in , ,

Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος – Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη παρά τις απαγορεύσεις

Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος – Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη παρά τις απαγορεύσεις

Φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων, γιατροί της πρώτης γραμμής, πολιτικές οργανώσεις όλου του φάσματος της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μπορέσει να αποδοθεί φόρος τιμής στους εξεγερμένους του Νοεμβρίου του 1973 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις.

Άνθρωποι φτωχοί στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι και συλλογικοί φορείς που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση του δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας, στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων, των μεταναστών, των κοινωνικά ευάλωτων, των – κάθε λογής- διαφορετικών.

Οι οργανώσεις, συλλογικότητες που θα κατέβουν αύριο στο δρόμο κόντρα στην αυταρχική απαγόρευση των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου, έχουν ήδη στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση επειδή έχουν συγκεκριμένη θέση. Επειδή υπερασπίζονται τους κοινωνικά αδύναμους και τα συμφέροντά τους. Επειδή δεν σιωπούν και έχουν αποκαλύψει το πραγματικό έγκλημα της καττάρευσης του ΕΣΥ, τον καθημερινό συνωστιμό στα λεοφωρεία, το στρίμωγμα 25 και 27 μαθητών μέσα σε μικρές αίθουσες, έχουν αποκαλύψει πόσο ταξικά μεροληπτική είναι η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία το μόνο όπλο που ξέρει να χρησιμοποιεί είναι η καταστολή. Γι` αυτό, ακόμη και την ύστατη στιγμή που έχουν καταληφθεί όλες οι ΜΕΘ στην πόλη, η κυβέρνηση αποφασίζει να προσλάβει ειδικούς φρουρούς αντί για γιατρούς, να αγοράσει νέες μοτοσυκλέτες για αστυνομικούς, και να αυξάνει τα πρόστιμα.

Ο ίδιος ο Τσιόδρας δήλωνε πριν μία εβδομάδα πως το 86% των κρουσμάτων προέρχεται από μετάδοση σε κλειστούς χώρους και σήμερα επιχειρείται μια αντιστροφή της πραγματικότητας. Επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο πως η συνταγματική εκτροπή με την απαγόρευση συναθροίσεων ως τις 18 του μηνός, έχει να κάνει όντως με την υγεία μας.  

Την στιγμή μάλιστα, που ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, και σε αντίθεση με όσα επικαλείται για την εν λόγω απόφαση η αστυνομία αναφέρει ότι δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης 4 ή και περισσότερων ατόμων .

Τα μέλη, οι φίλοι, οι ιδεολογικές και ηθικές βάσεις των οργανώσεων έχουν στο βαθύ πυρήνα τους την κοινωνική ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, αλλά και αυστηρό το αίσθημα αυτοπειθραχίας που προέρχεται από την αγάπη τους για τη ζωή. Για αυτό και μπορούν, όπως έχουν ξανακάνει να πραγματοποιήσουν, όπως λένε, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες με όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες και αποστάσεις), καλώντας πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μη συμμετέχουν.

Ζωή και υγεία όμως, χωρίς ελευθερία δεν νοείται. Και γνωρίζουμε δεκάδες ανθρώπους που ακόμα και με ολόσωμες στολές, θα κατέβουν για να πουν απλά ότι δεν φοβούνται τον αυταρχισμό και την καταστολή, για να πουν πως ξέρουν καλά ποιος φταίει για την κατάσταση που ζούμε αλλά και για όλα όσα έρχονται.

«Στο Πολυτεχνείο, να υπερασπιστούμε τη ζωή» καλεί η «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική και διεθνιστική Αριστερά »αναφέροντας στην ανακοίνωσή της: «Πρέπει να κατέβουμε και φέτος στο Πολυτεχνείο. Ειδικά φέτος. Το ξέρουμε, δεν είναι μια εύκολη απόφαση για κανένα και καμιά μας – κι εμάς μας παίδεψε πολύ. Δεν είναι ο φόβος για τα πρόστιμα, η απαγόρευση του Χρυσοχοΐδη, ή η απειλή της κρατικής καταστολής – η οποία τελευταία δείχνει να χάνει κάθε μέτρο. Είναι η γνήσια έγνοια μας, ως άνθρωποι που πάνω από όλα αγαπάμε τη ζωή και πριν από όλα βάζουμε την αλληλεγγύη, μη τυχόν και βλάψουμε έστω κι έναν συνάνθρωπό μας, συμβάλλοντας στη μετάδοση του ιού. Ακόμα και όταν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη για τα ανεπαρκή νοσοκομεία, για τα παστωμένα λεωφορεία, για την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να προσθέσουμε έναν ακόμα κίνδυνο για τους ανθρώπους της δουλειάς.». Η ανακοίνωση κλείνει με αναφορά στα μέτρα προστασίας «Τέλος, θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι τουλάχιστον όσοι και όσες πορευτούμε μαζί, θα τηρήσουμε χωρίς εκπτώσεις όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση του υγειονομικού κινδύνου. Θα αποφύγουμε τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και τη μέρα της πορείας θα συγκεντρωθούμε και θα πορευτούμε τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Αν μάλιστα βρέχει, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε, καθώς οι μάσκες δεν προσφέρουν προστασία υπό βροχή. Το ίδιο θα κάνουμε σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν τόσο, που και ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης θα απειλεί άμεσα ανθρώπινες ζωές. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι οι πιθανότητες μετάδοσης σε ανοιχτούς χώρους είναι πολύ μικρότερες από ό,τι στους κλειστούς και ότι αν τηρήσουμε τα παραπάνω μέτρα, το όποιο ρίσκο περιορίζεται στο ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση, πολύ μικρότερο από τους κινδύνους που θα μας φέρει αυτή η κυβέρνηση αν συνεχίσει να παίζει χωρίς αντίπαλο.»

Οι εργαζόμενοι από τη ΒΙΟΜΕ κάνουν επίσης αναφορά στα μέτρα «Καλούμε όσους/ες παραβρεθούμε, να φοράμε απαραιτήτως σωστά την μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 1,5m από τους/τις διπλανούς/ες» ενώ και η Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά έχει ειδική αναφορά στα μέτρα: «έχουμε πλήρη πολιτική συνείδηση ότι το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης προωθείται από το κράτος για να απεμπλακεί από τις ευθύνες που φέρει,
έχουμε όμως και επίγνωση ότι κάθε κρίση την πληρώνουμε οι από τα κάτω
αυτού του κόσμου και για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε
με ΕΥΘΥΝΗ προς τους/τις πιο ευάλωτες από εμάς, τηρώντας μέτρα συλλογικής
αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις)».

Ο ΕΚΧ Σχολείο καταλήγει την ανακοίνωσή του ως εξής: «Απέναντι σε αυτή την υποτίμηση των ζωών μας, εμείς επιλέγουμε να απαντάμε πάντα συλλογικά. Δεν μπορούμε άλλο να μένουμε αμέτοχες, όσο το κράτος συνεχίσει την θανατοπολική του στις πλάτες μας. Γι αυτό το λόγο, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και αφουγραζόμενοι το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείο στον πυρήνα του ως διαρκή ρήξη με την κρατική βαρβαρότητα, ήρθε η στιγμή να βγούμε στο δρόμο, διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, βγαίνουμε στο δρόμο να ξαναδιεκδικήσουμε τα αυτονόητα ΨΩΜΙ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ενάντια στα οποία το κράτος έχει κηρύξει ολομέτωπο πόλεμο.».

Η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Στον αντίποδα, βλέπουμε μια σειρά μέτρων που δεν πάρθηκαν, γιατί στο δίλλημα λεφτά-ανθρώπινες ζωές, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει πάντα το κέρδος. Έτσι ενώ μας μπόλιασαν με το αφήγημα της ατομικής ευθύνης δεν έβγαλαν ούτε άχνα για την κρατική ανευθυνότητα. Πάστωμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο κορωνοϊός δεν χρησιμοποιεί λεωφορεία), μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ όταν “κερδίζαμε” χρόνο στην πρώτη καραντίνα και μετέπειτα, ΑΥΞΗΣΗ των μαθητών ανά τμήμα αντί για μείωση και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».

Με κοινή τους ανακοίνωση πολλές οργανώσεις της αριστεράς ανάμεσα στις οποίες το ΚΚΕ (μλ), το ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ σημειώνουν: «Το μαχόμενο εργατικό κίνημα ξέρει να αγωνίζεται και συγχρόνως να προστατεύει και να προστατεύεται από τον κορονοϊό. Το αποδείξαμε και στην Πρωτομαγιά. Τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας και της προστασίας του διπλανού μας, της μάσκας και των αποστάσεων είναι αυτονόητα και ορίζονται από εμάς και όχι τις διαταγές της κυβέρνησης που δεν δίνει δεκάρα για την δημόσια υγεία ενώ έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα καταστολής και διώξεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνέλευση αλληλλεγγύης στη Rosa Nera: Να πάρουμε πίσω τους δρόμους με αγώνα για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία

«Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε αναστολή» -184 υπογραφές ενάντια στην αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι