in

Οι ελίτ οχυρώνονται με …drones. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα.

Οι ελίτ οχυρώνονται με …drones. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα.

Μια κίνηση που αναβαθμίζει τις μεθόδους καταστολής σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση με τη προσθήκη στο οπλοστάσιο των δυνάμεων καταστολής των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως το σχέδιο έρχεται μετά από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των “Αγανακτισμένων, τις απεργίες, το κίνημα αλληλεγγύης των χρόνων της κρίσης.  Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται και στις ΗΠΑ, με τις τοπικές κυβερνήσεις να επιχειρούν την εξάπλωσή του, μετά το μεγάλο κίνημα Occupy αλλά και τις συγκρούσεις και τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις δολοφονίες νεαρών αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στα drones

Η κίνηση των αστυνομικών αρχών στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να αναπτύξουν για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα λεγόμενα drones, προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες και ακτιβιστές. Οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, φοβούνται ότι η επιτήρηση θα επιτρέψει στις αρχές να “εισβάλλουν” στην ιδιωτική ζωή τους.

“Η περιοχή έχει μια μακρά ιστορία στις πολιτικές συζητήσεις και στις διαμαρτυρίες και για αυτό υπάρχει μια πραγματική ανησυχία γύρω από τη χρήση αυτών των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών υπό αυτές τις συνθήκες, και σχετικά με τα ευρύτερα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής”, δήλωσε στο Bloomberg ο Jesse Arreguin, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Μπέρκλεϊ ο οποίος αντιπροσωπεύει την περιοχή στο κέντρο της πόλης κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ναυαρχίδα της πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με το Bloomberg στο Σαν Χοσέ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνιας, και στην επαρχία  Αλαμέδα όπου ανήκουν το ΜπέρκλεΪ και το Όκλαντ, οι αρχές διερευνούν τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, υποδαυλίζοντας το φόβο του κοινού ότι οι συσκευές θα μετατρέψουν την αστυνομία σε κατάσκοπό τους. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου από την επαρχία Γκραντ Φοκς, στη Βόρεια Ντακότα μέχρι την Παραλία Ντεϊτόνα, στη Φλόριντα, έχουν κερδίσει την έγκριση για χρήση των συσκευών. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 80 υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Την ίδια ώρα υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων λένε πως ο πολλαπλασιασμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία μοιάζουν με μικροσκοπικά ελικόπτερα και είναι συχνά εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες, ανοίγει το δρόμο σε μια ευρεία επιχείρηση ενοχλητικών επιτηρήσεων των πολιτών.

Ακολουθεί και η Ελλάδα;

Το δημοσίευμα του Bloomberg δεν θα μπορούσε παρά να μας θυμίσει τη συζήτηση που άνοιξε η επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια το περασμένο Νοέμβριο. Τότε τα ρεπορταζ έκαναν λόγο για συζητήσεις του Β. Κικίλια με εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων για τη δημιουργία “δικτύου” με drones τα οποία θα χρησιμοποιούνται τόσο στα σύνορα όσο και ενάντια σε “στόχους” μέσα στον αστικό ιστό.  Άλλωστε σύμφωνα με διαρροές στο τύπο τα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης συνέταξαν μελέτη στη βάση της οποίας τα αεροσκάφη θα διασκορπιστούν σε όλη τη χώρα ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται παντού με ειδικό εξοπλισμό για την απογείωσή τους.

Οι ίδιες διαρροές έκαναν λόγο για απόκτηση από την ΕΛ.ΑΣ τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων  με χρονοδριάγραμα ολοκλήρωσης της προμήθειας το τέλος του 2015.

Η συζήτηση όμως φαίνεται πως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα ήδη από την περίοδο των  «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος με τον Ν. Δένδια στη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξης να ανακινεί το θέμα και να προωθεί τη υλοποίηση των προμηθειών.

 

INFO: Τι είναι τα drones; 

Πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μήκος που μπορεί να ξεκινά από 1 και να φτάνει τα 4 μέτρα και τα οποία διαθέτουν υποδοχές για διαφόρων ειδών συσκευές όπως οι θερμικές κάμερες για τη κατόπτευση χώρων. Τα εν λόγω αεροσκάφη έχουν ακτίνα πτήσης έως 300 χιλιόμετρα με ταχύτητα πτήσης πάνω από 40 χλμ/ώρα. Μάλιστα τα drones μπορούν να μεταδίδουν εικόνα ή και άλλα δεδομένα στην ΕΛ.ΑΣ σχετικά με επιλεγμένους στόχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρεις λέξεις για τους νεκρούς και για τους ζωντανούς. Του Ετιέν Μπαλιμπάρ

Στο επίκεντρό μας το περιβάλλον και η κοινωνία