in

Πέθανε ο εικαστικός και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 15:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Επιπλέον  Αντί για στεφάνια, η οικογένεια του Κ. Κατζουράκη θα προτιμούσε να πραγματοποιηθούν δωρεές είτε στο «Χαμόγελο του παιδιού» είτε στην «Κιβωτό».

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη (1963-1968).

Το 1966 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί «Κεραία» (Αθήνα) και το 1969 κέρδισε το Βραβείο Παρθένη για τη ζωγραφική του.

Από το 1972 μέχρι το 1986 έζησε στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαρακτική (1973-1975: St. Martins School of Art και Croydon College of Art).

Η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική, με στοιχεία κριτικού ρεαλισμού που στοχεύουν στην αφύπνιση της συνείδησης του θεατή.

Σε μερικές περιόδους του έργου του εντοπίζονται συνειδητές αναφορές σε εικαστικά στοιχεία της «ελληνικότητας», με επιρροές από τον Τσαρούχη, τον Κόντογλου ή τον Θεόφιλο.

Στα πιο πρόσφατα έργα του υιοθετεί ένα προσωπικό ύφος με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και δημιουργεί μεγάλης κλίμακας έργα με σύνθετες εικόνες, ενώ αρχίζει να συνδυάζει τη ζωγραφική με το θέατρο, τη μουσική και τη λογοτεχνία, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική συγγραφική δραστηριότητα.

Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού, το 1982 στα «Europalia» (Αμβέρσα), στην έκθεση «Peinture Grecque 1968-1988» (Βρυξέλλες 1988) κ.ά.

Το 2013 το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε αναδρομική του έκθεση.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε το 1968 ως ηθοποιός στη βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου «Κιέριον», που αναφερόταν στην «υπόθεση Πολκ». Εχει φιλοτεχνήσει τα κοστούμια για την ταινία «Μέρες του ’36» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1971) και τα σκηνικά για «Το Προξενιό της Αννας», του Παντελή Βούλγαρη (1972). Σκηνογράφησε επίσης πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Από το 2000 ασχολήθηκε ενεργά με τον κινηματογράφο, δημιουργώντας ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Η ταινία του «Ο Δρόμος προς τη Δύση» (2003) τιμήθηκε με το 1ο Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και με το Βραβείο FIPRESCI. Βραβεία απέσπασε επίσης η ταινία του «Γλυκιά Μνήμη» (2005).

Ο Κυριάκος Κατζουράκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Ελληνες Ρεαλιστές» (1969-1973), μαζί με τους Βαλαβανίδη, Δίγκα, Μπότσογλου και Ψυχοπαίδη, ομάδα η οποία έδρασε επί δικτατορίας, στοχεύοντας στην κριτική των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της περιόδου.

Το 1995 ίδρυσε την «Ομάδα Τέχνης», με στόχο την έρευνα στις σχέσεις μεταξύ των τεχνών (ζωγραφική, θέατρο, μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος), με παράλληλη δημιουργία έργων στον χώρο.

Ακόμη, ήταν ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Καλλιτεχνών «Europa 24» (1991-1998).

Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Αιγάλεω (1997-2003). Το 2005 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε μέχρι το 2011.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ο Κυριάκος Κατζουράκης «υπήρξε ενεργός πολίτης, ανήσυχος κι ασυμβίβαστος», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Υπήρξε επίσης πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα. Σπουδαίος εικαστικός, από τους κορυφαίους της γενιάς του. Σκηνογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η καλλιτεχνική του πορεία, από τα χρόνια της μαθητείας του δίπλα στον Γ. Μόραλη μέχρι τις κινηματογραφικές του ταινίες, ήταν ένας μακρύς δρόμος μέσα σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα», τονίζει το μήνυμα του ΕΚΚ, εκφράζοντας βαθιά συλλυπητήρια στην Κάτια Γέρου, σύντροφo του σπουδαίου εικαστικού και σκηνοθέτη, και στους οικείους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναβλήθηκε η δίκη του ακροδεξιού που χτύπησε τον Π. Θεοδωρίδη

Δημοσιογράφοι για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ