Οι ταινίες της εβδομάδας

Του Στράτου Κερσανίδη

Τέσσερις νέες ταινίες προβάλλονται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον όμως είναι, πως και οι τέσσερις είναι πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους κινηματογραφόφιλους.

Zero Dark Thirty

Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου
Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Τζόελ Έγκερτον, Σκοτ Άντκινς, Μαρκ Στρονγκ, Τζένιφερ Έλε, Κρις Πρατ, Τέιλορ Κίνεϊ, Κάιλ Τσάντλερ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Φρανκ Γκρίλο, Μαρκ Ντιπλάς, Στίβεν Ντιλέιν, Τζέισον Κλαρκ, Τζέιμς Γκαντολφίνι

Στην ταινία παρακολουθούμε τις πολυετείς προσπάθειες της αμερικανικής ΚΥΠ, να ανακαλύψει και να εξοντώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τελικά χάρις στην επιμονή μιας ομάδας πρακτόρων και με την απόσπαση πληροφοριών με ανορθόδοξους τρόπους, ανακαλύφθηκε το κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα και ο ίδιος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αμερικανών στρατιωτών.

Η Μπίγκελόου και ο σεναριογράφος Μαρκ Μπόαλ αναπτύσσουν την ιστορία τους γύρω από την πράκτορα Μάγια, η οποία είχε βάλει σκοπό της ζωής της την ανακάλυψη του Μπιν Λάντεν και έφτασε σ’ αυτόν αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που συνέλλεγε. Ο χαρακτήρας της Μάγια, ο οποίος οικοδομείται με λεπτομερή τρόπο, μας δείχνει μια γυναίκα η οποία πιστεύει στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ψυχρή και κυνική, με ελάχιστα ψήγματα συναισθήματος, είναι ένα γρανάζι του μηχανισμού που δε θυμίζει κανονικό άνθρωπο. Όμως μόνον τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν σε πέρας τέτοιες αποστολές, επισημαίνει η σκηνοθέτιδα. Από την άλλη, και εδώ υπάρχει η μεγάλη μου ένσταση, οι «τρομοκράτες» παρουσιάζονται ως άνθρωποι απογυμνωμένοι από ηθικές αξίες και συχνά συμφεροντολόγοι.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, σχετικά με τις επιχειρήσεις της αμερικανικής ΚΥΠ και έχει γυριστεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Κάθριν Μπίγκελόου αξιοποιεί το υλικό της με τον καλύτερο τρόπο και φτάνει σε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Από την πρώτη σκηνή σοκάρει με το ρεαλισμό της. Με την κάμερα να κυκλοφορεί διαρκώς δίνει ένα στιλ ντοκιμαντέρ στην ταινία κάνοντάς την ακόμη πιο αληθοφανή. Προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια και δημιουργεί ένταση που συχνά κόβει την ανάσα. Η σκηνοθεσία της είναι στιβαρή, το μοντάζ γεμάτο δυναμισμό. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα σκηνικά με αποτέλεσμα η αναπαράσταση του χώρου να είναι απολύτως ρεαλιστική. Ο θεατής βρίσκεται καθηλωμένος καθώς το σφιχτοδεμένο σενάριο δημιουργεί εντάσεις, η πλοκή είναι συνεχής, δε μένει ούτε λεπτό αναξιοποίητο. Και τελικά η ταινία καταφέρνει να περάσει το προπαγανδιστικό της μήνυμα και να πείσει τους θεατές για το δίκιο των «δυνάμεων του καλού».

Το «Zero dark thirty» είναι μια ταινία που βαθμολογείται σχεδόν με άριστα. Η σκηνοθέτιδα αποδεικνύει τις τεράστιες ικανότητές της και φλερτάρει με διάφορα Όσκαρ. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη και την ιδεολογική θέση της, τότε μάλλον θα θριαμβεύσει τη βραδιά της απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ένας καλός λόγος αξίζει να γραφτεί και για την ερμηνεία της Τζέσικα Τσαστέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μαθήματα Ενηλικίωσης

The Sessions

Σκηνοθεσία: Μπεν Λέβιν
Πρωταγωνιστούν: Τζον Χοκς, Έλεν Χαντ, Γουίλιαμ Μέισι

Ο Μπεν Λέβιν, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Μαθήματα ενηλικίωσης» (The sessions), είναι ο πλέον κατάλληλος να μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα τέτοιο θέμα, μιας και ο ίδιος σε ηλικία 6 ετών είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα και έκτοτε κινείται με πατερίτσες. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται τη ζωή του Μαρκ Ο’ Μπράιαν, ο οποίος είναι παραπληγικός εξαιτίας της πολιομυελίτιδας. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος, στα 38 του χρόνια αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να γνωρίσει το σεξ. Με τη βοήθεια ενός ανοιχτόμυαλου καθολικού ιερέα, ο οποίος τον βοηθά να ξεπεράσει τις αναστολές του, έρχεται σε επαφή με την Σέριλ Κόεν-Γκριν, μια σεξοθεραπεύτρια η οποία αναλαμβάνει να τον μυήσει στον άγνωστο γι’ αυτόν κόσμο. Και ακόμη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές, μαζί με τις βιολογικές του, ανάγκες.

Ο σκηνοθέτης διαχειρίζεται το θέμα του με διακριτικότητα αλλά και χιούμορ. Ένα θέμα πολύ δύσκολο αλλά και «βαρύ» το οποίο ο Μπεν Λέβιν καταφέρνει να το ελαφρύνει και να το δώσει στο θεατή με τρυφερότητα. Αυτό που μένει, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα καθώς ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το δικό του σενάριο με αξιοπρέπεια, σεβασμό και χωρίς κανένα στοιχείο μελοδραματισμού.

Παρακολουθούμε τους φόβους του Μαρκ, τα μεγάλα του ερωτηματικά, τις ανάγκες και τους πόθους του, τον «ανάπηρο» συναισθηματικό του κόσμο τον οποίο αγωνίζεται να ξεπεράσει. Πάνω από όλα όμως, αυτό που χαρακτηρίζει τον Μαρκ, είναι το πάθος του να ζήσει αυτό που δεν έχει ζήσει ως τότε και η απόφασή του να διεκδικήσει από τη ζωή ό,τι του αναλογεί.

Τα «Μαθήματα ενηλικίωσης» είναι μια εξαιρετική ταινία, ευαίσθητη κι αστεία, με ένα καλοδουλεμένο σενάριο και μία σκηνοθετική ματιά που σέβεται το θέμα της, αφού το παίρνει πολύ σοβαρά και κατορθώνει να δώσει έναν σφιχτό αφηγηματικό ρυθμό. Δεν είναι μια ταινία που σου «πλακώνει» την ψυχή αλλά μια ταινία που ξεχειλίζει από αγάπη για τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή. Ο πρωταγωνιστής Τζον Χοκς, σε έναν δύσκολο ρόλο, εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του. Η Έλεν Χαντ, στο ρόλο της θεραπεύτριας, δικαίως διεκδικεί Όσκαρ για την ερμηνεία της. Εξαιρετικός είναι και ο Γουίλιαμ Μέισι του ιερέα.

Λόρενς για Πάντα

Laurence Anyways

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν

Πρωταγωνιστούν: Μελβίλ Πουπό, Σουζάν Κλεμάν, Νάταλι Μπέι, Μόνια Τσόκρι

Ο Λόρενς, ο οποίο εργάζεται ως καθηγητής, έχει μια παθιασμένη σχέση με τη Φρεντ. Μια μέρα της εκμυστηρεύεται πως του αρέσει να ντύνεται γυναικεία, χωρίς όμως να θέλει να χωρίσουν. Η κοπέλα μετά το αρχικό σοκ αποφασίζει να του συμπαρασταθεί και μάλιστα, μένει μαζί του. Ένας Γολγοθάς αρχίζει για τον Λόρενς ο οποίος απολύεται από τη δουλειά του και αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικογένειά του. Κάποια στιγμή η Φρεντ δεν αντέχει την πίεση και τον εγκαταλείπει. Μετά από χρόνια ξαναβρίσκονται, καθώς η αγάπη τους δεν έχει σβήσει.

Το τρομερό παιδί του γαλλόφωνου καναδικού κινηματογράφου, ο 23χρονος Ξαβιέ Ντολάν, σκηνοθετεί μια εκπληκτική ταινία με θέμα το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Μια ταινία για έναν αντισυμβατικό έρωτα βασισμένη σε ένα έξυπνο και πολύ καλά δουλεμένο σενάριο, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται δύο πολύ ξεχωριστοί χαρακτήρες. Με στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία και παρατεταμένες σεκάνς, ο Ντολάν διεισδύει στα τρίσβαθα της ψυχής των ηρώων του, χωρίς να βιάζεται, χαρίζοντας στο κοινό μια ταινία πρωτότυπη και τολμηρή. Θαυμάσια μουσική επένδυση και πολύ καλές ερμηνείες, όλα σωστά τοποθετημένα, καθώς και πολύ καλές ερμηνείες, δίνουν ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Κι όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση από τη μεριά του σκηνοθέτη να προκαλέσει αλλά να δώσει μια ταινία συναισθηματικά φορτισμένη η οποία υποστηρίζει –και το αποδεικνύει- πως η αγάπη δεν έχει κανόνες και όρια.

Ο Έρωτας της Βασίλισσας
A Royal Affair / En kongelig affære

Σκηνοθεσία: Νικολά Αρσέλ
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ, Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, Τρίνε Ντίρχολμ, Ντέιβιντ Ντένσικ, Σιρόν Μέλβιλ

Το 18ο αιώνα η νεαρή αγγλίδα πριγκίπισσα Καρολίν, παντρεύεται το βασιλιά της Δανίας Κρίστιαν τον 7ο και γίνεται βασίλισσα. Όμως ο διαταραγμένος Κρίστιαν άγεται και φέρεται από την αυλή του παλατιού και από τη μητέρα του. Όταν έρχεται στο παλάτι ο γερμανός γιατρός Γιόχαν Στρούνζεε, ως γιατρός του βασιλιά, όλα θα αλλάξουν. Διαπνεόμενος από τις ιδέες του Διαφωτισμού, ο Γιόχαν θα επηρεάσει τον Κρίστιαν ώστε να πάρει μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, που ταράσσουν τη συντηρητική τάξη των ευγενών. Ταυτόχρονα όμως, η στερημένη ερωτικά Καρολίν θα γίνει ερωμένη του.

Ένα δυνατό δράμα εποχής που διεκδικεί το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Μια ερωτική ταινία η οποία μεταφέρει με επιτυχία το κλίμα της εποχής και μας φέρνει σε επαφή με μια άγνωστη σε μας περίοδο της ευρωπαϊκής Ιστορίας, γεμάτη πολιτικές ίντριγκες. Πολύ καλό σενάριο, προσεγμένα τα σκηνικά και τα κουστούμια, επιτυχημένες ερμηνείες και ένα άκρως δραματικό φινάλε.

Νέες ταινίες στη Θεσσαλονίκη

ZERO DARK THIRTY της Κάθριν Μπίγκελοου

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ (THE SESSIONS) του Μπεν Λέβιν

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (EN KONGELIG AFFAERE/ A ROYAL AFFAIR) του Νικολά Αρσέλ

ΛΟΡΕΝΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (LAURENCE ANYWAYS) του Ξαβιέ Ντολάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στον Καναδά

Διαδήλωση στην Ξάνθη ενάντια στην σεξιστική δολοφονία της Ζωής