Συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομοκρατία πραγματοποίησαν ακόμη μια μέρα φοιτητές-τριες στο ΑΠΘ με αφορμή τον αποκλεισμό για πέμπτη μέρα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν στις εισόδους της ΣΘΕ αλλά και στο προαύλιο χώρο αποκλείοντας τους/τις φοιτητές-τριες και τους καθηγητές με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης εκεί όπου επί 34 χρόνια λειτουργούσε η κατάληψη «Στέκι στο βιολογικό»
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας φοιτητές κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό αναρτώντας ένα γιγαντιαίο πανό από την ταράτσα της ΣΘΕ στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό»
Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές-τριες που παραβρέθηκαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατήγγειλαν την πρακτική των πρυτανικών αρχών να μη συνδιαλέγονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα επιλέγοντας πρακτικές βίας ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για εμπέδωση του αυταρχισμού μέσα στα πανεπιστήμια.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ επισημάνθηκε ότι η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι συμβατή με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και οποιαδήποτε έννοια κανονικής λειτουργίας του ιδρύματος.
Η Σαμπίνα Κουρίζη, φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας υπενθύμισε μάλιστα το περσινό κρεσέντο βίας για την επιβολή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, το οποίο έγινε με την ανοχή των πρυτανικών αρχών οδηγώντας σε τραυματισμούς και βασανισμό φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια. Η ίδια σημείωσε πως ο νόμος αυτός έβγαλε στους δρόμους πανελλαδικά χιλιάδες φοιτητές καθώς πρόκειται για το χειρότερο νόμο που έχει περάσει διαχρονικά στην παιδεία. Ενας νόμος που, όπως ειπώθηκε, έχει ως σκοπό να καταστείλει όσους αγωνίζονται αλλά και όλες τις φωνές που διεκδικούν ακόμη και αυτονόητα δικαιώματα και ελευθερίες.
Όλα αυτά γίνονται με πρόσχημα τις εργασίες να δημιουργήσει νέο κύμα βίας πρόσθεσε υπενθυμίζοντας τα δακρυγόνα και τις συλλήψεις την Μ.Τρίτη που «στόχο έχουν να εγκαταστήσουν μόνιμα την πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα».
Τη συμπαράστασή των καθηγητών-τριών στους φοιτητές-τριες που διαμαρτύρονται ενάντια στην πρωτόγνωρη αυτή εικόνα του πανεπιστημίου, εξέφρασε ο γραμματέας του ΕΣΔΕΠ Σ. Σωτηρόπουλος. «Η αντιπαράθεση των φοιτητών-τριών με την αστυνομία έχει βαθύτερες ρίζες ωστόσο βασίζεται σε σκόπιμες παρανοήσεις. Η πρυτανική αρχή θεωρεί ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές μπορούν να διοικούν χωρίς διάλογο ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να διοικήσουν χωρίς να συνδιαλέγονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ αντέκρουσε ισχυρισμούς ότι «το Στέκι στο Βιολογικό ήταν ένα κέντρο ανομίας επί 34 χρόνια». «Δεν ισχύει αυτό, το Στέκι ήταν τόσο πολιτιστικό κέντρο αλλά και ένα χώρος που χρησιμοποιούνταν από πολιτικές συλλογικότητες».
Για «τη δύναμη των φοιτητών που με τις κινητοποιήσεις τους έχουν βάλει στον πάγο την πανεπιστημιακή αστυνομία και δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα απέναντι σε όλες τις πτυχές εφαρμογής του νόμου» μίλησε ο φοιτητής Αλέξανδρος Φεραίος, φοιτητής ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θ. Αγαπητός, που συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι στόχος της παρουσίας της αστυνομίας είναι να περάσουν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και να καταργήσουν ελευθερίες και δικαιώματα. «Είναι υπόθεση των φοιτητών και συνολικά της κοινωνίας να σταματήσει αυτή η κατάσταση» κατέληξε.