in , ,

νΚΑ: Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα-φιάσκο των πανεπιστημίων εξέδωσε η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση σημειώνοντας μέσα σε άλλα πως για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών απαιτούνται η λήψη και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε αμφιθέατρα, εργαστήρια και διαδρόμους, μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα εμβόλια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε και τo υπουργείο ήδη έχει εξαγγείλει ότι τα μαθήματα σε όλα τα ιδρύματα θα γίνουν δια ζώσης. Χωρίς όμως να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο η ασφάλεια μοιάζει να μην είναι προτεραιότητα, πράγμα που, δυστυχώς, σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξουμε, να ξανακλείσουμε. Άλλωστε, ποιος δε θυμάται το περσινό φιάσκο με τα σχολεία;

Γενικότητες ως προς την ιχνηλάτηση, αποκλεισμοί ανεμβολίαστων φοιτητών και φοιτητριών, με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών για τεστ σε ιδιωτικά κέντρα και συνέχιση του αφηγήματος περί ανεύθυνης νεολαίας και ατομικής ευθύνης παρότι πάνω από το 70% των φοιτητών έχουν ήδη εμβολιαστεί, θολές υποσχέσεις για εμβολιαστικά κέντρα στα ιδρύματα χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, παρουσίαση του εμβολίου ως πανάκεια χωρίς καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, μηδαμινές προσλήψεις, καμιά μέριμνα για τις εγκαταστάσεις και η λίστα συνεχίζεται…

Το Φοιτητικό Κίνημα πάλεψε από την πρώτη στιγμή για ενίσχυση του ΕΣΥ, για προσλήψεις προσωπικού, εκπαιδευτικού και καθαριότητας, για επαρκείς εγκαταστάσεις ώστε τα μαθήματα και τα εργαστήρια να πραγματοποιούνται με αποστάσεις. Δεν θα σταματήσουμε επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πετάξει ένα τυράκι, με το δήθεν «άνοιγμα» των πανεπιστημίων χωρίς την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Μάλιστα, το φοιτητικό κίνημα και οι χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, έβαλαν τα γυαλιά στο υπουργείο Παιδείας που αδιαφορούσε, οργανώνοντας αντιμαθήματα δια ζώσης στα προαύλια των κλειστών σχολών!

Ας είμαστε σαφείς, για ασφαλές άνοιγμα απαιτούνται:

η λήψη και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε αμφιθέατρα, εργαστήρια και διαδρόμους. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μας λένε ότι ανοίγουν τα πανεπιστήμια, ενώ δεν έχουν φροντίσει καν να υπάρχουν σε κάθε ίδρυμα σταθμοί διαγνωστικού ελέγχου για τον ιό με δωρεάν τακτικά τεστ τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους φοιτητές και εργαζόμενους. Η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει βάρος στα μαζικά τεστ, που εδώ και ενάμιση χρόνο παγκοσμίως φάνηκαν εξαιρετικά βοηθητικά στην ιχνηλάτηση και στον περιορισμό του ιού, ενώ την ίδια στιγμή ζητά από φοιτητές/τριες να πληρώνουν κάθε βδομάδα για τεστ σε ιδιωτικά ιατρεία!

μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, την ίδια στιγμή που μέχρι και η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για άνω των 3.000 κενών θέσεων. Δεν είναι δυνατόν ακόμη να μην έχουν αξιοποιηθεί ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια και κτίρια των πανεπιστημίων ώστε να είναι εφικτό το σπάσιμο των ετών σε κλιμάκια για την αποσυμφόρηση των αμφιθεάτρων και των αιθουσών διδασκαλίας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις του απαραίτητου καθαριστικού προσωπικού (το οποίο ήταν ανεπαρκές και πριν την πανδημία) με μόνιμες συμβάσεις, να μην έχουν ήδη «κλείσει» προγράμματα απολυμάνσεων και καθαρισμών, να μην υπάρχει ήδη πρόβλεψη για αντισηπτικά και μάσκες που να παρέχονται από το πανεπιστήμιο! Η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, από ό,τι φαίνεται, δεν αμφισβειτείται ούτε σε καιρό πανδημίας.

ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα εμβόλια. Η κυβέρνηση που επί έναν χρόνο μας είχε κλεισμένους στα σπίτια μας (με ένα σύντομο break για να υποδεχτούμε τους τουρίστες) και που παρουσίαζε το εμβόλιο σαν μάννα εξ ουρανού, επιδίδεται σε απειλές και κυρώσεις για τον κόσμο που δεν εμβολιάζεται, χωρίς να έχει κάνει το ελάχιστο για την έγκυρη ενημέρωση του λαού. Αντί για αναστολές εργασίας και απαγορεύσεις, είναι πρώτιστα αναγκαία μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης (από ειδικούς ιατρούς και βιολόγους· όχι από τηλε-μαϊντανούς), με ημερίδες σε χώρους εργασίας, γειτονιές, πλατείες, πανεπιστήμια και σχολεία, με τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών που έχουν άγχη, προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο. Δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι «αντιεμβολιαστές» ή «ψέκες». Οι επίπλαστοι διαχωρισμοί που στήνουν κυβέρνηση και ΜΜΕ ωφελεί μόνο την κάλυψη των δικών τους κενών και εγκληματικών λαθών στη διαχείριση της πανδημίας, αφού εφευρίσκει έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο που ευθύνεται για την συνεχή εξάπλωση του ιού.

Τα επικοινωνιακά τρικ όπως η υποχρεωτική αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων σε νοσοκομεία άλλωστε, έχει ήδη αποδειχθεί ότι κανέναν υγειονομικό σκοπό δεν είχε (οι υγειονομικοί είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία εμβολιασμένοι, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ μάλιστα), αντίθετα ήταν ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αφού με το που τέθηκε σε εφαρμογή, δεν έχασαν ούτε λεπτό για να ψηφίσουν διάταξη για μεταφορά λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες! Οι θεωρίες συνωμοσίας για τσιπάκια, είναι γέννημα – θρέμμα του σύγχρονου σκοταδισμού, της ανόδου της ακροδεξιάς, της μετατροπής της παιδείας σε ένα προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς, καταστάσεις που το σύστημα δημιουργεί και συντηρεί. Εμείς δηλώνουμε ανοιχτά ότι είμαστε υπέρ της καθολικότητας των εμβολίων, και καλούμε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας να εμβολιαστεί για την προστασία τόσο του εαυτού του/της, όσο και της κοινότητας, και ενάντια στην υποχρεωτικότητα που δεν έχει κανένα άλλο νόημα πέρα από την αποποίηση των ευθυνών της κυβερνητικής διαχείρισης, και οδηγεί στην ανατροφοδότηση των αρνητών και των συνωμοσιολόγων.

Δεν τους επιτρέπουμε να τζογάρουν άλλο με τις σπουδές και τις ζωές μας. Κυβέρνηση, ΕΕ και από δίπλα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ παίρνουν όρκους πίστης σε μια παιδεία υποχρηματοδοτούμενη, με τα λεφτά να δίνονται στους πολεμικούς εξοπλισμούς, την καταστολή, το χρέος ή στις διάφορες λίστες Πέτσα! Δεν τους επιτρέπουμε να ανοίξουν τις σχολές, για να τις ξανακλείσουν! Να δοθούν εδώ και τώρα λεφτά για την παιδεία και την υγεία!

Μετά το πώς θα ανοίξουν οι σχολές, πρέπει να καταπιαστούμε και με το -ίσως δυσκολότερο- ερώτημα: σε τι σχολές θέλουμε να επιστρέψουμε;

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη άφησε εκτός σχολών 40.000 παιδιά, 15.000 περισσότερα απ’ ότι πέρσι, ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη μεριμνήσει να θεσμοθετήσει την εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων – δημόσιων πανεπιστημίων. Ένας νόμος που προβλέπει πειθαρχικές διώξεις και ποινικοποιεί ουσιαστικά κάθε μορφή διεκδίκησης και αγώνα, πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές και εντείνει την κατεύθυνση που μπαίνει εδώ και χρόνια για απομαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για στροφή των φτωχών στρωμάτων στην τεχνική εκπαίδευση. Ένας νόμος που πολύ βόλεψε την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς με πάνω από 18.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ, συζητιέται ήδη νέο νομοσχέδιο που συγχωνεύει ή κλείνει τμήματα. Όπως γλαφυρά ειπώθηκε και στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς: με 10 δεν μπαίνεις, εκτός αν είναι χιλιάρικα.

Στέλνουμε, λοιπόν, τελεσίγραφο σε υπουργείο και κυβέρνηση: δεν θα ανεχτούμε οι σχολές μας να καταντήσουν όπως τις φαντασιώνονται!

Εμείς δεν θέλουμε σχολές νεκρές και αποστειρωμένες. Δεν θέλουμε να επιδεικνύουμε κάρτες εισόδου στους μπάτσους στην είσοδο των πανεπιστημίων μας για να πάμε στο μάθημα, στη συνέλευση ή στην σίτιση, λες και εισερχόμαστε σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Δεν θέλουμε η πρώτη μας φορά σε αμφιθέατρο μετά από 2 σχεδόν χρόνια να συνοδεύεται με εικόνες από άδειους διαδρόμους και έδρανα, όπου η ανάρτηση μιας αφίσας θα διώκεται ποινικά. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις σχολές μας και το πρώτο έτος να είναι μισό λόγω της ΕΒΕ, και τα παιδιά που θα μπορούσαν να είναι συμφοιτητές μας, να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στη σχολή μας με το άγχος και τον φόβο ότι θα κλείσει με τις επικείμενες συγχωνεύσεις. Δεν θα επιστρέψουμε σε ένα πανεπιστήμιο αγνώριστο από αυτό αφήσαμε, αλλά για όλους τους λάθος λόγους.

Εμείς θα κάνουμε τις σχολές μας αγνώριστες, γιατί αγωνιζόμαστε για να χωράνε σ’ αυτές όλα τα παιδιά. Γιατί διεκδικούμε ολόπλευρη μόρφωση και γνώση, ώστε να έχουμε ολική εποπτεία του αντικειμένου μας, και όχι κατάρτιση και αποσπασματικές δεξιότητες, που μας κάνουν αναλώσιμα ρομπότ στην αγορά εργασίας. Γιατί διεκδικούμε παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους, και θα τα καταφέρουμε!

-Κατάργηση της τηλεκπαίδευσης! Καμία χρήση της για το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των δράσεών τους!

-Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια παιδεία και υγεία, και όχι για το χρέος, πολεμικούς εξοπλισμούς, ΜΜΕ και αστυνομία! Λεφτά για σίτιση και στέγαση των φοιτητών, άμεση ανέγερση εστιών και επίδομα για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός της πόλης τους!

-Διαγνωστικά και εμβολιαστικά κέντρα μέσα στις σχολές, δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων! Δωρεάν παροχή αντισηπτικών και μασκών από τα τμήματα!

-Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα πανεπιστήμια.

-Να καταργηθεί εδώ και τώρα η ΕΒΕ! Να μην ξαναεφαρμοστεί και να γεμίσουν τώρα όλες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ!

-Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Κ-Χ! Να πάρουν πίσω οποιαδήποτε εξαγγελία για νέο νομοσχέδιο που κλείνει τμήματα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ!

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αντιπολεμικές/ αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ-Γαλλίας

Νέα καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων