Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων

Έρευνα της ιταλικής καταναλωτικής οργάνωσης Altroconsumo απέδειξε πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα σχετικά με τα επίπεδα  κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων από αυτά που ισχύουν στην πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να έχουν εξαπατηθεί και το επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου του αυτοκινήτου τους να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν ενημερωθεί μέσα από τη διαφήμιση.

Πιο συγκεκριμένα, η Altroconsumo επέλεξε τα αυτοκίνητα Fiat Panda 1.2 και Volkswagen Golf 1.6 TDI. Έκανε ακριβώς τα ίδια εργαστηριακά τεστ που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία από την αυτοκινητοβιομηχανία για τη μέτρηση της κατανάλωσης καυσίμου πριν κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο στην αγορά. Τα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας και άλλα προηγούμενων ερευνών, αποκάλυψαν πως η κατανάλωση καυσίμων ήταν υψηλότερη κατά 18% και 50% αντίστοιχα, απ’ αυτήν που διαφήμιζαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αυτή η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμων οφείλεται στο ότι οι κατασκευαστές, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα κενά της σχετικής νομοθεσίας χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, για να φτάσουν σε ποσοστά κατανάλωσης σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (όπως π.χ. η διόγκωση των ελαστικών με αέρα πάνω από το όριο ή η μείωση του βάρους των οχημάτων κ.ά.).

Για πρώτη φορά στην Ε.Ε., η Altroconsumo θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό στην Ιταλία για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες αυτών των δύο μοντέλων αυτοκινήτων να αποζημιωθούν. Οι καταναλωτές που εξαπατήθηκαν ενδέχεται να έχουν πληρώσει ετησίως έως και 500,00€ παραπάνω, από αυτά που περίμεναν από τις διαφημίσεις της εταιρίας.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει από καιρό καλέσει την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο τρόπο ελέγχου κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων, που ισχύει σήμερα, με μία καινούρια διαδικασία που έχει υιοθετηθεί το 2014 από τον Ο.Η.Ε. ενσωματώνοντάς την άμεσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτή την περίοδο, όλες οι καταναλωτικές οργανώσεις της Ε.Ε. είναι σε επαφή για την ανεύρεση των καλύτερων τρόπων συλλογικής και συντονισμένης δράσης στο άμεσο μέλλον.

Όπως συμβουλεύει το ΕΚΠΟΙΖΩ τους καταναλωτές, όταν βρισκόμαστε στην διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την  δήλωση των αυτοκινητοβιομηχανιών για το επίπεδο κατανάλωσης καυσίμων. Και να λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι το κόστος κατανάλωσης καυσίμων θα είναι πάντα υψηλότερο απ’ αυτό που ισχυρίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απόψε στην “Ανατροπή”: Ο Πρετεντέρης μπαίνει στον τάφο της Αμφίπολης!Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Παννατική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή ενάντια στην «αξιολόγηση»