Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου σωτηρίας για τη λίμνη Κορώνεια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε: «εφόσον σύμφωνα με την ενημέρωση όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν τότε γιατί παραπέμφθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».
Προφανώς τη συνολική ευθύνη για την καταστροφή της λίμνης έχουν οι κυβερνήσεις που τις τελευταίες δεκαετίες εφάρμοσαν στην περιοχή ένα απαράδεκτο αναπτυξιακό μοντέλο. Όμως ο Μ. Τρεμόπουλος σύμφωνα με ανακοίνωση των οικολόγων έχει καταθέσει επανειλημμένα στον εισαγγελέα και στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και για τις παρανομίες, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και τις παράτυπες αλλαγές στην εφαρμογή και μιας σειράς άλλων έργων (βαθιά ενδιαιτήματα, περιμετρική τάφρος, προϋγρότοπος). Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο σχετικό πόρισμα που ζητάει ευθύνες από τον κ. Π. Ψωμιάδη και τη διοίκησή του, αλλά όμως μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αποδίδονται.
Επανειλημμένα και πρόσφατα με δυο επερωτήσεις οι Οικολόγοι έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία ακόμη δεν απαντήθηκαν. Τα ερωτήματα αφορούσαν –μεταξύ άλλων- τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η παραπομπή της διοίκησης Ψωμιάδη, μετά την έκδοση του πορίσματος των Ελεγκτών.
«Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα για τη διοίκηση Ψωμιάδη. Από πού απορροφήθηκαν τα 8 εκ. ευρώ; Γιατί το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι η Νομαρχία υλοποίησε μόνο το 28% του έργου; Πότε προσλήφθηκε ο Σύμβουλος Διαχείρισης, ποιος είναι και ποια είναι η έκθεση του για την πορεία των έργων; Ποιες είναι οι εκθέσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης οι οποίες θα έπρεπε να είναι ετήσιες και να αναφέρουν τα σχετικά με την πρόοδο των έργων, τις δυσκολίες υλοποίησης, τα χρονοδιαγράμματα και γενικά την αναφορά για το εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι και οι σκοποί; Μειώνεται η έκταση της λίμνης κατά παράβαση των όρων της Σύμβασης που αναφέρει ότι στόχος είναι η διατήρηση της έκτασης τα λίμνης ίση ή μεγαλύτερη από τη σημερινή; Γιατί ξεκίνησαν τα τεχνικά έργα αφού ρητά αναφέρεται στη σύμβαση ότι «οι εργασίες αποκατάστασης της λίμνης θα πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα ή μετά την έναρξη εφαρμογής του αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος για τη μείωση της νιτρορύπανσης»; Ήταν ξεκάθαρο, σύμφωνα με τη σύμβαση, ότι η προκαταβολή της συνδρομής θα καταβληθεί μόνο εφόσον τεθούν σε εφαρμογή τα παραπάνω», επισημαίνει ο Μ. Τρεμόπουλος.
«Ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν έχουμε πάρει άλλη παράταση για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης, δεν έχει παρθεί απόφαση για τις μελλοντικές ενέργειες όσον αφορά τη δυνατότητα συνέχισης του ίδιου master plan, και ενώ έχουν δοθεί ήδη πάνω από 8.000.000 ευρώ που μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω, πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η δημοπράτηση έργων των οποίων η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη;», ρωτά ο περιφερειακός σύμβουλος.
Υπογράμμισε δε ότι «προκλήθηκε οικονομική βλάβη για το ελληνικό δημόσιο αφού έγινε ένα έργο, αυτό της Ενωτικής Τάφρου, για το οποίο δεν τηρήθηκαν οι όροι της Κοινής Υπουργική Απόφασης ΑΠ. 145724/20-10-2005».
Οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης δεν αντιμετωπίστηκε. Ούτε η ρύπανση από βιομηχανικές, αστικές και αγροτικές πηγές αντιμετωπίστηκε, ούτε η κατανάλωση νερού μειώθηκε, ούτε τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα εφαρμόστηκαν.
Αυτά όμως ήταν προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την ΕΕ ώστε να εγκρίνει τη χρηματοδότηση, με καταληκτική ημερομηνία μάλιστα του χρηματοδοτικού προγράμματος το Δεκέμβρη του 2010. Συνεπώς, χωρίς αυτά, δεν πρόκειται να έρθουν χρήματα στη χώρα μας για τα υπόλοιπα έργα του Αναθεωρημένου Σχεδίου (Μάστερ Πλαν), κατέληξε ο Μ. Τρεμόπουλος.