in , , , ,

Κυβερνητισμός ή πάλη μέσα στα συνδικάτα και τα εργατικά κέντρα για νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου;

Τους διαφορετικούς δρόμους πάλης απέναντι στο νέο νομοσχέδιο αλλά και ευρύτερα απέναντι στην νέα κρίση που καλούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι στις πλάτες τους, αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειές τους, μετά το τέλος της απεργίας της 10ης Ιουνίου, δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες συνδικαλιστές σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που, εκτός από το νομοσχέδιο, νέοι πειραματισμοί εντατικοποίησης της εργασίας και ελαστικοποίησης των ωραρίων έχουν καθιερωθεί ελέω πανδημίας ενώ τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων παραμένουν ανύπαρκτα, όπως όλα δείχνουν, η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να καλέσει σε νέα απεργία. Βέβαια, με τις μέρες να φεύγουν, ακόμα και πιθανή κήρυξή της δε θα μπορεί να συνοδευτεί από την απαραίτητη ζύμωση και προετοιμασία της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Το ΠΑΜΕ είχε εκφράσει από τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή του να παρθούν απεργιακές αποφάσεις από σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες για τις 16 του Ιούνη, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια υπάρχει και από συνδικαλιστικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και δεκάδες ακόμα συνδικαλιστές.

Ήδη δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες αλλά και εργατικά κέντρα αρκετών πόλεων έχουν πάρει απόφάσεις για απεργία, ενώ εκτός από τις πρωινές απεργιακές συγκεντρώσεις θα υπάρξουν και απογευματινά συλλαλητήρια, την ώρα που θα συζητείται και θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αποφάσισε και αυτό με τη σειρά του την κήρυξη 24ωρης απεργίας και συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ και στο βάθος απεργία

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο συνεδριάζει εκτάκτως, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετά από πιέσεις συνδικαλιστών για να μετατρέψει την προκηρυγμένη στάση εργασίας για τις 16 Ιούνη, σε απεργία, ενώ αντίστοιχη κίνηση παρατηρείται και στο Εργατικό Κέντρο ΑΘήνας.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, για το απεργιακό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, τη μέρα ψήφισής του, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, με παλλαϊκό συλλαλητήριο, ώρα 16:00 μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων του Δημοσίου στο συλλαλητήριο κηρύσσει Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, σε όλο το Δημόσιο από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση».

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συναδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, θα συμμετέχουν στην απεργία και διοργανώνουν συλλαλητήρια στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 11 το πρωί και στις 7 το απόγευμα, ενώ αύριο αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι αντίστοιχες αποφάσεις καθώς συνεδριάζουν πολλά σωματεία της πόλης.

Στα πλαίσια αυτά, το Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Λαϊκή Αγορά της Ξηροκρήνης, ενώ την Κυριακή 13 Ιουνίου αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στον Λευκό Πύργο, ενώ καθημερινές είναι και οι εξορμήσεις από εργατικά σχήματα και συλλογικότητες αλλά και από τη συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τον Σκλαβενίτη στην Ευκαρπία.

Για σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου υπάρχει ραντεβού στις 18.30 στα φανάρια της Σίνδου ενώ αργότερα θα ακολουθήσει μαζική παρέμβαση οπτικής προπαγάνδας σε όλη την πόλη. Την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 19.00 θα υπάρξουν μαζικές εξορμήσεις στην πλατεία του Ευόσμου και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ενώ για την ίδια μέρα στις 17.30 έχει προγραμματιστεί και μικροφωνική του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου στα «λουλουδάδικα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας

Τουλάχιστον 15 κρούσματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα