in ,

Νέα ερώτηση Αρβανίτη για τη «Χιονοστιβάδα» SLAPP στην Ελλάδα μετά την αγωγή κατά ΕΦΣΥΝ – Τ. Σαραντή

«Ενώ η Επιτροπή προετοιμάζει την πρωτοβουλία της και στέλνει με κάθε ευκαιρία ισχυρά πολιτικά σήματα για τη σημασία της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της ενθαρρύνει όλο και πιο επιθετικές συμπεριφορές ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης με αφορμή μια ακόμα περίπτωση μαζικών εξοντωτικών αγωγών(SLAPP) κατά επαγγελματία Δημοσιογράφου στην Ελλάδα, που κατέθεσε νέα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή τη φορά το SLAPP αφορά τον δημοσιογράφο Τ. Σαραντή και την Εφημερίδα των Συντακτών για το οποίο αναγκάζεται να απευθυνθεί εκ νέου στην Κομισιόν παρά την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της καταχρηστικής αυτής πρακτικής από την Αντιπρόεδρο Αξιών & Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourová σε απάντηση προηγούμενης ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη.

« Η άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει οποιαδήποτε δράση αναχαίτισης του φαινομένου, αποθρασύνει όλο και περισσότερο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι αντί να αποτρέπονται, καταφεύγουν στην καταχρηστική πρακτική των SLAPP με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα έχοντας στόχο να καταστείλουν φωνές κριτικής και να αποσιωπήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη επιχειρηματικών πρακτικών των οποίων είτε αμφισβητείται η νομιμότητα, είτε είναι επιβλαβείς για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η WRE Hellas δεν αρκέστηκε στις αγωγές σε βάρος ενεργών πολιτών, σε βάρος του Δημοσιογράφου Τ. Σαραντή και της Εφημερίδας των Συντακτών,  αλλά προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια: Η εταιρεία βάζει στο στόχαστρο ακόμη και την ΕΣΗΕΑ αποστέλλοντας στη μεγαλύτερη Δημοσιογραφική Ένωσης της χώρας εξώδικο με το οποίο ζητά να ανακληθεί προγενέστερη δήλωση στήριξης προς τον Δημοσιογράφο της ΕΦΣΥΝ!» αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Τονίζει ακόμη στην ερώτησή τους πως οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πέρα από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των μελών τους, διαδραματίζουν και ρόλο θεματοφύλακα της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. «Γι’ αυτό και η άκρως επιθετική αυτή ενέργεια συνιστά μια κλιμάκωση των μέχρι σήμερα επιθέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος δημοσιογράφων, σε βάρος της ίδιας της Ενημέρωσης την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί απαθής!»

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ήδη δρομολογημένη δράση της Κομισιόν για τη συγκρότηση επαρκούς προστατευτικού πλαισίου των Δημοσιογράφων, αλλά και των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από την καταχρηστική και επικίνδυνη πρακτική, εκφράζεται ο προβληματισμός για την ανάγκη επιτάχυνσης του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη για το νέο κρούσμα αγωγής SLAPP κατά Δημοσιογράφου:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

 

Θέμα: SLAPP κατά δημοσιογράφου, ΜΜΕ και πολιτών από την εταιρεία WRΕ HELLAS

 

Μία ακόμη υπόθεση καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) εις βάρος δημοσιογράφων και πολιτών, καταγγελθείσα και από το Mapping Media Freedom1, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία WRE Hellas έχει καταθέσει σειρά καταχρηστικών αγωγών, με αιτιολογία την συκοφαντική δυσφήμιση και τη βλάβη των συμφερόντων της, ενάντια σε 27 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Μονεμβασίας στη Λακωνία, 2 ενώσεις πολιτών και τουλάχιστον 10 φυσικά πρόσωπα, για την δημόσια έκφραση αντιρρήσεων σχετικά με την ανέγερση αιολικού πάρκου στην περιοχή, αλλά και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που τους φιλοξένησαν.

Ακολούθως η εταιρεία κατέθεσε αγωγές κατά του δημοσιογράφου Αναστάσιου Σαραντή που κάλυψε δημοσιογραφικά τα γεγονότα,2 και της «Εφημερίδας των Συντακτών» που δημοσίευσε το ρεπορτάζ3.

Εν συνεχεία απέστειλε εξώδικο στον δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό φορέα ΕΣΗΕΑ απειλώντας με εξάντληση των ένδικων μέσων, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει δήλωση στήριξης του μέλους του και καταγγελίας της καταχρηστικής πρακτικής των SLAPP.4

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

1 Δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει η πρακτική των SLAPP στην Ελλάδα

και την Ευρώπη, προτίθεται η Επιτροπή να επιταχύνει το δεδηλωμένο πλάνο δράσης της, για την

προστασία της ελευθεροτυπίας και των πολιτών της ΕΕ;

2 Πώς αποτιμά την επίθεση στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου, όχι μόνο μέσω της δικαστικής

οδού, αλλά και δια της απειλούμενης απεύθυνσης SLAPP κατά ενός ιστορικού συνδικαλιστικού

οργάνου;

 

1 https://www.mapmf.org/alert/24538

2 https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/224826_oi-anemogennitries-gennoyn-biomihania-dioxeon

3 https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/329293_agogi-gia-reportaz-poy-aforoyse-biomihania-dioxeon

4 https://www.esiea.gr/na-stamatisei-epiteloys-i-viomixania/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόστιμο, περιοριστικοί όροι και ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Λοιμωδών: Νέα σύσκεψη για το άνοιγμα του νοσοκομείου