Όχι της Γερμανικής αριστεράς στο πακέτο στήριξης

Ενόψει της κρίσιμης για την Ελλάδα απόφασης των Γερμανών βουλευτών, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η πρώτη Αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, εξηγεί πως 
“Αλληλεγγύη με την Ελλάδα σημαίνει -όχι- στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών. Η Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει το νέο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ούτε ένα σεντ από αυτό δεν θα καταλήξει στον ελληνικό λαό, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο λεγόμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Συνολικά, δόθηκαν από αυτό 73 δισεκατομμύρια. Τα 70 από αυτά πήγαν μέσω αποπληρωμής χρέους και τοκοχρεολυσίων απευθείας στις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές. Ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώσει για αυτή τη σωτηρία των τραπεζών με άνευ προηγουμένου κοινωνικές μειώσεις και μειώσεις μισθών. Στο δεύτερο λεγόμενο πακέτο σωτηρίας προβλέπονται δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλιστεί και να υλοποιηθεί η λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή πιστωτών. Αυτό σημαίνει: το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα επιβάλλεται συνέχιση της πολιτικής περικοπών, η οποία είναι εχθρική προς την ανάπτυξη. Έτσι δεν μπορεί να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Η απόρριψη του πακέτου σωτηρίας των τραπεζών είναι προς όφελος του ελληνικού και του γερμανικού λαού. Καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί να της αρπάζεις το σύνολο των κρατικών εσόδων και να τα βάζεις σε έναν ειδικό λογαριασμό, στον οποίο μόνο οι πιστωτές έχουν πρόσβαση. Αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι εχθρικά προς την δημοκρατία, καταστρέφουν το μέλλον της Ευρώπης.”

“Η Αριστερά απαιτεί αντ΄αυτού η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη να διασφαλιστεί μέσω μίας δημόσιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία θα παίρνει δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό το μέτρο, θα απελευθερωθεί η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών από την δικτατορία των οικονομικών αγορών. Τα δημόσια χρέη πρέπει να μειωθούν δραστικά μέσω μιας σκληρής περικοπής χρεών και ενός πανευρωπαϊκού φόρου περιουσίας για εκατομμυριούχους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει το κράτος να απελευθερωθεί από το 75% των χρεών του. Η χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών πρέπει να μπει σε στέρεη και μόνιμη βάση, μέσω μιας υψηλότερης φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών. Η Γερμανία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης. Μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει την προσήλωσή της στις εξαγωγές, οι οποίες είναι μια αιτία για το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας, μέσω του ανταγωνισμού, ισοπεδώθηκε” τονίσει επιπλέον.

Αντιθέτως, οι Γερμανοί Πράσινοι (κοινοβουλευτική δύναμη 68 μελών) θα δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα. Ο Γιούργκεν Τριτίν, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας δηλώνει “Για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά, είναι απαραίτητη η περικοπή του χρέους. Αυτή η περικοπή έρχεται τώρα, μάλλον όμως καθυστερημένα παρά εγκαίρως. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της περικοπής χρέους, η Ευρώπη διαθέτει -με εγγυήσεις άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ – πάρα πολλά χρήματα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΑΡ: Να διεκδικήσουμε πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης

Σαμαράς: Κερδίζουμε χρόνο με το μνημόνιο