Χρειάστηκε η σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προκειμένου να γνωστοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της «Πετζετάκις Α.Ε.», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2010, και να δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το πρόβλημα αυτό.
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα καμία από τις υποσχέσεις της και εμφανίστηκε ανενημέρωτος όσον αφορά το ζήτημα της μη καταβολής του δώρου του Πάσχα από την πλευρά της διοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ευθύνη βαραίνει τους εργαζόμενους που δεν προσέφυγαν σε αυτόφωρη διαδικασία! Δεν φαίνεται να γνώριζε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά ανέφικτο τη στιγμή που οι τελευταίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας!
Επίσης, δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το ίδιο το κράτος αθέτησε την υπόσχεσή του να καταβάλει μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο όπως είχε δεσμευθεί να πράξει.
Δυστυχώς το Υπουργείο δεν μπήκε μέχρι τώρα στη διαδικασία να ελέγξει τη φερεγγυότητα της «Javes Services» που παρουσιάστηκε ως στρατηγικός επενδυτής με στόχο τη διάσωση της επιχείρησης και που μέχρι σήμερα απλώς μοιράζει υποσχέσεις στους εργαζόμενους.
Ο κ. υφυπουργός ενημέρωσε πως η «Πετζετάκις Α.Ε.» από το 2001 είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με βάση τον οποίο −από τη στιγμή που δεν έκανε καμία επένδυση μέσα στο καθορισμένο διάστημα των δέκα ετών− η εταιρεία θα μπορέσει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και έτσι για δύο τουλάχιστον χρόνια η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Η «αποκάλυψη» αυτή του κ. υφυπουργού −για την οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη εδώ και καιρό− αφήνει ερωτηματικά. Γιατί ο κ. υφυπουργός δεν δημοσιοποιεί την ακριβή ημερομηνία ένταξης της «Πετζετάκις Α.Ε.» στον αναπτυξιακό, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων η καταβολή των δεδουλευμένων; Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική πολιτική επί του θέματος, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και κάνοντας πλάτες στη διοίκηση.
Να θυμίσουμε ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει την ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό την προηγούμενη Τρίτη.
Ακολουθεί όλη η ερώτηση της κ.Αμανατίδου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 η «Πετζετάκις Α.Ε.» προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Σίνδου Θεσσαλονίκης παγώνοντας τις πληρωμές των 94 εργαζομένων ύψους περίπου 1.3 εκ. ευρώ. Η τελευταία καταβολή μισθών πραγματοποιήθηκε τον περσινό Ιούλιο και από τότε μέχρι σήμερα, εδώ και δέκα δηλαδή μήνες, οι εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «οι πληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο», κατά την περίοδο των τελευταίων 9 μηνών μόνο μετά από μηνύσεις και παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας κατάφεραν να πάρουν οι εργαζόμενοι το δώρο των Χριστουγέννων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της « Πετζετάκις Α.Ε.» πέτυχαν δικαστικά την καταδίκη της εταιρείας, καθώς η τελευταία δεν φρόντισε για την καταβολή ούτε του δώρου του Πάσχα.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα και από τις 9 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου ως μέσο πίεσης για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Η διοίκηση της επιχείρησης επανειλημμένα, καθώς η εταιρεία δεν έχει ενταχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, εμπαίζει τους εργαζόμενους μη τηρώντας τις υποσχέσεις για εξόφληση των μισθών τους.
Επειδή οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, παραμένοντας δέσμιοι της εκμεταλλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της εργοδοσίας,
επειδή από πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει αξιόπιστη πρόταση για την ομαλή συνέχιση και επέκταση των λειτουργιών της επιχείρησης,
επειδή στη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με την υλοποίηση του μνημονίου, το κράτος οφείλει να μη δείχνει σημάδια κοινωνικής αναλγησίας απέναντι στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και πώς προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να πιεστεί η διοίκηση της «Πετζετάκις Α.Ε.» να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους;
2. Ποια μέριμνα προβλέπεται να ληφθεί από την κυβέρνηση για τη γενικότερη εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων της επιχείρησης;