Όλι Ρεν: 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Ιούνιο

Επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Όλι Ρεν το σχέδιο απολύσεων 2000 δημοσίων υπαλλήλων εντός Ιουνίου, σε απάντηση που έστειλε μέσα στο σαββατοκύριακο στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Η ερώτησή του Ν. Χουντή αφορούσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τις «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» από το Ελληνικό Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε διευκρινίσεις για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα, στις διαπραγματεύσεις του Απριλίου του 2013, όταν «αναδείχτηκε σε κομβικό σημείο των συζητήσεων το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα».

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν, αφού επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής ελέγχου, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ …οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον υποχρεωτικό  σχεδιασμό των αποχωρήσεων και στην κινητικότητα των εργαζομένων…», παραπέμπει στην «έκθεση συμμόρφωσης» που δημοσίευσε η Επιτροπή σε συνεργασία με την  ΕΚΤ τον Μάιο του 2013 (Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp148_en.pdf)  που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα βήματα που σχετίζονται με το «ορόσημο» (milestone) του Μαρτίου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης έλαβαν χώρα, με σημαντική καθυστέρηση. Αποτελούσε τη βάση για την εκταμίευση των τελευταίων επιμέρους τμημάτων της δεύτερης δόσης του Προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές αναμένονταν να έχουν ολοκληρώσει την αναθεώρηση της λειτουργίας και τα σχέδια στελέχωσης, όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των αποκεντρωμένων φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σχέδια για τον εντοπισμό περιττών θέσεων, καθώς επίσης να θέσουν τριμηνιαίους στόχους για την υποχρεωτική έξοδο, μέχρι τα τέλη του 2014….Οι αρχές έχουν καθιερώσει τριμηνιαίους στόχους για τις εξόδους για το υπόλοιπο του 2013 και το 2014, που αθροίζονται σε 4000 υποχρεωτικές εξόδους ως το τέλος του 2013 και 15000 ως το τέλος του 2014».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση του Ν. Χουντή με Θέμα: Υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τρόικας και Ελληνικής Κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2013, αναδείχτηκε σε κομβικό σημείο των συζητήσεων το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πού κατέληξαν οι συζητήσεις; Τι συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση;

 
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής:

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής ελέγχου, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συζήτησαν με τις ελληνικές αρχές μια σειρά θεμάτων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης η οποία θα καταστήσει τη διοίκηση πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον υποχρεωτικό  σχεδιασμό των αποχωρήσεων και στην κινητικότητα των εργαζομένων, στην οριστικοποίηση των σχεδίων στελέχωσης και στον σχεδιασμό της αξιολόγησης των εργαζομένων. Οι διαβουλεύσεις δεν περιελάμβαναν την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων. Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων διατίθενται στην έκθεση συμμόρφωσης που δημοσίευσε η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργοσπάστης ο Αγγελιοφόρος -Ανακοίνωση ΕΣΗΕΜΘ

Την Παρασκευή οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ