Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess τις νέες ταινίες που κάνουν  πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.

Το Τέλειο Χτύπημα
The Best Offer
Σκηνοθεσία:
Τζιουζέπε Τορνατόρε
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Ρας, Τζιμ Στάρτζες, Σίλβια Χοκς, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Ένας μεσήλικα εκτιμητή έργων τέχνης, νιώθει πως η ζωή του απογειώνεται, όταν γνωρίζει μια πολύ νεότερη του κοπέλα. Αυτός, ο Βίρτζιλ Όλντμαν, συλλέκτης, εκτιμητής και δημοπράτης, ζει μόνο για τη δουλειά του. Είναι σνομπ, εκκεντρικός και υποχόνδριος. Επί πλέον, για ένα λόγο που δε γνωρίζουμε αρχικά, συνεργάζεται με τον Μπίλι, ο οποίος στις δημοπρασίες «χτυπά» για λογαριασμό του διάφορα έργα τέχνης που είναι πορτρέτα γυναικών.

Κάποια στιγμή δέχεται ένα παράξενο τηλεφώνημα από την Κλερ, μια γυναίκα η οποία του ζητά να κάνει εκτίμηση των αντικειμένων που κληρονόμησε από τους γονείς της. Επισκέπτεται το τεράστιο σπίτι της αλλά δεν καταφέρνει να τη συναντήσει. Εκνευρισμένος φεύγει για να επιστρέψει μετά από ένα νέο τηλεφώνημα. Και ενώ η μυστηριώδης γυναίκα παίζει κρυφτούλι μαζί του, μαθαίνει πως πάσχει από μια ασθένεια που την αναγκάζει να μένει κλεισμένη σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Οι επισκέψεις συνεχίζονται χωρίς η μυστηριώδης γυναίκα να εμφανίζεται αλλά η επικοινωνία του γίνεται πίσω από μια κλειστή πόρτα. Ωστόσο αρχίζει να νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για τη γυναίκα και φαίνεται πως και η ίδια ανταποκρίνεται. Μετά από πολλές προσπάθειες η Κλερ, βγαίνει από το δωμάτιο. Ο Βίρτζιλ αισθάνεται για πρώτη φορά στη ζωή του ερωτευμένος και η Κλερ αποφασίζει να καταπολεμήσει τους ψυχολογικούς της φόβους, να βγει από την «κρυψώνα» της και να ζήσει μαζί του. Το ζευγάρι αποφασίζει να ζήσει μαζί και η Κλερ εγκαθίσταται στο σπίτι του Βίρτζιλ. Μάλιστα, αυτός, αποφασίζει να της δείξει το μυστικό δωμάτιο στο οποίο συγκέντρωνε εδώ και χρόνια τα γυναικεία πορτρέτα που αγόραζε ο Μπίλι για λογαριασμό του. Ευτυχισμένος και παγιδευμένος στη σαγήνη του έρωτα, ο Βίρτζιλ αποφασίζει να αποσυρθεί και να αφοσιωθεί στην Κλερ. Έτσι φεύγει για την τελευταία του δημοπρασία στο Λονδίνο, μιλά μαζί στο τηλέφωνο, κι εκείνη του δηλώνει πως τον αγαπά και τον περιμένει να επιστρέψει. Μόνο που όταν ο Βίρτζιλ επιστρέφει γεμάτος χαρά, η Κλερ δεν είναι στο σπίτι. Έχει εξαφανιστεί, επιβεβαιώνοντας τη ρήση που λέει πως «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται». Και για τον Βίρτζιλ φαίνεται πως τίποτε στη ζωή του δεν ήταν όπως φαινόταν. Τα πάντα έχουν ανατραπεί κι εκείνος προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα της προδοσίας.

Νομίζω πως έχουμε με μια ταινία που συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα. Τη μοναξιά, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, το σασπένς, τις ανατροπές, την τέχνη. Και τα συνδυάζει με ένα εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα. Η ταινία ξεκινά συστήνοντάς μας τον περίεργο Βίρτζιλ. Στη συνέχεια γίνεται μυστηριώδης, εξελίσσεται σε αισθηματικό δράμα, απογειώνεται με την ανατροπή.
Ο Τζουζέπε Τορνατόρε κινηματογραφεί με τρόπο που καθηλώνει. Από τις πρώτες σκηνές αρχίζει να δημιουργεί ερωτηματικά. Μας βυθίζει στον ψυχωτικό κόσμο του Βίρτζιλ και στον κόσμο της τέχνης. Κι ύστερα αρχίζει και υφαίνει με μαεστρία τον αρχικό του καμβά με βελονιές που λίγο-λίγο αρχίζουν να σχηματίζουν έναν ολόκληρο κόσμο έρωτα και μυστηρίου. Και στο τέλος δημιουργεί το πιο κομψό του «σχέδιο», ένα συνδυασμό στον οποίο η τελευταία και πλέον περίτεχνη βελονιά μας παρουσιάζει ένα κέντημα εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε να δούμε.

Η ταινία του Τορνατόρε είναι βασισμένη σε ένα ευφυέστατο σενάριο, δομημένο με σιγουριά. Σκηνοθετεί δε με έναν τρόπο που μας θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του ψυχολογικού δράματος, του αισθηματικού φιλμ, των ταινιών μυστηρίου και του χιτσκοκικού σασπένς. Ο Τζέφρι Ρας είναι θαυμάσιος στο ρόλο του Βίρτζιλ, ενώ η μουσική του μεγάλου Ένιο Μορικόνε, συνοδεύει τις σκηνές του αριστουργηματικού αυτού ευρωπαϊκού φιλμ.

Αν και είναι η αρχή της σεζόν, τολμώ να πω πως «Το τέλειο χτύπημα» θα είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

The Grandmaster
Yut doi jung si
Σκηνοθεσία:
Γουόνγκ Καρ-Γουάι
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τσεν Τσανγκ

Ο Γουόνγκ Καρ – Γουάι είναι ένας σκηνοθέτης που εκτιμώ αφάνταστα, όπως και πολλοί ακόμη. Αυτό που χαρακτηρίζει τις ταινίες του είναι το στιλ και η υψηλή αισθητική, μια αληθινή εικονολατρεία που ο Καρ – Γουάι ενσταλάζει μέσα στο «είναι» του θεατή.

Με τη νέα του ταινία  ο κινέζος σκηνοθέτης ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια, προσφέροντας εικόνες ανείπωτης ομορφιάς που καθηλώνουν με τη λεπτομέρειά τους.

Χρονικά βρισκόμαστε στο 1936, την εποχή μετά την πτώση της τελευταίας δυναστείας στην Κίνα, μια εποχή πολέμου και βίας, αλλά και άνθησης των πολεμικών τεχνών. Επί της ουσίας ο Καρ-Γουάι μας δίνει μια κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Ιπ Μαν, θρυλικού δάσκαλου του Κουνγκ Φου, ο οποίος υπήρξε και δάσκαλος του μεγάλου Μπρους Λι.

Βρισκόμαστε στο Φοσάν και ο Ιπ Μαν. Συχνάζει στο Χρυσό Περίπτερο, έναν πολυτελή οίκο ανοχής, χώρο συνάντησης των μεγάλων μορφών του Κουνγκ Φου. Στο μεταξύ οι Ιάπωνες έχουν εισβάλλει στη Μαντζουρία και ο δάσκαλος Γκονγκ Μπόσεν, φεύγει από εκεί και βρίσκει καταφύγιο στο Φοσάν. Εκεί, το Χρυσό Περίπτερο του επιφυλάσει μια τελετή προκλήσεων και επίδειξης πολεμικών τεχνών, με αφορμή τη συνταξιοδότηση του. Η κόρη του, Γκονγκ Ερ, μοναδική κληρονόμος της τεχνικής «64 χέρια», θα έρθει εκεί αντιμέτωπη με τον Ιπ Μαν για πρώτη φορά.

Αυτήν είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο στυλίστας σκηνοθέτης στήνει και σκηνοθετεί το υλικό του. Η αλήθεια είναι πως ο θεατής μπορεί να δυσκολευτεί να παρακολουθήσει κάποια σημαία της ταινίας, επειδή απαιτεί να γνωρίζει κάποια πράγματα περί ιστορίας και πολεμικών τεχνών, αλλά αυτό που μένει –και έχει ιδιαίτερη αξία- είναι η μοναδική αίσθηση της απόλαυσης και της μαγείας που απελευθερώνεται από τις εικόνες του Γουόνγκ Καρ – Γουάι.

Dancing Dreams
Tanzträume
Σκηνοθεσία:
Αν Λίνζελ, Ράινερ Χόφμαν
Πρωταγωνιστούν: Πίνα Μπάους, Τζο Αν Έντικοτ, Μπενεντίκτ Μπίλι

Στις 7 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Βούπερταλ η πρεμιέρα του έργου «Σημείο επαφής» (Kontakthof) της κορυφαίας χορογράφου του μοντέρνου χορού Πίνα Μπάους. Στην ταινία παρακολουθούμε τους  νέους ερμηνευτές να χορεύουν το «Σημείο επαφής» (Kontakthof) της Πίνα Μπάους υπό την επίβλεψη της ίδιας και των βοηθών της. Η ταινία περιγράφει την εξέλιξη των νεαρών χορευτών, από τη σωματική αδεξιότητα και την αβεβαιότητα, μέχρι τη χορογραφική τελειότητα.

Ο Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων
Percy Jackson and the sea of monsters
Σκηνοθεσία:
Θορ Φρόιντενταλ
Πρωταγωνιστούν: Λόγκαν Λέρμαν, Αλεξάντρα Νταντάριο, Μπράντον Τ. Τζάκσον

Ο Πέρσι Τζάκσον, σε ένα επικίνδυνο ταξίδι. Ο ημίθεος Πέρσι ξεκινά μαζί με τους αγαπημένους του φίλους για να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας και να σώσει τους Ημίαιμους. Κι όλα αυτά στη νέα ταινία που είναι βασισμένη στη γνωστή σειρά μυθιστορημάτων του Ρικ Ραϊόρνταν. προκειμένου να πραγματοποιήσει το πεπρωμένο του, να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας και να σώσει το στρατόπεδο των Ημίαιμων.

Τα Στρουμφάκια 2
The Smurfs 2
Σκηνοθεσία:
Ράτζα Γκοσνέλ
Πρωταγωνιστούν: Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μπρένταν Γκλίζον και τις φωνές των Κριστίνα Ρίτσι, Άλαν Κάμινγκ, Άντον Γιέλτσιν, Κέιτι Πέρι

Ο πανούργος Δρακουμέλ δημιουργεί τα Πειραχτήρια, μια σκανταλιάρικη και χοντροκομμένη εκδοχή των Στρουμφ. Πολύ σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι μόνο ένα γνήσιο Στρουμφ μπορεί να του δώσει αυτό που θέλει και συγκεκριμένα η Στρουμφίτα που κατέχει το μυστικό ξόρκι για να μετατρέψει τα Πειραχτήρια σε αληθινά Στρουμφ.

Τα Παλιόπαιδα
Les Gamins
Σκηνοθεσία:
Άντονι Μαρτσιάνο
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Σαμπάτ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μαξ Μπουμπλίλ, Μελανί Μπερνιέρ

Ο Τομά επισκέπτεται για να γνωρίσει τους γονείς της αρραβωνιαστικιάς του, Λολά. Όμως ο πεθερός του Ζιλμπέρτ απογοητευμένος από τη συμβατική συζυγική ζωή προσπαθεί να πείσει τον Τομά να μην κάνει το λάθος και παντρευτεί! Έτσι Τομά και Ζιλμπέρτ ξεκινούν μια ζωή γεμάτη κραιπάλες σε αναζήτηση μια ελευθερίας που δεν μπορούν όμως επακριβώς να ορίσουν. Φυσικά όταν αναζητά την εφηβεία όντας μεσήλιξ, πληρώνεις και το κόστος. Γαλλική κωμωδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μας βομβαρδίζουν…Του Πέτρου Κατσάκου

Eκδήλωση, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη με τον υπ. Πολιτισμού της Βολιβίας