in , ,

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός του Θεαγένειου

Τα προβλήματα λειτουργίας του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης λόγω της σχεδιαζόμενης μεταφοράς της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός του Νοσοκομείου θέτουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση τους προς τον υπουργό Υγείας:

«Στις 9.12.2020 υπογράφηκε σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας κ. Μαριάννας Ι. Λάτση.
Στόχος της δωρεάς, υποτίθεται ότι, είναι η αποσυμφόρηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία νέας Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που θα στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου και θα μεταφερθεί κι η υφιστάμενη Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) του νοσοκομείου.

Η μεταφορά όμως της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε χώρο μακριά από τις βασικές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες και σοβαρότατες ανησυχίες στο προσωπικό και τους ασθενείς.
Ειδικότερα οι ανησυχίες βασίζονται στα εξής:

1) Με βάση τον ισχύοντα ελλιπή οργανισμό, οι ογκολόγοι παθολόγοι μειώθηκαν από 12 σε 10 ενώ υπήρξε και προηγούμενη μείωση από 14 σε 12, στην Αιματολογική μειώθηκαν από 6 σε 4. Την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17% στην αιματολογική κλινική. Στα εξωτερικά ιατρεία επικρατεί το αδιαχώρητο και στα απογευματινά επίσης (για όσους έχουν να πληρώσουν).

2) Οι γιατροί των ογκολογικών τμημάτων επιμερίζονται καθημερινά σε:
• Εξωτερικά ιατρεία
• Ημερήσια νοσηλεία
• Τμήμα/κλινική
• Επίσης, συμμετέχουν καθημερινά σε θεματικό ογκολογικό συμβούλιο.

3) Με τη μεταφορά της ΜΗΝ θα δημιουργηθεί κενό στις διαλύσεις φαρμάκων για τις υπόλοιπες κλινικές που μέχρι τώρα γινόταν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο τμήμα από έμπειρο προσωπικό με ευθύνη του τμήματος του Φαρμακείου.

4) Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν 95 κενά ενώ τα κενά στις λοιπές υπηρεσίες ανέρχονται στα 63.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα θα λάβει για την πλήρη στελέχωση με του Θεαγένειου Νοσοκομείου και της Νέας ΜΗΝ με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού και υποστηρικτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, από τη στιγμή που:
• το νοσοκομείο ήδη προσπαθεί να λειτουργήσει με δραματικά κενά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποσπάσεις
• η μεταφορά της ΜΗΝ δημιουργεί αυτομάτως μεγαλύτερα κενά
• δεν υπάρχει ενημέρωση για καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

2) Τι μέτρα θα λάβει ώστε να παρέχονται απολύτως δωρεάν όλες οι υπηρεσίες υγείας.

3) Παίρνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, πως θα επιτυγχάνεται η ασφαλής και με βάση τους κανονισμούς μεταφορά τους ανάμεσα στη νέα ΜΗΝ και το νοσοκομείο (είναι γνωστό, ότι κατά την οποιαδήποτε μεταφορά ασθενούς είναι υποχρεωτικό να μεταφέρεται και ο φάκελός του με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη το προσωπικό που τον παραλαμβάνει).

4) Με ποιο μέσο θα γίνεται η επείγουσα διακομιδή ασθενών που τυχαίνει να λαμβάνει χώρα είτε για μετάγγιση, είτε για παρακέντηση είτε για εισαγωγή για νοσηλεία.

5) Γιατί η αναγγελία και προετοιμασία της νέας ΜΗΝ δεν συνοδεύεται με πρόβλεψη για απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες αποτελούν συστατικό κομμάτι της παρακολούθησης των ογκολογικών ασθενών;

Οι Βουλευτές
Στολτίδης Λεωνίδας
Δελής Γιάννης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υποχώρησε η οροφή σχολικής αίθουσας στην Πυλαία – Από τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τη ΔΑΣ, παρουσία της αστυνομίας