in ,

«Όλη η γη να ομορφύνει»: 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να βαθαίνει, την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχοντας απέναντί της ένα διαλυμένο ΕΣΥ, τον πόλεμο να φτάνει όλο και πιο κοντά και τις ανατιμήσεις να καταδικάζουνν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην φτώχεια, η απεργία της 6ης Απριλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνική πλειοψηφία.

Η αυριανή απεργία, κόντρα σε αυτούς που ασκούν ή διαβάζουν για την πολιτική μόνο μέσα από τις δημοσκοπήσεις και τα κατά παραγγελία άρθρα, θα αποτελέσει μία πραγματική σφυγμομέτρηση του κοινωνικού παλμού. Ενός παλμού ασταθή που όμως δεν χάθηκε ούτε από την άγρια καταστολή της τετραετίας 2010-2014, ούτε από την ρεαλιστική πολιτική του 2015-2019. Ενός παλμού υποτονικού που όμως δεν έσβησε ούτε από την απογοήτευση για τα όσα εξελίχθηκαν μετά το δημοψήφισμα, ούτε από τα κατασταλτικά μέτρα που έφερε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ενός παλμού που χρειάζεται πλέον μόνο μια αφορμή για να ξαναδώσει ζωή στα χειραφετητικά κινήματα μιας κοινωνίας, που για άλλους παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις ενώ για άλλους έχει τα μάτια της ανοιχτά, το ταξικό ένστικτο οξυμένο, την υπομονή τελειωμένη και πλέον καρτερά…

Από διαφορετικές αφετηρίες και βρισκόμενο και το ίδιο αντιμέτωπο με μία βαθιά κρίση την οποία καλείται άμεσα να ξεπεράσει, το εργατικό κίνημα και όλες οι διαφορετικές συνιστώσες του, ταξικές και αστικοποιημένες, παλαιών και νεότερων αντιλήψεων, δίνουν αύριο ραντεβού στους απεργιακούς αποκλεισμούς και στους δρόμους. Σε μία απεργία που για μία ακόμα φορά ήταν τα πρωτοβάθμια σωματεία, είτε πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ είτε όχι, που τη σήκωσαν στις πλάτες τους, προπαγανδίζοντάς την μέσα στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς.

Παίρνοντας ώθηση από τους αγώνες που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται σε E-food, Cosco, Energean, Λάρκο οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι φτωχοποιημένες και οι αποκλεισμένοι της χώρας στέλνουν το δικό τους μήνυμα:

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς άλλη μία κρίση τους!».

Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν διαφορετικές συγκεντρώσεις σε Καμάρα, Αγίας Σοφίας, Άγαλμα Βενιζέλου καθώς και στο εργατικό κέντρο της πόλης.

Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ, εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι:

Η Ε’ ΕΛΜΕ τονίζει: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναδεικνύεται η ανάγκη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα και της κοινής δράσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το δρόμο αυτόν βαδίζουμε οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της αξιολόγησης με την απεργία αποχή με πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις ενάντια στο μπαράζ αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές ενέργειες, πολύ περισσότερο οι κινήσεις διαμαρτυρίας, αλλά απαιτείται αποφασιστικός αγώνας διαρκείας, με αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες. Η συγκυρία απαιτεί δυναμικό απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και όλου του λαού».

Το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είμαστε αυτοί που βιώνουμε καλύτερα από όλους τι θα πει καπιταλιστική κρίση. Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, δουλεύουμε απλήρωτοι/-ες, πολλές φορές ανασφάλιστοι/-ες, με υπερωρίες και με τον συνεχή φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασής μας. Ακόμα χειρότερα πολλοί/πολλές από εμάς χύνουν το αίμα τους τραυματιζόμενοι/-ες ή δολοφονημένοι/-ες εξαιτίας των πλημμελών μέτρων ασφαλείας που αποτελούν για τα αφεντικά απλά ένα ακόμα πρόσθετο κόστος. Όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους δουλειάς μας, αλλά και για την κλιμακούμενη επιδείνωση των όρων εργασίας μας, την οποία κυβέρνηση και αφεντικά, εκμεταλλευόμενοι την συνθήκη της πανδημίας, καθιέρωσαν σε γενικευμένη κλίμακα».

Το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων αναφέρει:

«Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε μια οικονομική κρίση ενώ τα αφεντικά προσπαθούν να βγουν λάδι. Το κράτος έχει δώσει το ελεύθερο στα αφεντικά να κάνουν ότι γουστάρουν κόβοντας και ράβοντας συνεχώς νόμους (πχ νομοσχέδιο Χατζηδάκη) στα μέτρα τους. Την ίδια στιγμή ζούμε στην επισφάλεια με αμέτρητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Τα αφεντικά βρίσκουν ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή προσπαθούνε να τα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Ο μισθός μειώνεται είτε άμεσα (μισά ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες κλπ) είτε έμμεσα όταν τα
ενοίκια αυξάνονται ή επωμιζόμαστε τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διαβίωσης. Όπως για παράδειγμα, για να γλιτώσουνε τα αφεντικά τη χασούρα στις εταιρίες ενέργειας το κόστος των αυξήσεων του πετρελαίου, αερίου, ρεύματος πέφτει όλο στις πλάτες μας. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπες με εξωφρενικά ποσά που πολλές φορές μπορεί και να ξεπεράσουν ένα μισθό».

Στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας θα συγκεντρωθούν η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων καθώς και η Αντεπίθεση των εργαζομένων σε επισιτισμό-τουρισμό στο κάλεσμα της οποίας τονίζεται:

«Στην ίδια μας τη χώρα βρίσκεται ο εχθρός! Από την άλλη μεριά όμως, ο πόλεμος επιβίωσης που μαίνεται στην ίδια μας τη χώρα, δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην Ουκρανία όπως σκόπιμα θέλουν να το παρουσιάσουν (αποποιώντας τις ευθύνες των καταστροφικών πολιτικών τους). Kαθημερινά μας έρχονται συνεχώς βόμβες: Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, τα ενοίκια αντί να μειώνονται ανεβαίνουν και η τιμή ρεύματος/φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί, ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός έχει σπάσει ρεκόρ 25ετίας φτάνοντας το 7%.

Και η αιτία για όλα τα παραπάνω; H εγκληματική κυβέρνηση ΝΔ, που στο πέρασμά της δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, ιδιωτικοποιώντας «ότι κινείται» (σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων), ανοίγοντας την όρεξη στους «επενδυτές»- αρπακτικά, να παίζουν με τις τιμές και τις ζωές μας. – Με τις εγκληματικές συμμαχίες της (ΗΠΑ-ΕΕ) που μας κάνουν κι εμάς πλέον «πολεμικό στόχο», τα όπλα που έστειλε στην Ουκρανία, την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη βάση και την αγορά rafalle και άλλων πολεμικών εξοπλισμών (την ίδια στιγμή που δεν έχουμε ούτε τα βασικά!)».

Στο Άγαλμα Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν δεκάδες σωματεία εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους και δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενώ στη διαδήλωση θα συμμετέχουν και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές πρωτοβουλίες.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο Εργατικό Κέντρο της πόλης από σωματεία εργαζομένων.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί και ζητά από όλους και όλες, συλλογικότητες, σωματεία, φορείς που θα συμμετέχουν στην αυριανή πανελλαδική απεργία η πορεία να καταλήξει στο νοσοκομείο «Λοιμωδών».

«Να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών» τώρα! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο!

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή! Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια ,τις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν και ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους ανθρώπους» αναφέρει στο κάλεσμά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένας νεκρός, δύο τραυματίες από παράσυρση εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Κιλκίς

Ένας νεκρός από φωτιά στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου