in , ,

Πλαζ Αρετσούς: Ο δήμος Καλαμαριάς περηφανεύεται ότι νοικιάζει ένα χώρο που μπορεί να έχει δωρεάν

Το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς υπέγραψε συμφωνία ενοικίασης 30 χρόνων με την ΕΤΑΔ, ενώ θα μπορούσε η πλαζ να παραχωρηθεί δωρεάν στον δήμο, σχολιάζει με ανακοίνωση ο Σύλλογος Κατιρλιωτών , επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου της Καλαμαριάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Η προσπάθεια εμπορευματοποίησης του παραλιακού μετώπου εντείνεται. Στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα επιχειρείται η τσιμεντοποίηση με την εκπόνηση ενός ανυπόστατου και εν τοις πράγμασι παράνομου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το οποίο δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ και χωρίς να τοποθετηθεί έστω ένα παγκάκι. Λίγο πιο κάτω στο Καραμπουρνάκι η αδράνεια για την προστασία των αδόμητων χώρων έχει ήδη οδυνηρές συνέπειες. Και τώρα ήρθε η ώρα της πλαζ Αρετσούς. Πριν λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή πρόβαλλε ως λαμπρό επίτευγμα- για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες!-, την ενοικίαση του τουριστικού δημόσιου κτήματος της πλαζ Αρετσούς από την ΕΤΑΔ για 30 χρόνια με αντίτιμο το 20.75% επί του τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων. Ο Δήμαρχος διατείνεται ότι εφαρμόζει το νόμο και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της ενοικίασης του χώρου. Κάτι που δεν ισχύει, διότι:

Πρώτον, η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος την χρήση ακινήτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μη κερδοσκοπικούς δραστηριότητες (αρθ.16. Κανονισμός εκμίσθωσης ΕΤΑΔ). Είναι προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος θεωρεί την πλαζ κερδοσκοπικό “φιλέτο” όπου δεν πρέπει να αναπτύσσονται αποκλειστικά κοινωφελείς δραστηριότητες. Έμπρακτη απόδειξη της επιχειρηματικής λογικής που θέλει να επιβάλλει είναι ο αποκλεισμός μη καταναλωτών και όσων δεν θέλουν να καταβάλουν το υψηλό τίμημα που επιβλήθηκε για την απόλαυση της μέχρι σήμερα ελεύθερης παραλίας, όπως και η κατάφορα παράνομη περίφραξη του αιγιαλού και της παραλίας για τη διοργάνωση εμπορικών συναυλιών με την καταβολή εισιτηρίου. Άραγε με ποιες άδειες διεξάγονται οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις και η γενικότερη λειτουργία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην πλαζ Αρετσούς;

Δεύτερον και κυριότερο, στα δημόσια ακίνητα χαρακτηρισμένα ως «τουριστικά δημόσια κτήματα» (όπως αυτό της πλαζ Αρετσούς,) η ΕΤΑΔ δεν νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τον αιγιαλό και την παραλία. Και αυτό διότι η διοίκηση και η διαχείριση των ανωτέρω χώρων ασκείται, σύμφωνα με τον νόμο, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Με άλλα λόγια ο Δήμος διαπραγματεύτηκε την ενοικίαση του αιγιαλού και της παραλίας με έναν οργανισμό στον οποίο δεν ανήκει η χρήση και διοίκηση των συγκεκριμένων χώρων! Ο Δήμος οφείλει άμεσα να ενεργήσει κάθε πράξη για την επαναφορά της κυριότητας επί της έκτασης της πλαζ Αρετσούς στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Ταυτόχρονα οφείλει να αιτηθεί τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης στο Δήμο Καλαμαριάς με σκοπό την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων.

ΥΓ.1 Το επιχείρημα ότι ο Δήμος αδυνατεί να ανεγείρει μνημείο στα απολυμαντήρια εάν δεν του παραχωρηθεί η πλαζ είναι το λιγότερο αβάσιμο. Κάλλιστα μπορεί να τοποθετηθεί μία αναθηματική στήλη. Χώρο για την ανέγερση μνημείου έχουν προτείνει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες οι μικρασιατικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς. Ακόμα περιμένουν την απάντηση του Δημάρχου…….».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τροχαία Εγκλήματα: Σταθερά στην πρωτοπορία η Ελλάδα σε θανάτους και τραυματισμούς

Κοινό κείμενο 44 οργανώσεων: Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο, μέχρι πότε … ;