in

Όχι στον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία λέει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την «ρατσιστική πολιτική της εναντίον προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό».

Όπως τονίζει η Ε’ ΕΛΜΕ:

«Βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση  σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα  Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας. Καθώς η ισχύουσα ΚΥΑ θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα, σε πολλά καμπ αναστολές εξόδου επιβάλλονται και στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει και στα περισσότερα καμπ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ΚΥΑ 186/Β (ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2021) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κρατούν τα παιδιά μακριά από τα θρανία την ώρα που η   κυβέρνηση  δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι με προφορικές εντολές της περιφέρειας δεν πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Επίσης είναι γεγονός ότι πολλές περιφέρειες δεν έχουν ναυλώσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών από την αρχή της χρονιάς, σαμποτάροντας πρακτικά την εκπαίδευση τους.

Έκφραση της ρατσιστικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και οι αντιδράσεις από λίγους κατοίκους με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων που εκδηλώθηκαν κατά των προσφυγόπουλων που άρχισαν μαθήματα στο Δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας. Το σχολείο ήταν κλειστό από το 2010, όταν επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου είχαν γίνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, άνοιξε στις 21/1/21 μετά και από προσπάθειες και της Διοίκησης του διπλανού καμπ Βαγιοχωρίου για να φοιτήσουν 136 προσφυγόπουλα που διαμένουν με τις οικογένειες τους στο συγκεκριμένο καμπ.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου. Με ευθύνη της  κυβέρνησης της ΝΔ τη φετινή χρονιά δε λειτούργησαν οι ΔΥΕΠ, καθώς  καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και τώρα που προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρίσκουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο αφού δεν τους επιτρέπουν την πρόσβαση σ’ αυτό.

Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι κομβική στιγμή πριν η γκετοποίηση και η παραμέληση των προσφυγόπουλων γίνει μια νέα κανονικότητα.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε την πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

  • Διεκδικούμε την ένταξη όλων των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, με μέτρα που προστατεύουν τον μαθητικό πληθυσμό και τον εκπαιδευτικό κλάδο από τον κορονοϊό και τον ρατσισμό. 
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.
  • Να σταματήσουν οι αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από το καμπ Βαγιοχωρίου που ξεκίνησαν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών και σε όλες τις δομές για τα προσφυγόπουλα.
  • Καλούμε τους διευθυντές/ριες, αλλά και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν εκείνα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν τους επιτρέπεται ή διευκολύνεται η φοίτηση και να καταγγείλουν και από την πλευρά τους τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών στους αρμόδιους φορείς.
  • Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες
  • Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης
  • Δημόσια Δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία για όλους-ες

Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστολή-έκκληση στην ΠτΔ για την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα

Μήλα