in ,

«Όχι» στα αποτεφρωτήρια επικίνδυνων αποβλήτων είπαν κάτοικοι της Σίνδου

Διαμαρτυρία στο παλιό δημαρχείο

Διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί σύλλογοι και φορείς του Δήμου Δέλτα έξω από το παλιό δημαρχείο της Σίνδου. Ο δήμαρχος, σύλλογοι πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί, αθλητικοί, σύλλογοι γονέων και μαθητών είπαν ένα μεγάλο «Οχι» στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής, η οποία απαριθμεί 1.250 βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί πως το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εγκατάσταση και των δύο μονάδων καύσης υγειονομικών αποβλήτων αφού τα ζητήματα αυτά μελετήθηκαν απ`όλα τα υπηρεσιακά του όργανα.

«Οι δύο μονάδες εφόσον εγκατασταθούν και λειτουργήσουν πρόκειται να καίνε αθροιστικά 6.000 τόνους επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων ετησίως ενώ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) οι τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων ανέρχονται στους 1.600, οι οποίοι μέχρι σήμερα διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα γιατί να γίνεται τόσο μεγάλη παραγωγή από αυτές τις δύο μονάδες και που θα βρεθούν όλοι αυτοί οι τόνοι αποβλήτων πουθα καίνε για να είναι βιώσιμες . Επιπλέον, το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούν την θερμική μέθοδο επεξεργασίας καταδεικνύει ότι θα υπάρχουν εκπομπές αέριων ρύπων και διοξινών που είναι επικίνδυνες για την υγεία και θα επηρεάζουν τις υδάτινες καλλιέργειες της περιοχής» δήλωσε ο δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Γ. Ιωαννίδης

Σύμφωνα με τον ίδιο, πουθενά στον ΠΕΣΠΑ δεν καταδεικνύεται η δημιουργία τέτοιων μονάδων οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί καν από τον ΦΟΔΣΑ. Χωροθετούνται, ακόμη, κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές, η μία μονάδα 200 μέτρα από το δημαρχείο και η άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. «Δεν μπορούν να εγκατασταθούν τέτοιες δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς λόγω των αέριων εκπομπών στις αυλές των σπιτιών μας. Η περιοχή πίσω από το δημαρχείο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Δέλτα για χρήσεις αστικής ανάπλασης (αθλητισμού κ.ά). Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το οικόπεδο που επιχειρείται να λειτουργήσει η μονάδα αυτή ενώ για την άλλη μονάδα υπάρχουν και ζητήματα αρχαιολογικών ευρημάτων» τόνισε ακόμη ο κ. Ιωαννίδης αναφέροντας ότι στον Δήμο Δέλτα φιλοξενείται όλη η βιομηχανική δραστηριότητα της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας,

«Είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε δίπλα σε μεταποιητικές μονάδες αλλά όχι να επιτρέψουμε τέτοιες μονάδες που ρυπαίνουν να λειτουργήσουν δίπλα στις αυλές των σπιτιών μας» πρόσθεσε ακόμη καταλήγοντας: «Δε μπορεί να συνεχιστεί η μονομερής περιβαλλοντική επιβάρυνση στη δυτική πλευρά της πόλης και οι πολίτες της να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Να υπενθυμίσουμε ότι για τη μία μονάδα δεν έχει συνεδριάσει, ως όφειλε, η Μητροπολιτική Επιτροπή γιατί ….πέρασε η προθεσμία μέχρι την οποία έπρεπε να γνωμοδοτήσει και για τη δεύτερη συνεδριάζει σήμερα με την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου (πλην της Ελληνικής Αυγής) να έχει ταχθεί αρνητικά στην εγκατάσταση και των δύο μονάδων.

«Φτάσαμε στο σημείο το 2021 που όλος ο κόσμος κλείνει τέτοια εργοστάσια, εμείς να τα ανοίγουμε. Δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση» δήλωσε από την πλευρά του ο Θ. Δημητριάδης, πρόεδρος των καταστηματαρχών Σίνδου ενώ ο Αμυράνης Αναστάσιος, επίσης κάτοικος Σίνδου ανέφερε ότι «κανείς δε μπορεί να γνωρίζει αν η λειτουργία των μονάδων αυτών θα πληροί τις προδιαγραφές και σε μια περιοχή που δεν αντέχει άλλο».

Τραγική ειρωνία αποτελεί ότι το μέρος που επιλέχθηκε να γίνει η χωροθέτηση των μονάδων καύσης επικίνδυνων αποβλήτων είναι δενδροφυτευμένο και θα αποτελούσε ένα πράσινο τείχος που θα χώριζε την κατοικημένη περιοχή από τις ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Σίνδου.

Το παρών στη διαμαρτυρία έδωσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δ. Αυγέρη.

«Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της «πράσινης ανάπτυξης«, μετά την καύση απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ και την χωροθέτηση στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής, αναμενόμενο καθώς παράγεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων όταν αυτή γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων εταιρειών σημείωσε ο Γ. Δελής τονίζοντας ότι θα στηρίξουν «με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις για να μη συντελεστεί αυτό το έγκλημα»

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε ακόμη: Δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου δύο ακόμη μονάδες καύσης επικίνδυνων αποβλήτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«2.000 παιδιά παγώνουν δίπλα μας»

Δεύτερος άστεγος νεκρός μέσα σε δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη