in

Πληθαίνουν οι φωνές για την εκκένωση των Hot Spot λόγω πανδημίας. Της Δέσποινας Σπανούδη

Πληθαίνουν οι φωνές για την εκκένωση των Hot Spot λόγω πανδημίας. Της Δέσποινας Σπανούδη

Ο χρόνος μετράει ανάποδα για την εμφάνιση κρουσμάτων μέσα στη Μόρια και τα άλλα κολαστήρια στα οποία στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Σε χώρους με ελάχιστες βρύσες και τουαλέτες, γεμάτους σκουπίδια, με σκηνές και παραπήγματα και με κακό φαγητό.

Όπως διαπιστώνει το παγκόσμιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού1, οι άνθρωποι σε αυτά τα κέντρα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Εάν η επιδημία ξεκινήσει να μεταδίδεται σε ένα πληθυσμό ήδη καταπονημένο και εξασθενημένο από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός εντός των κέντρων και η πρόβλεψη για επί τόπου νοσηλεία θα είναι ολέθρια. Η υγειονομική βόμβα θα σκάσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ο φόβος θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις από όλες τις πλευρές, οι πιθανότητες για βίαιη καταστολή και συγκρούσεις θα είναι μεγάλες όπως και η αύξηση του ρατσισμού.

Ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πανδημίας μέσα στα κέντρα, ζητώντας την άμεση εκκένωση της Μόριας. Την περασμένη βδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ζήτησε τη μεταφορά των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση  πρόβαλε αντιρρήσεις. Είχαν προηγηθεί με ανάλογο αίτημά τους 124 ευρωβουλευτές από ευρύ πολιτικό φάσμα. Πάνω από 250 ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών απευθυνόμενες προς το Ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την κατεπείγουσα εκκένωση των κέντρων2. Το ίδιο έκανε και η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας τη μεταφορά των προσφύγων, την ασφαλή διαμονή τους και πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας3. Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και σε 3 συναρμόδιους Επιτρόπους απευθύνουν για το ίδιο θέμα δεκάδες Ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές4 ενώ 5000 γιατροί από όλη την Ευρώπη ζητούν από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα προειδοποιώντας για επικείμενη υγειονομική καταστροφή.5 Γερμανική καμπάνια με τίτλο Leave no one behind αναφέρεται στους κινδύνους εξάπλωσης της πανδημίας σε πρόσφυγες που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα της Ελλάδας και της Λιβύης6.

Ταυτόχρονα η ευρωπαία επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ν.Μιγιάτοβιτς κάλεσε, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσουν την κατάσταση των κρατούμενων παράτυπων μεταναστών και αυτών που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο και να τους αφήσουν ελεύθερους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Απελευθέρωση κρατουμένων μεταναστών έχει σημειωθεί σε πολλά κράτη μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία 7αλλά ακόμη και στη Σαουδική Αραβία.

Και ενώ η απειλή της πανδημίας μέσα στα κέντρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει πρόσφυγες στο ημιτελές και ακατάλληλο κλειστό κέντρο στις Σέρρες, παραγγέλνει κοντέινερ για να παράσχει υποτίθεται περίθαλψη μέσα στα camps και στήνει περιμέτρους γύρω από αυτά. Η δημόσια συζήτηση για το θέμα είναι περίπου ανύπαρκτη, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει γυρίσει την πλάτη και η αριστερά κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική είναι χλιαρή. Ωστόσο αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, οι συνέπειες θα μας ακολουθούν για χρόνια.

Από την 25η Μαρτίου ξεκινήσαμε μια συλλογή υπογραφών με τίτλο : Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής – Νοικιάστε άδεια καταλύματα για τους πρόσφυγες! Χρήματα υπάρχουν και μπορούν να διεκδικηθούν (από την Ε.Ε.), άδεια καταλύματα (που δεν πρόκειται να γεμίσουν) υπάρχουν και με το παραπάνω, το μόνο που λείπει είναι η πολιτική πίεση. Κλεισμένοι και κλεισμένες στα σπίτια, ας αναλάβουμε πρωτοβουλία να διαδώσουμε το ψήφισμα και να κοινοποιήσουμε το θέμα. Ας κάνουμε ότι μπορούμε όσο προλαβαίνουμε. Τώρα.

 

1 GLOBAL HUMANITARIAN RESPONSE PLAN COVID-19. UNITED NATIONS COORDINATED APPEAL. APRIL – DECEMBER 2020

2 https://www.urgentletter.at/

3 https://www.amnesty.gr/action/petitions/23112/ellada-prostatepste-tora-toys-prosfyges-apo-ton-koronoio?fbclid=IwAR04C5tCeGawRN-7J96FqL3h9-DoN2Y_-OBq9VLszKApocMWf3JfIFa45Lw

4 https://www.ethnos.gr/sites/default/files/images/2020/03/a_call_by_eu-funded_researchers.pdf

5 https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-ellada-giatroi-ekklisi-gia-prosfyges

6 https://www.facebook.com/events/212965793357000/?active_tab=about

7 https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-saudi-prisoners/saudi-arabia-releases-250-immigration-offenders-amid-coronavirus-outbreak-statement-idUSKBN21D1J9?fbclid=IwAR0LxCBwDm_80jtFWQKKJgBSVuH4KfdTgiS94V-Rjfsp0iWh24wgisM1Xsc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εγκληματεί η κυβέρνηση κλείνοντας δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Του Θοδωρή Ζδούκου

Επικοινωνιακό παιχνίδι Ζέρβα-Τζιτζικώστα με το κλείσιμο της Νέας Παραλίας