in ,

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας!» – Κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία στην Λάρισα

Κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας απευθύνει για το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας, με φόντο την ολοκληρωτική καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες αλλά και την αστυνομική καταστολή που υπέστησαν οι πλημμυροπαθείς το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά το κάλεσμα στη σημερινή πορεία:

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας!

«Ὢ δύναμη τῆς ζωῆς,

λιῶσε τῆς συμφορᾶς τὸ κεφάλι»

Ν. Καρούζος

Ζούμε την ολοκληρωτική καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου. Οι ανυπολόγιστες απώλειες σε σπίτια, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλικά και εξοπλισμό σηματοδοτούν την σχεδόν εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής της Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο φυσικά πλήγμα είναι οι απώλειες ζωών, ανθρώπων και ζώων. Το επικοινωνιακό παιχνίδι επίσημων ανακοινώσεων- πειθήνιων ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης) επιμένει σε αναφορές μόνο επιβεβαιωμένων νεκρών (μέχρι στιγμής αναφέρουν 15 νεκρούς και 2 αγνοούμενους) ενώ είναι διάχυτο το κλίμα δυσπιστίας. Καθώς περνούν οι μέρες άλλωστε, ενισχύεται η πεποίθηση ότι και δεν έχουν το μηχανισμό να αντεπεξέλθουν-γιατί δεν επενδύουν ποτέ σε ό,τι δεν αποφέρει κέρδος- αλλά και δεν θα επιδείξουν ιδιαίτερη ζέση στην αναζήτηση και διάσωση των φτωχών, αρρώστων, γερόντων, μεταναστών/εργατριών γης. Αυτό είναι εύκολο να προβλεφθεί από τη μέχρι στιγμής κρατική αντιμετώπιση της συγκυρίας: επιχειρήσεις διάσωσης κατά πολύ κατώτερες τις περίστασης, αδυναμία παροχής υλικών πρώτης ανάγκης και κυρίως νερού στους εγκλωβισμένους, τοπικές αρχές που δεν έχουν καν το στοιχειώδη εξοπλισμό ή/και ανθρώπινο δυναμικό για να συνδράμουν, ανοργανωσιά, χάος, σπασμωδικές κινήσεις. Και η επιλογή τους να χρησιμοποιήσουν γυμναστήρια/σχολεία και να στοιβάξουν τους πλημμυροπαθείς πάνω σε στρώματα στο πάτωμα δείχνει την κρατική αναλγησία. Ενδεικτική δε του κρατικού κυνισμού και του συστημικού ρατσισμού είναι η απόφαση να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από το Κουτσόχερο προκειμένου να στεγάσουν τους πλημμυροπαθείς.

Η περιβαλλοντική κρίση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας λεηλασίας της φύσης. Στον κάμπο αυτή μεταφραζόταν σε αλόγιστη καναλοποίηση χειμάρρων για την αύξηση της εκμεταλλεύσιμης γης μαζί με την, ουσιαστικά, παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών πρόληψης -ακόμη και μετά το προειδοποιητικό χτύπημα του Ιανού στην Καρδίτσα- που τελικά οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.

Οι άμεσες συνέπειες τρομάζουν: υγειονομική κρίση από τον όγκο των λιμναζόντων νερών και των νεκρών ζώων, οικονομική, επισιτιστική και στεγαστική κρίση για τους χιλιάδες κατοίκους αυτών των περιοχών.

Ζούμε την αυγή της ερημοποίησης των χωριών (πεδινά και ορεινά) της Θεσσαλίας, καθώς αυτό το πλήγμα δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί για πολλά χρόνια και συνεπώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία στα αστικά κέντρα ή/και στο εξωτερικό: φτωχοποίηση, μετανάστευση, εξαθλίωση, απελπισία.

Κράτος και κεφάλαιο, επιδεικνύουν τη μέγιστη συνέπεια και προσήλωση στην επίτευξη της μεγιστοποίησης του κέρδους για την αστική τάξη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι «πράσινες» ντιρεκτίβες της ΕΕ, που ακολουθούν άκριτα τα κυβερνητικά τσιράκια τους στην Ελλάδα και αλλού, δεν στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά στην εκμετάλλευση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Δεν είναι δηλαδή ανικανότητα ούτε ανεπάρκεια αλλά επιλογή: είτε πρόκειται για φωτιά είτε για νερό, θα επιλέγεται η φθηνή «λύση»: τα φαινόμενα θα τα σταματάει η θάλασσα!

Εμείς απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στο ακραιότερο όλων, που είναι η ενορχηστρωμένη επιχείρηση καταλήστευσης των ζωών μας και της φύσης από τους «από τα πάνω», προτάσσουμε την Αλληλεγγύη και τον Αγώνα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους πληττόμενους της τάξης μας και συμμετέχουμε με όσες δυνάμεις έχουμε, δημιουργώντας δίκτυο αλληλεγγύης και συνδρομής, στο οποίο ήδη συμβάλλουν και σύντροφοι/συντρόφισσες από όλη την Ελλάδα.

Συγκροτούμε δομές συλλογής υλικού/μέσων/οικονομικής στήριξης αλλά και συνεύρεσης με όλους όσους θέλουν να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους έξω από ακίνδυνα, παροδικά σχήματα εθελοντισμού και φιλανθρωπίας. Ταυτόχρονα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την (επαν)εμφάνιση αυτόκλητων «προστατών» που κάτω από την κάπα του «ήρωα» που προστατεύει δήθεν τα πλημμυρισμένα σπίτια από τους πλιατσικολόγους, κρύβει σβάστικες αλλά και μαχαίρια που αφαιρούν ζωές αντιφασιστιστών, μεταναστριών, φτωχών, διαφορετικών, αποκρύπτοντας τον πραγματικό εχθρό και εξυπηρετώντας πάντα το αφεντικό.

Απέναντι στην αδιαφορία, την απάθεια και το φόβο ή/και τη λογική της ανάθεσης επιλέγουμε να αναδείξουμε τους ενόχους, να καταγγείλουμε τις θανατοπολιτικές, εγχώριες και παγκόσμιες, και προτάσσουμε την αυτοοργάνωση και τον αγώνα διεκδίκησης όλων, γιατί όλα μας ανήκουν.

Απαιτούμε:

Άμεση και 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργατών γης χωρίς διακρίσεις.

Κανένα ειδικό εργασιακό καθεστώς -Καμία μετακύληση του κόστους στις πλάτες της τάξης μας.

Παύση πληρωμών προς το δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ

Ενίσχυση όλων των δομών υγείας της περιοχής

Εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πλημμυροπαθών για όσο χρόνο χρειαστεί (επίταξη ξενοδοχείων, εκμετάλλευση κλειστών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου κ.α. ).

Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών.

Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Συγκέντρωση/Πορεία, Τρίτη 18:00,

Κεντρική Πλατεία Λάρισας

Δίκτυο Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΕΝΙΘ στο πλευρό των κατοίκων της Θεσσαλίας

Χωρίς σχολικά λεωφορεία η Κ. Μακεδονία- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο ΥΜΑΘ