Νίκη της δεξιάς στην Πορτογαλία

Μεγάλη νίκη σημείωσε στην Πορτογαλία η δεξιά του  PSD που συγκέντρωσε το 39% των ψήφων έναντι 28% των σοσιαλιστών και αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας. Βέβαια για να αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με το ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα CDS-PP, που συγκέντρωσε περίπου το 11% των ψήφων.

Τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη αναδείχθηκε η συμμαχία κομμουνιστών και πρασίνων, η οποία συγκέντρωσε το 7,7% των ψήφων, ενώ το Αριστερό Μπλοκ συγκέντρωσε το 5%.

Οι εκλογές στην Πορτογαλία διεξήχθησαν μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα με την ανεργία να σημειώνει ιστορικό υψηλό, έχοντας εκτοξευθεί στο 12%. Εντυπωσιακή ήταν η αποχή, καθώς  άγγιξε το 40%, ενώ κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών.  Στην Καμπρίλ, βορειοανατολικά της Λισσαβώνας, διαδηλωτές άφησαν ελεύθερες μέλισσες μέσα σε ένα εκλογικό τμήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της επισκευής ενός δρόμου στην περιοχή.

«Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από το εξωτερικό ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα βάρος για άλλες χώρες οι οποίες μας παραχώρησαν δάνεια… θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο κ. Πάσους Κοέλιο, ηγέτης του δεξιού μπλοκ εξουσίας και μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσουμε τη συμφωνία που συνετάχθη ανάμεσα στο πορτογαλικό κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», πρόσθεσε. «Τα χρόνια που μας περιμένουν θα απαιτήσουν πολύ θάρρος από μέρους της Πορτογαλίας ολόκληρης»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζουζέ Σόκρατες παραιτήθηκε από την ηγεσία των σοσιαλιστών, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει απλό μέλος του κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε LIVE τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Περιβάλλον και Ισότητα Νο.2