Ο ιός των 100 ευρώ

Αν δείτε στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας μήνυμα περί δήθεν μπλοκαρίσματός του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντιμετωπίζετε το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» ή κοινώς τον «ιό των 100 ευρώ».

Η αστυνομία εφιστά την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος προβάλλει μήνυμα, με το οποίο ζητάει 100 ευρώ για την απεμπλοκή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω προπληρωμένης κάρτας. Προφανής στόχος είναι να αποσπάσει χρήματα.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Ο «ιός των 100 ευρώ» παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το λογισμικό «Ransomware» εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο, στην ελληνική του έκδοση, αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Σε περίπτωση εμφάνισης του ιού, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Πηγή: enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σκανδαλίδης: Ο Βορίδης πολέμησε λυσσαλέα την δημοκρατία

Πανελλαδικές: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών έως τις 12 Ιουλίου