in , , , ,

Νέες φοιτητικές διαδηλώσεις στις 25 και 26 Μαρτίου: Αυτή τη θύελλα «ποιος τη σταματάει;»:

Πέμπτη 25 Μαρτίου 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου

Για σήμερα Πέμπτη 25 Μαρτίου οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Κινηματογράφου, Μαθηματικού, Θεάτρου, Εικαστικού, Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Πολιτικών Επιστημών, Γεωλογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, Βιολογίας, η Κίνηση για την Ανατροπή του Νόμου Κεραμέως, το Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητ(ρι)ών Σίνδου ΔΙΠΑΕ (πρώην ΑΤΕΙΘ), η Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη έχουν καλέσει συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου για τις 13.00.

«Η κυβέρνηση, η Υπ. Παιδείας και το σύστημα που υπηρετούν θέλουν να διαμορφώσουν ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, στο οποίο θα σπουδάζει κάποιος μονάχα αν έχει να πληρώσει. Θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα και το φοιτητικό συνδικαλισμό, να φτιάξουν φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους πειθήνιους και με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη (4777/2021) συμπυκνώνει επιδιώξεις χρόνων αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και γι’ αυτό ο αγώνας μας πρέπει να έχει βάθος και διάρκεια. Δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Οι διαγραφές, τα όρια φοίτησης και τα πειθαρχικά δεν έρχονται για να μας κάνουν «συνεπείς» φοιτητές, έρχονται για να διαμορφώσουν πολύ εντατικούς ρυθμούς σπουδών και να χτυπήσουν το φοιτητικό συνδικαλισμό. Οι φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή έχουν κάποια άλλη δυσκολία, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και θα παρατάνε τη σχολή.

Η Παν. Αστυνομία (ΟΠΠΙ) δεν μπαίνει στις σχολές για να μας προστατέψει, αλλά για να χτυπήσει το άσυλο, να καταστείλει και να τρομοκρατήσει, όπως αποδείχθηκε και από την βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στην κατειλημμένη Πρυτανεία (22/2) καθώς και την εκκένωσή της (11/3). Θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων.

Οι νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι μαθητές, θα αφήσουν περισσότερους από 20.000 μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να συγκροτηθούμε μέσα από την οργάνωση στους συλλόγους μας» αναφέρει η Κίνηση για την Ανατροπή του Νόμου Κεραμέως.

Φοιτητική διαδήλωση και την Παρασκευή 26 Μαρτίου 

Την ίδια στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Φιλολογικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αγγλικού, Νομικής, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Πληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και ο ΣΟΦΕΘ με ανακοίνωσή τους καλούν σε Φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 26/3 στις 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωση, μέσα σε άλλα σημειώνουν:

«Οι φοιτητικοί Σύλλογοι παρά το καθεστώς των κλειστών σχολών κατάφεραν να ενεργοποιηθούν και μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τις αγωνιστικές τους αποφάσεις να κάνουν ξεκάθαρο πως αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και πως η «κανονικότητα» δεν θα περάσει!

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει και να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διάταξη για την δημιουργία ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές, την προσπάθεια επιβολής και καθιέρωσης των ηλεκτρονικών διαδικασιών, αλλά και την τοποθέτηση δυνάμεων της ασφάλειας στο χώρο του Ασύλου, εμείς απαντάμε μέσα από την μαζικοποίηση των Φοιτητικών μας Συλλόγων και τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να νικήσουμε. Στο οργανωμένο σχέδιο διάλυσης των Φοιτητικών μας Συλλόγων απαντάμε με την ενδυνάμωση τους, την ενεργοποίηση τους στην πράξη και την περιφρούρηση και προστασίας τους από κράτος.

Στην προσπάθεια για ηλεκτρονικές διαδικασίες απαντάμε με τη μαζικοποίηση των διαδικασιών μας, την απαίτηση για επαναλειτουργία των σχολών και τη δια ζώσης ενεργοποίηση των Συλλόγων μας. Η επιβολή ηλεκτρονικών διαδικασιών αφορούν και το εργατικό κίνημα, αφού με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζεται η διαχρονική προσπάθεια να βάλουν εμπόδια στις διαδικασίες των εργατικών σωματείων, να φακελώσουν συνδικαλιστές, να απομακρύνουν τελικά τους εργάτες από τον αγώνα για τις ανάγκες τους, από τις διεκδικήσεις τους πχ για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στα σχέδια της κυβέρνησης για σπουδαστικό ασφαλείας στις Σχολές απαντάμε μέσα από τις διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων που διασφαλίζουν την αυτοτελή οργάνωση των φοιτητών από το κράτος και την ανεξάρτητη λειτουργία τους.
Με τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης βρισκόμαστε σε ένα επαόριστο «Lockdown». Αξιοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν τη βαριά αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν και τη διαλογή των ασθενών να έχει ήδη αρχίσει, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, φορτώνοντας τα βάρη στις «πλάτες» του λαού. Οι απαγορεύσεις που θεσπίζονται δεν στοιχειοθετούνται σε καμία υγειονομική βάση την στιγμή που συνεχίζεται να μην ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ένας αγώνας που δε λέει να σταματήσει, γιατί έχει πολλά ακόμα να δώσει…

Πέρασαν μήνες από τις πρώτες φοιτητικές κινητοποιήσεις που διεκδικούσαν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, που διεκδικούσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, τη χρηματοδότηση της Παιδείας, την απόσυρση του Νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αλλά αυτή τη φορά το φοιτητικό κίνημα δεν σταμάτησε να εκδηλώνει με κάθε τρόπο τη ζωή που κυοφορούσε: Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, αποκλεισμοί, διαδηλώσεις, καταλήψεις, τέχνη και φαντασία μέσα από τα τραγούδια, τα βίντεο, τα συνθήματα, τα γκράφιτυ. Και πριν από όλα η αλληλεγγύη απέναντι στο φόβο της αρβύλας που κάποιοι, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, θέλουν να εγκαταστήσουν μόνιμα μέσα στις σχολές.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, σε ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος, έγραφε για την ψυχή του λαού που γονατισμένη από την πίκρα για πολλούς αιώνες, «φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει». Και μας ρωτούσε, στη συνέχεια, ρητορικά για το «ποιος σταματάει» αυτό το ανέβασμα όταν τα ποτάμια φουσκώνουν και κυλάν πια πάνω από τα χωράφια…

Το μόνο σίγουρο, στην περίπτωση που εξετάζουμε, είναι πως αυτός ο αγώνας ο οποίος δίνει κουράγιο σε όλη την κοινωνία, δε σταμάτησε ούτε θα σταματήσει από την καταστολή. Αν και όταν σταματήσει θα είναι γιατί θα το επιλέξουν οι ίδιοι οι φοιτητές, οι ίδιες οι φοιτήτριες.

Τα μάτια τους κοιτάζουν ήδη το παρελθόν, και μια θύελλα πνέει στις φτερούγες των κοριτσιών και των αγοριών που έχουν περπατήσει πολλές δεκάδες χιλιόμετρα όλους αυτούς τους μήνες, έτοιμοι για να τα πολλαπλασιάσουν.

Ποιος τη σταματάει αυτή τη θύελλα κ. Κεραμέως και κ. Χρυσοχοΐδη;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αστυνομία επιτέθηκε σε συγκέντρωση σπουδαστών που πραγματοποιούσαν σιωπηρή διαμαρτυρία

Ανακοίνωση ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση: Η ελληνική επανάσταση του 1821 και ο σημερινός αγώνας για την ελευθερία από τα δεσμά του κεφαλαίου