Θετική εξέλιξη για τον 61χρονο Ιρανό μετανάστη Homayoun Sabetara, πατέρα δύο παιδιών, που διωκόταν με την κατηγορία της «διακίνησης μεταναστών» είχε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο Homayoun κρατούνταν στις ελληνικές φυλακές από το 2021, όταν και συνελήφθη μαζί με άλλους μετανάστες κατά την προσπάθειά του να διασχίσει την Ελλάδα για να συναντήσει την κόρη του στην Γερμανία. Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 18 χρόνια και φυλακίστηκε όπως και χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, αποτέλεσμα της συστηματικής ποινικοποίησης της μετανάστευσης στη Ευρώπη.
Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης από οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης που ανέδειξαν το ζήτημα, το δικαστήριο σήμερα αποφάσισε τη μείωση της ποινής του στο ελάχιστο και θα αποφυλακιστεί σε λίγες εβδομάδες καθώς συμπληρώνει τον χρόνο έκτισης της σχετικής ποινής.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Homayoun Sabetara Χάρη Λαδή, η ποινή του από κάθειρξη 18 ετών μετατράπηκε σε φυλάκιση 7 ετών και 4 μηνών, ενώ παράλληλα έφυγε η επιβαρυντική περίσταση της κερδοσκοπίας και του αναγνωρίστηκε δεύτερη ελαφρυντική περίσταση (εκτός του πρότερου έντιμου βίου), της εκτέλεσης της πράξης χωρίς ταπεινά αίτια. Ο Homayoun Sabetara θα επιστρέψει στις φυλακές Τρικάλων ωστόσο αναμένεται να απελευθερωθεί το επόμενο διάστημα.
Η υπόθεση, και πάλι σύμφωνα με τον δικηγόρο, αφήνει ανοιχτά διάφορα νομικά ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν σε επόμενα στάδια στον Άρειο Πάγο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση ο δικηγόρος, οι συγγενείς και αλληλέγγυοι δηλώνουν ανακουφισμένοι καθώς ο Sabetara, του οποίου η υγεία έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ μέσα στις φυλακές, θα αφεθεί ελεύθερος σύντομα και θα γυρίσει στην οικογένειά του.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή είναι εμβληματική μιας ευρύτερης τάσης καταδίκης και φυλάκισης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, που το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Για τον λόγο αυτό η καμπάνια #FreeHomayoyn μιλούσε για την γενικότερη ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική που αντί να προσφέρει ασφαλή σημεία εισόδου, εγκαταλείπει τους πρόσφυγες χωρίς άλλη επιλογή από το να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια ενώ επιπλέον ρίχνει φως στο ευρύτερο πρόβλημα των ανθρώπων σε κίνηση που αντιμετωπίζουν την ποινικοποίησή τους και την άρνηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια μετά την ολοκλήρωση της δίκης από συλλογικότητες και αλληλέγγυους.
Σταυρούλα Πουλημένη