Βασίλης Στόλης – ομάδα Alterthess
Ο Θεατής παρακολουθεί με αγωνία. Ο Μεγάλος Μάγος ‘έχοντας τα βλέμματα στραμμένα πάνω του ετοιμάζεται για το επόμενο κόλπο του, το κόλπο του καπέλου. Ο θεατής έχει πληρώσει ακριβό εισιτήριο προσδοκώντας σε κάτι το θαυματουργό αλλά ο Μεγάλος Μάγος τον έχει απογοητεύσει πλήρως με τις ικανότητές του. Όλα είναι έτοιμα για το κόλπο και ιδού: “Ανάπτυξη!” “Το θαύμα έγινε!”
Μπορεί η παραπάνω σκηνή να δείχνει βγαλμένη από τσίρκο κι όμως προέρχεται από την ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο. Την στιγμή που τα πολύπαθα στρώματα της κοινωνίας παρακολουθούν με αγωνία που θα του βγάλει αυτό το μπαράζ μέτρων λιτότητας και τι θα πράξει στη συνέχεια η εκλεγμένη (με τι πρόγραμμα εκλέχτηκε είναι μια κουβέντα θλιβερή) κυβέρνηση, οι “μάγοι της μακροοικονομίας” της κυβέρνησης ανακοινώνουν ότι σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο υπήρξε… ανάπτυξη! Θαύμα; Όχι, είναι η απάντηση. Οι ταχυδακτυλουργοί δεν κάνουν θαύματα αλλά περίτεχνα κόλπα. Κόλπα που συνήθως επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή του θεατή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του θεάματος ώστε να μην προσέξει την ενέργεια που θα δημιουργήσει το “κόλπο” και θα τον κάνει να μην πιστεύει στα μάτια του.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο παρόλο που το ΑΕΠ συρρικνώνεται το Α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση κατά 4,8%. Πως γίνεται αυτό θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Η απάντηση είναι απλή καθώς αποκρύπτεται εντέχνως ότι περσινά μεγέθη του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί επί το χείρον. Με άλλα λόγια η περσινή ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη κι έτσι προκύπτει ότι φέτος η οικονομία αναπτύσσεται σε σχέση με πέρυσι.
Σε τελική περίπτωση το χειρότερο δεν είναι η χρήση των περίφημων “greek statistics” αλλά το ότι ένα ψευδεπίγραφο μέγεθος χρησιμοποιείται από τα μέσα και από τους κυβερνώντες ως “λαγός” προς όφελος της ασκούμενης πολιτικής. Την ανακοίνωση της κυβέρνησης ακολούθησε η “ευχάριστη έκπληξη” του κ. Τρισέ και η γεμάτη αυτοπεποίθηση δήλωση του πρωθυπουργού ότι “το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση”. Συν Αθηνά και… τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ να αναγνωρίζουν θετικά αποτελέσματα από το Μνημόνιο.
Είναι παραπάνω από προφανές ότι η κοροϊδία είναι αντίστοιχη της “εξαπάτησης”του Θεατή από τον Ταχυδακτυλουργό. Ο Ταχυδακτυλουργός όμως είναι κακός σε αυτή την περίπτωση και πρόλαβε και τον “κάρφωσε” η Κομισιόν που υπολογίζει την ύφεση μέσα στο 2011 στο αυξημένο 3,5%. Ο Θεατής κακώς περιμένει να αλλάξει κάτι με τα κόλπα του ταχυδακτυλουργού. Η αλλαγή θα έρθει όταν τον στείλει σπίτι του και πάρει την κατάσταση στα χέρια του.