in ,

Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

Σε μία παραδοχή – βόμβα φέρεται να προχώρησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δέχθηκε το σφυροκόπημα απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. που ζήτησαν εξηγήσεις για σειρά θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, που μπήκε σφήνα σε άσχετο νομοσχέδιο μετά τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις, στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και στη Λέσβο.

Κατά τη συζήτηση ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έθεσε ως ερώτηση τις καταγγελίες για τα θέματα παρακολουθήσεων. Επ’ αυτών η κυβερνητική αντιπροσωπεία φέρεται να υποστήριξε πως αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να τόνισε ότι «όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη». «Πώς εξηγείται μόλις ο Κουκάκης καταλαβαίνει πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση και λίγες μέρες μετά (όπως απέδειξε) ξεκίνησε η παρακολούθησή του με το Predator! Τόσο τυχαίο;» φέρεται να αναρωτήθηκε.

Εξάλλου, τονίστηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι εκθέσεις των Google, Meta, Citizen Lab λένε πως δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας αυτού του λογισμικού από ιδιώτη.

Θ. Κουκάκης: Κάποιοι στην κυβέρνηση προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο

Απαντήσεις όπως ποια ήταν η ξένη μυστική υπηρεσία που ζήτησε την παρακολούησή του αλλά και εξηγήσεις στο πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σχετίζεται με το επιχείρημα περί εθνικής ασφάλειας το οποίο φέρεται να επικαλέστηκε για την περίπτωσή του η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ, ζητά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μετά και την παραδοχή – βόμβα απ’ τον επικεφαλής της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου.

Με σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, στον απόηχο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις με αφορμή τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, ο Θ. Κουκάκης επισημαίνει ότι «με αυτό έγινε η παρακολούθησή μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Σε αυτό το πλαίσιο ο δημοσιογράφος τονίζει ότι «έχει μεγάλη σημασία να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα», ενώ κάνει λόγο για «προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην κυβέρνηση το τοπίο».

Αναλυτικά ο δημοσιογράφος επισημαίνει τα εξής:

«Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής.

Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου, η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθησή μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;

Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν θα το καταφέρουν.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθησή μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator».

Πληροφορίες: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναστέλλει την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης

Άργος: Ξυλοδαρμό μετανάστη εργάτη γης από τον εργοδότη του, καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ