in

Νέος φράχτης στο καμπ των Διαβατών προκαλεί ερωτήματα

Ένας νέος ψηλός φράκτης κατασκευάζεται εδώ και λίγες μέρες πέριξ του καμπ προσφύγων στα Διαβατά προκαλώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ύπαρξής του αλλά και ανησυχία στους διαμένοντες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπεύθυνος κατασκευής του φράχτη είναι ο ΔΟΜ ενώ τις εργασίες κατασκευής έχει αναλάβει η εταιρεία Ελλάκτωρ.

Ήδη τα μηχανήματα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τοποθετώντας ειδικούς στύλους με σκοπό η κατασκευή του επιπλέον φράχτη (πέραν της υπάρχουσας περίφραξης) να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη δυσφορία στους πρόσφυγες που ζουν σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και χρόνια έξω από τον αστικό ιστό. Η ύπαρξη του φράχτη θα δημιουργήσει αναπόφευκτα την εικόνα μιας φυλακής και όχι ενός χώρου φιλοξενίας καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο καμπ θα εγκατασταθεί και σύστημα ασφάλειας εισόδου και εξόδου των προσφύγων και παράλληλα θα ενταθούν οι περιπολίες της αστυνομίας γύρω από το καμπ.

Είναι επίσης περίεργο ότι εργαζόμενοι στο καμπ δεν γνώριζαν για την εξέλιξη και για τον σκοπό δημιουργίας του ενώ ούτε ο δήμαρχος Δέλτα, Γ. Ιωαννίδης, είχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Να σημειωθεί ότι ανοιχτή πρόσκληση για την ανέγερση φράχτη στα καμπ των Διαβατών, της Ριτσώνας, του Πολυκάστρου και της Μαλακάσας έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Ιανουάριο στην επίσημη σελίδα του ΔΟΜ.

Η κυβερνητική απόφαση για τη διενέργεια διαγωνισμού σχετικά με την ανάθεση συμφωνίας-πλαισίου του έργου «Εργασίες περίφραξης και εγκατάστασης υποδομών ασφάλειας στις δομές της ενδοχώρας» πάρθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στις 23 Μαρτίου και ο προϋπολογισμός της συνολικής δαπάνης για τις εργασίες περίφραξης ανέρχεται στο ποσό των 28.406.664 ευρώ και για εγκαταστάσεις υποδομών στο ποσό των 35.224.264 ευρώ.

Η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων φαίνεται ότι προχωρά παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών για κέντρα κλειστού τύπου στα νησιά, αλλά και με τη χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Λιμενικό με σκοπό την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και την ταχύτερη διαδικασία απελάσεων που έχουν συναποφασίσει κυβέρνηση και Ε.Ε.

Ο νέος φράχτης πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο τον αποκλεισμό των προσφύγων από την υπόλοιπη κοινωνία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση αποφάσιζε κατά διαστήματα το κλείσιμο των προσφυγικών δομών απαγορεύοντας στους πρόσφυγες να μπορούν να κινούνται έξω από αυτές, ακόμη και στα περιοριστικά πλαίσια που είχαν επιβληθεί για όλους. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων από την εκπαίδευση αλλά και το πάγωμα κάθε άλλης ενταξιακής διαδικασίας, έχει προκαλέσει μια συνθήκη ασφυκτική σε όλες τις δομές. Οι ψηλοί φράκτες όχι μόνο δεν δημιουργούν αισθήματα μεγαλύτερης ασφάλειας για τους διαμένοντες στη δομή αλλά αντίθετα μετατρέπουν τις ώρες και τις ημέρες της «προσωρινής» αναμονής σε μια καθημερινή τιμωρία.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Σημείο»: 54 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967. Δεν ξεχνάμε.

Εκδήλωση: «Τέλος στα κλουβιά!»