in

«Ο χρυσός είναι αίμα, Eldorado φύγε!» Κοινή δράση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Ελλάδα και Τουρκία

Κοινή δράση με τα περιβαλλοντικά κινήματα της Τουρκίας κατά της Eldorado Gold διοργανώνουν στις 26 Μαΐου συλλογικότητες της Ελλάδας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού μαζί με αντίστοιχες συλλογικότητες της Τουρκίας. Η κοινή δράση περιλαμβάνει πεζοπορία στις Σκουριές και το κάλεσμα είναι στις 11πμ στην πλατεία της Μεγάλης Παναγίας. Η κοινή δράση γίνεται με αφορμή την κατάρρευση προ ολίγων μηνών δεξαμενής τελμάτων κυανίου στο ορυχείου χρυσού Erzincan İliç Çöpler με αποτέλεσμα εννιά εργάτες να παγιδευτούν και το κυάνιο να χυθεί στον ποταμό Ευφράτη.

«Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα απέδειξαν ότι τα τεράστια φράγματα αποβλήτων που η Eldorado κατασκευάζει μπορούν εύκολα να καταρρεύσουν. Επιπλέον, είναι τρέλα να κατασκευάζονται τέτοια τεράστια τοξικά φράγματα σε μια σεισμογενή περιοχή» τονίζουν οι συλλογικότητες και επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. «Πιστεύουμε ότι ο πλούτος της γης μας είναι η φύση και οι άνθρωποί της. Η Eldorado καταστρέφει και τα δύο. Γι’ αυτό πολεμάμε για να διώξουμε την Eldorado, να αποκατασταθεί η περιοχή και να αποχαρακτηριστεί από μεταλλευτική, σε μια κατεύθυνση που δεν θέτει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τη φύση» καταλήγουν.

 

Διαβάστε το κοινό κείμενο:

Η εξόρυξη χρυσού φέρνει καταστροφές που δεν γνωρίζουν σύνορα

Στην Τουρκία υπάρχουν 22 ορυχεία χρυσού, εκ των οποίων τα 19 είναι ενεργά. Σε όλα ο χρυσός εξάγεται με χρήση κυανίου. Τουλάχιστον 20 νέα ορυχεία χρυσού έχουν σχεδιαστεί, αδειοδοτηθεί και πρόκειται  να λειτουργήσουν. Μόλις πριν από λίγους μήνες (13 Φεβρουαρίου 2024), κατέρρευσε η δεξαμενή τελμάτων κυανίου στο ορυχείο χρυσού Erzincan İliç Çöpler (ιδιοκτησία της καναδικής εταιρείας Anagold). Εννιά εργάτες παγιδεύτηκαν κάτω από αυτό και το κυάνιο χύθηκε στον ποταμό Ευφράτη, ο οποίος ρέει μέσω του Ιράκ και της Συρίας.

Η Eldorado Gold έχει δύο ορυχεία χρυσού στην Τουρκία: το Uşak Kışladağ και το İzmir Efemçukuru. Το 2006, 1500  άνθρωποι δηλητηριάστηκαν στο Uşak Kışladağ λόγω διαρροής κυανίου, αλλά δεν μπορέσαμε να το αποδείξουμε γιατί τα δείγματα αίματος κλάπηκαν. Δεν μπορούμε επίσης να αποδείξουμε και τα άλλα εγκλήματα αυτών των πολυεθνικών εταιρειών γιατί έχουν νομική ασυλία. Αλλά γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία, ο χρυσός θεωρείται πιο πολύτιμος από τη ζωή ανθρώπων και ζώων, τις εκπομπές άνθρακα, τα πολιτιστικά αγαθά, τα μέσα επιβίωσης  των ανθρώπων. Γι’ αυτό πολεμάμε ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Στην Ελλάδα, η Eldorado Gold εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση για να πετύχει μια αποικιακή σύμβαση, έχοντας την υποστήριξη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Χρησιμοποίησε επίσης μέρος του εργατικού δυναμικού της για να επιτεθεί σε όσους/ες αντιστεκόταν εναντίον της. Έχει κατασκευάσει ένα ανοιχτό ορυχείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, που θα εκλύει εκατομμύρια τόνους τοξικής σκόνης γεμάτης αμίαντο. Έχει καταστρέψει μια τεράστια ορεινή δασική περιοχή, έχει ρυπάνει και έχει προκαλέσει ελλείψεις και μόλυνση του νερού καθώς και την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων.

Η Eldorado έχει επίσης εγκαταστήσει ένα σύστημα φοροαποφυγής μέσω της Ολλανδίας και νησιών Μπαρμπάντος.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα απέδειξαν ότι τα τεράστια φράγματα αποβλήτων που η Eldorado κατασκευάζει μπορούν εύκολα να καταρρεύσουν. Επιπλέον, είναι τρέλα να κατασκευάζονται τέτοια τεράστια τοξικά φράγματα σε μια σεισμογενή περιοχή.

Η Eldorado κατάφερε να έχει κάποια τοπική υποστήριξη εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των εργατών για δουλειά σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τώρα που η εταιρεία πήρε όλες τις άδειες που χρειαζόταν, επιτίθεται στους μεταλλωρύχους απαιτώντας 12ωρη εργασία!

Πιστεύουμε ότι ο πλούτος της γης μας είναι η φύση και οι άνθρωποί της. Η Eldorado καταστρέφει και τα δύο. Γι’ αυτό πολεμάμε για να διώξουμε την Eldorado, να αποκατασταθεί η περιοχή και να αποχαρακτηριστεί από μεταλλευτική, σε μια κατεύθυνση που δεν θέτει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τη φύση.

– Αγωνιζόμαστε κατά της εξόρυξης, η οποία ρυπαίνει και καταστρέφει όχι μόνο τα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και ευρύτερες περιοχές, βλάπτει την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων και συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση. Επιπλέον, λόγω της εντατικοποίησης των ακραίων καιρικών συνθηκών, που προκαλεί η κλιματική κρίση, ολόκληρες περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις κινδυνεύουν από μεγάλες «φυσικές» καταστροφές (πλημμύρες κ.λπ.).

– Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις μας που, στο βωμό του κέρδους, της «ανάπτυξης» και της «επένδυσης», παραδίδουν ολόκληρες περιοχές σε μεταλλευτικές εταιρείες με αποικιακούς όρους, ενώ τους επιτρέπουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς ουσιαστικά έλεγχο ακόμη και όσον αφορά βασικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων.

– Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλα τα μαχητικά κινήματα που αντιτίθενται στην εξόρυξη και υπόκεινται σε σκληρή καταστολή που ενορχηστρώνεται μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών, αστυνομίας και δικαιοσύνης.

– Ο αγώνας κατά της εξόρυξης είναι επίσης αγώνας κατά του πολέμου. Η όξυνση της οικονομικής κρίσης επιδεινώνει τις γεωπολιτικές αντιπαλότητες, τον αγώνα για κυριαρχία στους ενεργειακούς πόρους και τις πρώτες ύλες, την κούρσα των εξοπλισμών και την ένταση των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων. Όλο και περισσότερες περιοχές βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, ενώ βρισκόμαστε στο χείλος μιας περιόδου γενικής έντασης των στρατιωτικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί που μοιράζονται τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα στην περιοχή μας δεν είναι εχθροί. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε ούτε θέλουμε να πολεμήσουμε και να γίνουμε κρέας για τα κανόνια. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των λαών ενάντια στα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους είναι το όπλο μας!

Υπογραφές

Ελλάδα:

-Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική

– Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

– Μας σκάβουν τον λάκκο (ο ελληνικός συντονισμός της κοινής πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων και του πολέμου σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο)

Τουρκία:

-EGEÇEP (Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Πλατφόρμα Αιγαίου)

-Kazma Birak (ο τουρκικός συντονισμός της κοινής πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων και του πολέμου σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο)

-Συμμαχία για την Κλιματική Δικαιοσύνη Τουρκίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» το Σάββατο στη Νάουσα

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ-Πρώτη μέρα γενεθλίων μέσα από 15 φωτογραφίες