in

«Καμιά άλλη δολοφονημένη»-Πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Άννας

Πρωτοβουλίες και συλλογικότητες καλούν σήμερα σε πορεία διαμαρτυρίας στην Καμάρα στις 20:00 για  τη δολοφονία της Άννας/Ιβάνκα, τρανς γυναίκας μετανάστριας από την Κούβα και performer, μέσα στο ίδιο της το σπίτι, χωρίς προς το παρόν να έχει εντοπιστεί κάποιος δράστης.

Οι συλλογικότητες τονίζουν ότι σε συνέχεια της σκληρής της κατάληξης, η ΕΛΑΣ προέβη σε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για άνδρα μετανάστη, ξεκινώντας μια λανθασμένη αναπαραγωγή της είδησης από τα ΜΜΕ.

«Η αδιαφορία και η στοχοποίηση των τρανς ατόμων από την ελληνική αστυνομία είναι γνωστή, και (όπως φαίνεται) κανένα επιμορφωτικό σεμινάριο δεν να μεταβάλει τον ομοτρανσφοβικό της χαρακτήρα.

Σε ένα κράτος που αδιαφορεί για τις τρανς ζωές, πολλά αδέλφια μας όπως και η Άννα χάνονται χωρίς ποτέ να δικαιώνονται, μιας και οι θεσμοί αδιαφορούν για αυτές, έχοντας πρωτύτερα ζήσει μέσα σε συνθήκες αποκλεισμού και ανασφάλειας.

Ας μην ξεχνάμε τον τραγικό θάνατο της Δημήτρη (έτσι αυτοπροσδιοριζόταν στις συνεντεύξεις της: θηλυκό και Δημήτρης) από τη Λέσβο, την τρανς γυναίκα που πρόσφατα έμεινε στα αζήτητα ενός νεκροτομείου καθώς δεν υπήρχε άτομο να την αναζητήσει και η πολιτεία αδιαφορούσε, και άλλα αντίστοιχα και εξοργιστικά περιστατικά» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ανοιχτός Συντονισμός Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Ταυτόχρονα δεκαπέντε  ΛΟΑΚΤΙ+ οργανώσεις συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας και κάλεσμα για κινητοποίηση, έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Για την Άννα

Το όνομά της ήταν Αννα, και ήταν γυναίκα, τρανς, μαύρη και προσφύγισσα από την Κούβα. Η Άννα ήταν χορεύτρια και περφόρμερ, (πρώην) σεξεργάτρια και ενεργό μέλος της κοινότητας. Η Άννα δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της.

Από την αρχή του έτους οι επιθέσεις μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας, και ιδίως κατά τρανς γυναικών και θηλυκοτήτων, ολοένα και αυξάνονται, ενώ περιστατικά βίας και επιθέσεων παρουσιάστηκαν ακόμα και σε ασφαλείς χώρους όπως το Athens Pride. Τη στιγμή που όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκουν το θάρρος να είναι ορατά, οι επιθέσεις εναντίον των μελών της κοινότητάς μας κλιμακώνονται.

Μετά από τόσα χρόνια κατακτήσεων η άγρια δολοφονία της Άννας αποτελεί άλλη μία τραγική υπενθύμιση της βίας και των απειλών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τρανς άτομα λόγω της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου τους. Άλλη μία υπενθύμιση ότι τίποτα δεν είναι κεκτημένο και ότι δεν είμαστε όλα μας ασφαλή. Ειδικότερα όσα άτομα βιώνουν πολλαπλές και παράλληλες διακρίσεις, όπως τρανσφοβία, ομοφοβία, ιντερφοβία, ρατσισμό, ξενοφοβία, αναπηροφοβία, μισογυνισμό, αστεγία/φτώχεια, κ.α..

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την απάνθρωπη δολοφονία της φίλης μας και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν μια εμπεριστατωμένη έρευνα, να διερευνήσουν τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που διέπραξαν.
Επιπλέον, καλούμε την Πολιτεία να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, αλλά και την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων. Η γυναικοκτονία της Άννας είναι ένα ακόμα δείγμα ακραίων επιθέσεων που βιώνουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι γυναίκες, τα πρόσωπα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και τα εργαζόμενα στο σεξ. Οι διακρίσεις και η βία σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πρέπει να σταματήσουν και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον όπου όλα τα άτομα θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Από τη στιγμή της δολοφονίας γινόμαστε μάρτυρες σε ένα μαζικό misgendering. Παρακολουθούμε τα ΜΜΕ και όσα άτομα εκφέρουν δημόσιο λόγο να αναφέρονται στην Άννα με λάθος αντωνυμίες. Τέτοιες πρακτικές είναι άκρως κακοποιητικές και ανεπίτρεπτες. Απαιτούμε να αναφέρονται στην Άννα με το όνομα της.
Καλούμε όλα τα αλληλέγγυα προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα άτομα να διαδηλώσουν μαζί μας κατά του μίσους, της ομοφοβίας / τρανσφοβίας / αμφιφοβίας / ιντερφοβίας και να σταθούν απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, ρατσισμού και πεποιθήσεων που παράγουν εγκλήματα. Ενωμένα, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη βία που δεχόμαστε και να οικοδομήσουμε μία κοινωνία που αποδέχεται, συμπεριλαμβάνει, στηρίζει, σέβεται και προστατεύει την ποικιλομορφία των ταυτοτήτων, των σωμάτων και κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού.
Εσείς που εκφέρετε δημόσια λόγο για το πώς θα ζούμε τις ζωές μας, τί θα κάνουμε με τα σώματά μας, τί θα φορέσουμε και ποιά άτομα θα αγαπάμε, εσείς που ασκείτε καθημερινά βία στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, θα μας βρείτε απέναντι.
Διεκδικούμε κάθε σπιθαμή γης, κάθε στιγμή της ζωής που μας ανήκει και το μέλλον μας.
Για να μην ξεχάσουμε ποτέ την Άννα, τον Ζακ/τη Zackie, την Δημήτρη/Δήμητρα, τον Νικόλα και όλα τα άτομα που δεν είναι μαζί μας.

Η οργή μας ξεχειλίζει.

Στη μνήμη της Άννας.

Συνυπογράφουν οι Οργανώσεις:

Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Rainbow Seniors

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

Πολύχρωμο Σχολείο

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος

Υπερήφανοι Γονείς – Proud Parents Greece

Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ

Red Umbrella

Thessaloniki Pride

Proud Seniors Greece Ομαδα Υποστηριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω

Emantes International Lgbtqia+ Solidarity

Lgbtqia+ Refugees Welcome

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νίκη του φοιτητικού κινήματος: Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Παρουσιάστηκε το #Ανάποδο_Πρόγραμμα της Πόλης Ανάποδα