in ,

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια

Συγκέντρωση την Πέμπτη στο άγαλμα Βενιζέλου

Δημήτρης Τοσίδης/alterthess

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 25/2 στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 13:00 δηλώνοντας πως «ο αγώνας ενάντια στο νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη συνεχίζεται».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης με τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών έσπασαν στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις.

«Οι φοιτητές ακούστηκαν σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν κατά χιλιάδες σε περισσότερες από 25 πόλεις. Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή αλλά φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί το απέρριψαν! Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολών ώστε να μην συναντήσει αντιδράσεις, ωστόσο οι μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις από κοινού με τους μαθητές, τα εργατικά σωματεία σε όλη την χώρα τής χάλασαν τα σχέδια.

Το αίτημα να επιστρέψουμε στις σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας ήχησε σε όλη την χώρα! Μέσα από τον πολύμορφο αγώνα μας, τις Γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς, τους κάνουμε ξεκάθαρο: το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις και τις ανάγκες μας!

Η απάντηση μας στα σχέδια τους είναι η οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή στο νόμο Κεραμέως» σημειώνουν τονίζοντας πως ο νόμος δε θα εφαρμοστεί.

Οι φοιτητές καλούν σε μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών και των γενικών συνελεύσεων έτσι ώστε να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης και την εφαρμογή του νόμου.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο νέος νόμος αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!» προσθέτουν

Επιπλέουν, αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.) και μέσα στο πλαίσιο αυτό έφερε το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Ο νόμος αυτός ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές εξισώνονται με εγκληματίες αφού περιγράφονται ποινές, από την διαγραφή από την σχολή μέχρι και την φυλάκιση για όσους τολμούν να αμφισβητούν την πολιτική των κυβερνήσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από την δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!» σημειώνουν μεταξύ άλλων

υπενθυμίζοντας πως την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι στις

φοιτητικές κινητοποιήσεις.

«Στοχοποιούνται συνδικαλιστές και αγωνιστές από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακοίνωση του ΓΠΑ. Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους».

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!»

Τα αιτήματα των φοιτητών συνοψίζονται παρακάτω:

▪ Καμία εφαρμογή του νόμου !

▪ Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

▪ Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν

είναι εγκληματίες!

▪ Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!

▪ Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ

▪ Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

▪ Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.

▪ Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

▪ Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

▪ Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

▪ Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές! Ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία! Να μη χαθεί καμία πρακτική. Να εξασφαλιστούν όλα τα

απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

▪ Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε :

  • Φοιτητική κινητοποίηση την Πέμπτη 25/2 στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 13:00
  • Παρεμβάσεις στις διοικήσεις των σχολών και στα όργανά τους ώστε να καταδικαστεί ο νόμος συνολικά και να παρθεί δέσμευση για την μη εφαρμογή του.
  • Ζωντανεύουμε τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους! Φέρνουμε τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμιά τους!
  • Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων!
  • Φοιτητικά και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το επόμενο διάστημα! Απέναντι στην ενιαία επίθεσή τους στα δικαιώματά μας, ενιαία καταστρώνουμε την αντεπίθεσή μας!
  • Πολύμορφες δράσεις των Φοιτητικών Συλλόγων στις 10/3, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κλείσιμο τον σχολών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Την παραίτηση Μενδώνη ζητά σύσσωμο το ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον αυταρχισμό και τη διαφθορά στη Λευκωσία