Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συγγενείς θυμάτων και μέλη φορέων της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα έχει μια ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας, μιας και βρισκόμαστε 10 μήνες το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Φέτος τη συγκέντρωση μνήμης διοργάνωσε μαζί με τον Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο Σύλλογος Τέμπη 2023, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες των Τεμπών.
Κεντρικά συνθήματα της συγκέντρωσης, όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, όχι στην αμνήστευση των τροχαίων εγκλημάτων, μνήμη ενάντια στη λήθη. Τα μέλη των δύο συλλόγων συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ολύμπιον το πρωί της Κυριακής, μαζί και με άλλα μέλη φορέων της Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών.
Στο σημείο στήθηκαν μεγάλα πανό με τις φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων στη χώρα μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι και νέες. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια με τα ονόματα των θυμάτων, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και μουσική μπάντα της πόλης.
Νωρίτερα, μέλη του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν ποδηλατοπορεία με σημείο εκκίνησης τον τόπο όπου σκοτώθηκε η ποδηλάτρια Δήμητρα Ιορδανίδου το 2021, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό όχημα. Τα μέλη του Συλλόγου έφτασαν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ζητώντας καλύτερες υποδομές και περισσότερη ασφάλεια στον δρόμο.
Την άμεση απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των παιδιών τους που έχασαν τη ζωή τους ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, που όλους αυτούς τους μήνες παλεύουν απέναντι σε ένα σύστημα που θέλει να υποβαθμίσει και να ξεγράψει το γεγονός.
«Παγκόσμια ημέρα θυμάτων σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σύλλογος μας ο οποίος αφορά ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα που έγινε σε ευρωπαϊκό χώρο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η παιδίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 Μαρία Καρυστιανού.
«Ερχόμαστε εδώ για να φωνάξουμε πάρα πολύ δυνατά ότι απαιτούμε να έρθει δικαίωση γρήγορα και προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε ενώ ερωτηθείσα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη δικαστική διερεύνηση, δήλωσε πως «όσο πιο λίγα στοιχεία έχουμε για να πάμε πιο αδύναμοι στη δίκη, αυτό είναι πασιφανές σε όλους μας».
Σε σχέση με το μαύρο κουτί που βρέθηκε πρόσφατα, δήλωσε πως, «ό,τι ακούτε εσείς, ακούμε και εμείς. Βρίσκουνε συνεχώς καινούργια μέλη και δεν ξέρουμε αν θα μας φωνάξουν να κάνουμε εκταφή, να συλλέγουμε και τα υπόλοιπα. Αυτό που ζούμε είναι αδιανόητο, θεωρώ ότι έχω ξυπνήσει σε μια χώρα, όχι απλά τριτοκοσμική. Εμείς εκτός από το πένθος και τον πόνο μας, έχουμε να ζήσουμε και αυτά, δηλώσεις πολιτικών, όλα. Κανείς δεν στέκεται μπρος της ευθύνης του, με ήθος και θάρρος και όλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τη δικαιοσύνη, την οποία τελικά την έχουν κάνει μια υπηρεσία που κοιτάζει συγχωροχάρτια και ασυλίες και κρύβει τον κάθε εγκληματία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που ζούμε στην ουσία. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, όχι γιατί εμείς θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα παιδιά μας, ούτως ή άλλως αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής μας, αλλά γιατί μας δίνει δύναμη να αισθανόμαστε και τον κόσμο δίπλα μας».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, Γιώργος Κουβίδης, τόνισε σε δήλωση του πως πρόκειται για ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς κάθε χρόνο χάνονται 1.300.000 άνθρωποι στους δρόμους του κόσμου και άλλοι τόσοι μένουν σοβαρά ανάπηροι.
Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, εδώ και δεκαετίες καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Πέρυσι μόνο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 635 νεκρούς από τροχαία και άλλους τόσο σοβαρά τραυματίες.
«Δεν υπάρχει καμία πολιτική μείωσης που να αποσκοπεί στην πρόληψη, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες ουσιαστικά οι αριθμοί είναι οι ίδιοι εδώ και μια δεκαετία. Δεν μιλάμε για αριθμούς, μιλάμε για ανθρώπους που είχαν μια ζωή που τους στερήθηκε βίαια με έναν φρικιαστικό τρόπο και για τις οικογένειες που πληρώνουν το τίμημα όλης αυτής της ιστορίας. Πρέπει να υπάρξει ένα σήμα προς την κοινωνία, να απαιτήσει από την κυβέρνηση την λήψη συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα», τονίζει ο κ. Κουβίδης.
Αναφερόμενος στον τομέα της δικαιοσύνης, προσθέτει πως «όλα τα τροχαία βαφτίζονται πλημμελήματα, κανείς δεν έχει μείνει στη φυλακή μετά από τροχαίο έγκλημα. Το να περάσεις με κόκκινο και να σκοτώσεις έναν άνθρωπο εξακολουθεί στη χώρα μας να θεωρείται πλημμέλημα. Αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν μπορεί να αποτρέψει τα τροχαία, απεναντίας δίνει ένα σήμα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στον δρόμο χωρίς καμία συνέπεια».
Σχολιάζοντας την κοινή παρουσία του Συλλόγου με τους συγγενείς των Τεμπών ο κ. Κουβίδης δηλώνει πως «η χώρα μας κατόρθωσε το πιο ασφαλές μέσο που υπάρχει στον πλανήτη, το τρένο, η χώρα που είναι πρωτοπόρος στα τροχαία να το απαξιώσει και αυτό. Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ευθύνες και καταγγελίες για το τι ακολουθεί μετά το έγκλημα των Τεμπών. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση και να μπει φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά και αν είναι».
Ιάσων Μπάντιος
Δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση: