Την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Ο αρμόδιος υπουργός είχε συνάντηση με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε πως οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.
Πρόκειται για μια νίκη της πανεπιστημιακής κοινότητας των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μα κυρίως των Φοιτητικών Συλλόγων που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στην αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δημιουργήσει και να εγκαταστήσει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, στο όνομα της πάταξης της… ανομίας.
Μπορεί οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών να «πάγωσαν» αρχικά την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στα πέντε μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όμως εφαρμόστηκε το δόγμα του νόμου και της τάξης με την τοποθέτηση ΜΑΤ και ασφάλειας μέσα σε αυτό, με τους ΦΣ να πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Υπήρξαν μάλιστα δεκάδες τραυματισμοί ειρηνικά διαμαρτυρόμενων φοιτητριών/ων από τις δυνάμεις καταστολής, με χαρακτηριστικότερο τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη. Υπήρξαν παράλληλα και δεκάδες καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών για αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών, για έλεγχο στοιχείων φοιτητών κ.α..
Η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας «αδειάζει» με τον πιο σαφή τρόπο τους προκατόχους του κ. Μηταράκη, τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Θεοδωρικάκο. «Αδειάζει» όμως και τον τέως πρύτανη του ΑΠΘ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως «ο πρύτανης των ΜΑΤ», ο οποίος θέλησε να αξιοποιηθεί ως υπουργός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τελικά έμεινε στον άσσο.
ΥΓ. Ερώτημα παραμένει αν τα ΜΑΤ και οι άνδρες της ασφάλειας θα παραμείνουν έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών, στην οδό Αγ. Δημητρίου, για να φυλάνε το ισόγειο του κτιρίου, που υποτίθεται ότι θα έκανε βιβλιοθήκη ο κ. Παπαϊωάννου…