in ,

Πληθαίνουν οι Δήμοι που ζητούν δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Πληθαίνουν οι Δήμοι που ζητούν δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Τη χορήγηση δωρεάν κάρτας μετακίνησης απεριόριστων διαδρομών για ανέργους ζητά με επιστολή του προς τον ΟΑΣΘ ο δήμος Παύλου Μελά με αφορμή τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και επισφάλειας εργαζομένων που παρουσιάζουν οι Δυτικές Συνοικίες.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Παύλου Μελά ο οποίος αποτελείται κυρίως από ανθρώπους μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι έχουν χτυπηθεί καίρια από την οικονομική κρίση μπαίνοντας πρώτοι στη μέγγενη της ύφεσης “ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος δεν μπορεί να πληρώσει το ακριβό εισιτήριο του ΟΑΣΘ, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνησή τους”.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον ΟΑΣΘ να επιδείξει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να προστατέψει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της περιοχής καθιερώνοντας δωρεάν μετακινήσεις για τους άνεργους , φθηνότερο εισιτήριο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τιμολογιακή πολιτική προσαρμοσμένη στην σημερινή πραγματικότητα.

«Η αστική συγκοινωνία με λεωφορεία είναι δημόσιο αγαθό, είναι το μέσο που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι των Δυτικών Συνοικιών καθώς και βασικό εργαλείο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η κοινωνία δεν μπορεί να επωμιστεί επιπλέον έξοδα τη στιγμή που η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει τη χώρα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τα πενιχρά της εισοδήματα, οδηγώντας την στην φτωχοποίηση. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΟΑΣΘ θα σταθεί δίπλα στους επιβάτες υπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» δήλωσε με αφορμή το επίσημο αίτημα προς τον ΟΑΣΘ ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Η απόφαση αυτή του κ. Παπαδόπουλου, αν και λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, έρχεται μετά από αντίστοιχο ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά από παρέμβαση και παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης.

Άνεργοι και άνεργες αλλά και επισφαλώς εργαζόμενοι της πόλης ήδη προγραμματίζουν μεγάλη καμπάνια διεκδικώντας τόσο τη διαγραφή προστίμων όσο και τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων.

"Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο και όχι προεκλογικά τερτίπια"

Μάλιστα το alterthess επικοινώνησε με τη Δήμητρα Θωμά, επισφαλώς εργαζόμενη που συμμετέχει στο Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, η οποία σχολιάζοντας το θέμα κάνει λόγο για "μια πρώτη διεκδίκηση αυτονόητης ανάγκης" ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η επιφανειακή αντιμετώπιση "δεν κρύβει παρά μόνο εκλογικά τερτίπια".

Η κ. Θωμά τονίζει πως "προκύπτουν κατά καιρούς προτάσεις δημάρχων και πολιτευτών για κοινωνικά εισιτήρια ανέργων που κάθε άλλο παρά ουσιαστικές θα τις λέγαμε. Πρόκειται για καιροσκοπικές εκλογικίστικες προτάσεις ενόψει δημοτικών εκλογών που στερούνται ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική πολιτική στους δήμους για τις ανάγκες των πολιτών καθώς και ενός διαφορετικού μοντέλου μετακινήσεων-μεταφορών και αστικής ανάπτυξης μέσα στην πόλη".

"Οποιαδήποτε πρόταση στερείται συλλογικών διεκδικήσεων αλλά και ξεκάθαρης στάσης απέναντι στους υπεύθυνους για την κρίση και  τα αποτελέσματα της στον κόσμο της ανεργίας και της επισφάλειας δεν κρύβει παρά μόνο εκλογικά τερτίπια. Η επιφανειακή αντιμετώπιση των αναγκών των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων όταν μάλιστα στερείται ενός συνολικού σχεδίου ανατροπής μόνο ως "αστεία" εκλαμβάνεται" προσθέτει.

"Οι δωρεάν μεταφορές για τους ανέργους σε όλη την πόλη είναι μια πρώτη διεκδίκηση αυτονόητης ανάγκης η οποία όμως δε σταματά εδώ. Εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδίκησης ζωής με αξιοπρέπεια. Όλα αυτά που είναι αναγκαία για εμάς για να σταθούμε στα πόδια μας (δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό)" επισημαίνει.  

"Διεκδικούμε λοιπόν μέσα από δράσεις-παρεμβάσεις-συνελεύσεις γιατί όσοι περισσότεροι τόσο πιο ισχυροί απέναντι στο άρχων συγκρότημα" καταλήγει η κ. Θωμά.

Τέλος το επόμενο ραντεβού του Δικτύου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο- Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23).

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προσοχή, βρέχει Παγκάλους! Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Τελευταίες παραστάσεις για τον “Άγριο Σπόρο”