in

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού είπαν οι Θεσσαλονικείς στη κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού είπαν οι Θεσσαλονικείς στη κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η διήμερη επίσκεψη της Anne Le Strat και του Osman Özgüven με θέμα το νερό και τη μη ιδιωτικοποίησή του με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Συντονιστκό πολιτών και φορέων SOSτε το νερό και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε την ίδια ώρα ο δημοτικός σύμβουλος, Τρ. Μηταφίδης, ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του, Π. Αβραμόπουλος. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Θέρμης, Θ.  Παπαδόπουλος.

Τη μεγάλη αξία του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα ανέφερε ο κ. Μηταφίδης ενώ εξέφρασε τη πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην υλοποίηση του δημοψηφίσματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ινκόγκνιτο και ο κ. Γιώργος Δανιόλος, εκπρόσωπος της SUEZ, εταιρεία που διεκδικεί την ΕΥΑΘ, όμως τα μέλη του SOSτε το νερό όντας καλά πληροφορημένα με παρέμβαση του Γ. Αρχοντόπουλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, του ξεκαθάρισαν πως το νερό δεν είναι προς πώληση και του χάρισαν ένα μπλουζάκι του κινήματος.

Αναφορά στον κ. Γιώργο Δανιόλο έκανε και η κ. Le Strat η οποία αστειευόμενη του είπε: «Ζητώ συγγνώμη από τον εκπρόσωπο της SUEZ που παρευρίσκεται στην αίθουσα γιατί η δημόσια- δημοτική εταιρεία που φτιάξαμε στο Παρίσι κέρδισε το βραβείο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που μέχρι τότε το κέρδιζε η εταιρεία του».

Νωρίτερα οι δύο καλεσμένοι του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους της πόλης από την κατειλλημμένη ΕΡΤ3.

“Η διαχείριση του νερού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του λαού”

«Γνωρίσαμε στο Παρίσι για 25 χρόνια την ιδιωτικοποίηση του νερού. Θελήσαμε να ξαναπάρουμε στα χέρια μας το νερό. Ιδρύσαμε μια επιχείρηση δημοτική και δημόσια για τη διαχείρισή του» είπε στη συνέντευξη τύπου, η Anne Le Strat, αντιδήμαρχος Παρισίου και Πρόεδρος της Eau de Paris που είναι η δημοτική εταιρεία για το νερό.

«Η κινητοποίηση των πολιτών είναι σημαντικό στοιχείο όπως και η πολιτική στήριξη. Στην Ελλάδα προσπαθούν να στραγγαλίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για αυτό ενδιαφέρονται για το νερό. Γιατί είναι αποδοτικό» τόνισε.

«Τα οφέλη του Δήμου»

Στη συνέχεια η κ. Le Strat ανέλυσε τα οφέλη που είχε ο Δήμος του Παρισιού από την επανάκτηση του νερού.   Το οικονομικό όφελος για το Δήμο ανήλθε στα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η τιμή που κατά την περίοδο της ιδιωτικοποίησης παρουσίαζε συνεχή αύξηση, μειώθηκε κατά 8% και είναι κάτω από το μέσο όρο της Γαλλίας ενώ είναι και 40% μειωμένη σε σχέση με τα περίχωρα της πόλης όπου το νερό διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων που η διαχείριση του νερού γίνονταν από ιδιωτική εταιρεία η τιμή του νερού παρουσίασε αύξηση κατά 200%. Επιπλέον η νέα εταιρεία ασκεί κοινωνική πολιτική με αρωγή για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Την ίδια στιγμή ο έλεγχος στη διαχείριση επιτυγχάνεται από ένα συμβόλαιο στόχων ανάμεσα στο Δήμο και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στο οποίο συμμετέχουν και αιρετοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας και των εργαζομένων αλλά και απο ένα ανεξάρτητο παρατηρητήριο στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας.

«Ζήτημα δημοκρατίας η διαχείριση του νερού»

«Αν και γενικά η δημόσια διαχείριση έχει κατηγορηθεί ως μη αποτελεσματική, εμείς καταφέραμε να κάνουμε και επενδύσεις και υποδομές» προσέθεσε.

«Υπάρχουν εναλλακτικές απέναντι στην ιδιωτική διαχείριση. Αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι μια ισχυρή πολιτική θέληση  να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα» υπογράμμισε η κ. Le Strat.

Στο Παρίσι όταν έληξε η σύμβαση με τις ιδιωτικές εταιρίες Veolia και SUEZ (εταιρεία που διεκδικεί και την ΕΥΑΘ) η δημοτική αρχή επέλεξε να μην ανανεώσει τη σύμβαση. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων προέρχοταν από την Αριστερά.

 «Θεωρήσαμε ότι ήταν θέμα τοπικής δημοκρατικής διακυβέρνησης» τόνισε.

Όσο για το πως κατά τη γνώμη της το νερό οδηγήθηκε στο παρελθόν σε ιδιώτες, η απάντηση της διακατέχεται από αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ήταν απευθείας ανάθεση σε δύο εταιρείες οι οποίες μοιράστηκαν τις δύο όχθες του Σηκουάνα. Οφείλεται στον τότε Δήμαρχο Ζακ Σιράκ ο οποίος είχε καλές σχέσεις με στέλεχος της μίας εταιρείας».

Απαντώντας σε βολές που έχει δεχτεί κατά καιρούς αλλα και από τη Θεσσαλονίκη από στελέχη της SUEZ πως το παράδειγμα του Παρισιού θα αποτύχει η κ. Le Strat απαντά: «Έχω συνηθίσει να ακούω αυτές τις απόψεις από τέτοιες εταιρείες. Το πείραμα του Παρισιού αποτέλεσε επανάσταση για τη δημόσια διαχείριση  ενώ τέτοιες απόψεις στερούνται επιχειρημάτων. Αποδείξαμε στο Παρίσι ότι η δημόσια διαχείριση είναι δυνατή και άρα μπορεί να πετύχει και στην Ελλάδα».

«Το νερό υπόκειται στο δίκιο της ζωής»

«Το σύνθημά μας είναι πως το νερό είναι ένα κοινό αγαθό του λαού» ανέφερε ο κ. Osman Özgüven, Δήμαρχος στο Δικελί της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από τη Μυτιλήνη.

«Πιστεύω ότι άμα θελουμε να έχουμε δημοκρατία πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο νερό σαν ανθρώπινο δικαίωμα» τόνισε.

 «Στο κράτος μας υπάρχει νόμος ότι πρέπει να δίνουμε το νερό στο λαό με κέρδος όχι λιγότερο από 10%. Αλλά οι νόμοι δεν είναι πάντοτε κοντά στους ανθρώπους και δεν είναι πάντα δίκαιοι. Το σύστημα βλέπει το λαό σαν πελάτη του. Για το νερό όμως υπάρχει το δίκιο της ζωής» υπογράμμισε.

«Παγκοσμίως κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από έλλειψη καθαρού νερού. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στη ζωή για να πεθάνουν από έλλειψη νερού και φαγητού. Πιστεύω ότι κάποιες φορές πρέπει για το  σωστό να παίρνουμε και ρίσκα. Να κάνουμε άλλα από αυτά που λέει ο νόμος» τόνισε.

Ο κ. Özgüven διώχθηκε από το κράτος για την απόφασή του να δίνει στους δημότες το νερό δωρεάν, όμως η συμπαράσταση που του έδειξε ο λαός κατέληξε στην αθώωση του.

«Δωρεάν νερό και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων»

«Ξεκινήσαμε μειώνοντας κατά 50% τη τιμή για όσους εργάζονταν ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια μας και συνεχίσαμε με διαγραφή των χρεών φτωχών οικογενειών» τόνισε.

«Πιστεύουμε ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε το νερό δωρεάν μέχρι και για 13 κυβικά το μήνα για κάθε οικογένεια. Αν κάποιος τα ξεπεράσει  πληρώνει το σύνολο του ποσού.

Έτσι και το νερό προσφέρεται στο λαό και ο λαός εξοικονομεί νερό για να μη ξεπεράσει το όριο» είπε ο κ. Özgüven παρουσιάζοντας έναν εναλλακτικό και δίκαιο τρόπο διαχείρισης του νερού.

«Αν δε κινηθούμε σήμερα σωστά σίγουρα οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι για το νερό» υπογράμμισε

«Εγώ πιστεύω ότι αν είναι στο χέρι του Δήμου θα πρέπει να πάρει μια σωστή απόφαση χωρίς καν να χρειαστεί να γίνει το δημοψήφισμα. Ο Δήμος δεν πρέπει αν επηρρεάζεται από το κράτος» είπε σε ερώτηση που του έγινε για τη Θεσσαλονίκη και τη πώληση της ΕΥΑΘ. Αστειευόμενος προσέθεσε: «Το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί (σσ του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη) είναι να του αφαιρέσουν το αξίωμα αλλά δε πειράζει!».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως στο Δικελί ισχύουν διαφορετικά τιμολόγια για οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις μέτρο που όπως είπε η κ. Le Strat σκέφτεται και το Παρίσι να εφαρμόσει.

Κατερίνα Μπακιρτζή
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η μεσογειακή διατροφή…το “όπλο” κατά της παχυσαρκίας

Βιβλιοπαρουσίαση: Στιγμές Σαλονίκης Εαρινές. Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη