in , , ,

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τα σχολικά γεύματα

Σάλος ξεσηκώθηκε πέρυσι για τις «υπεύθυνες δηλώσεις φτώχειας» που μάζευε ο δήμος Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν μαθητές στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων. Κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή, οι υπεύθυνες δηλώσεις αποσύρθηκαν. Φέτος, η μόνη αλλαγή είναι ότι ο δήμος δεν ζητά έγγραφες αλλά ηλεκτρονικές δηλώσεις φτώχειας και εκκαθαριστικά εφορίας για να ενταχθεί κάποιο παιδί στο πρόγραμμα. Ο διαχωρισμός και ο κοινωνικός στιγματισμός συνεχίζεται.

Η φτώχεια, η οικονομική αδυναμία λαϊκών οικογενειών, δεν είναι στοιχείο που θίγει την αξιοπρέπεια τους. Είναι στο DNA της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που εν έτει 2021, με τον πλούτο των λίγων να εκτοξεύεται, στέλνει όλο και περισσότερους στη φτώχεια. Αυτές και όχι οι οκογένειες πρέπει να απολογηθούν. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε ερώτηση προς τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη τακτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα το αυτονόητο: Την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά χωρίς οικονομικές ή άλλες προϋποθέσεις, με ευθύνη τους κράτους και αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση των δήμων.

Το κείμενο της ερώτησης.

«Τη περυσινή σχολική χρονιά (2020-2021) ξεσηκώθηκε δικαιολογημένος σάλος για την απαίτηση του Δήμου από τους διευθυντές των σχολείων να μαζεύουν έγγραφες υπεύθυνες δηλώσεις «φτώχειας» από γονείς μαθητών για να συμμετέχουν οι τελευταίοι στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων. Κάτω από τη κατακραυγή ο Δήμος ανακάλεσε τις υπεύθυνες δηλώσεις.
Φέτος, η ίδια απαράδεκτη – ντροπιαστική τακτική συνεχίζεται, με άλλη μορφή.
Συγκεκριμένα, με εντολή τπου Δήμου διευθυντές των σχολείων υποχρεώνονται να μαζεύουν ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς όπου μεταξύ των άλλων ζητείται η κατάθεση του εκκαθαριστικού εφορίας όπου να αποδεικνύεται ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.532 ευρώ σαν προϋπόθεση για συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.
Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της έγγραφης και της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης.
Και τα δύο αποτελούν κλήση για «ομολογία φτώχειας, οικονομικής – κοινωνικής ανεπάρκειας» των γονέων για να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Αποτελούν ενέργεια διαχωρισμού και κοινωνικού στιγματισμού νεαρών παιδιών που επηρεάζουν τη ψυχοκοινωνική τους κατάσταση, θίγουν την αξιοπρέπεια των γονιών.
Η οικονομική ανέχεια και η φτώχεια ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη ούτε των γονέων ούτε των παιδιών. Είναι αποκλειστική και εγκληματική ευθύνη του κράτους με όλες τις κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες. Που πανεύκολα και ταχύτατα βρίσκουν δισεκατομμύρια να χαρίσουν στα μεγάλα συμφέροντα αλλά «αδυνατούν» να βρούν για να καλύψουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες, το κόστος ενός σάντουιτς, ενός χυμού, ενός γεύματος για τους μαθητές. Η λαϊκή φτώχεια είναι αποτέλεσμα της ανεργίας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ακρίβειας, των κρίσεων του συστήματος.
Γι’ αυτές τις συνθήκες καμιά ομολογία δεν οφείλουν οι γονείς. Οι μόνοι που οφείλουν ομολογία είναι το κράτος και όσοι το κυβέρνησαν διαχρονικά, οι δήμοι που διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό και δεν «σταυρώνουν κουβέντα» προς τις φιλικές κυβερνήσεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα που διεκδικεί το γονεϊκό κίνημα :
Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλους ανεξαίρετα τους μαθητές, σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων με αποκλειστική κρατική ευθύνη και αντίστοιχα επαρκή κονδύλια που θα οδηγηθούν στους δήμους. Ο περιορισμός του προγράμματος σχολικών γευμάτων (από την έναρξη του, από τη προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιείχε εξ αρχής το σπέρμα του διαχωρισμού, του κοινωνικού στιγματισμού, της λογικής «ψίχουλα στους πολλούς, εκατομμύρια στους λίγους» που διακρίνει όλες τις κυβερνήσεις.
Αποκλειστική κρατική ευθύνη γα την εκπόνηση του προγράμματος αλλά και για τον υγειονομικό και διατροφικό έλεγχο των γευμάτων που σήμερα ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς για γεύματα που κατασκευάζονται από ιδιώτες (οι ανταγωνισμοί και οι δικαστικές διενέξεις των οποίων οδήγησαν το προηγούμενο χρόνο σε πλήρη διακοπή του προγράμματος).
Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν  σχολικά γεύματα  στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού των σχολείων του Δήμου μας.
Ερωτάται η αρμόδια αντιδημαρχία και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης :
Γιατί συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική συλλογής «ομολογιών φτώχειας» από τους γονείς και ποια διαφορά έχει η τακτική αυτή από τη συλλογή έγγραφων υπεύθυνων δηλώσεων, πέρυσι, που αποσύρθηκαν κάτω από τη κατακραυγή ;
Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός μαθητών από το πρόγραμμα σίτισης με βάση οικονομικά κριτήρια που αντικειμενικά στιγματίζει τις (πολλές) αδύνατες οικονομικά οικογένειες ;
Ποιες (επίσημες) ενέργειες έχουν κάνει προς τη κυβέρνηση για την επέκταση του προγράμματος σχολικής σίτισης για όλα τα παιδιά καθώς το σημερινό πρόγραμμα καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά, τη στιγμή που οι δείκτες φτώχειας ανεβαίνουν λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και της έκρηξης της ακρίβειας;

Για τη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζική συνέλευση διανομέων της e-food στο πάρκο του ΕΚΘ – Κλιμακώνουν τον αγώνα τις επόμενες μέρες

Για την αρχαιοελληνική «εξαιρετικότητα». Του Χρήστου Λάσκου