in

Νέα 24ωρη απεργία στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός απαγόρευσε την είσοδο στο μεταλλείο στον πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου

Σκληραίνουν τη στάση τους Ελληνικός Χρυσός και η εργολαβική Eldimac απέναντι στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί σήμερα νέα 24ωρη απεργία με συγκέντρωση έξω από το εργοτάξιο ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο εργαζόμενων που εργάζονταν με δίμηνες συμβάσεις στην εργολαβική Edilmac, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου από ορισμένου χρόνου και καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως αερισμό και κατάλληλη υποστήριξη των στοών.

Οι εργαζόμενοι στην Eldimac βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε συνεχείς κινητοποιήσεις καθώς τα αιτήματά τους συνάντησαν τοίχο τόσο από πλευράς της εργολαβικής Edilmac όσο και της ιδιοκτήτριας του μεταλλείου Ελληνικός Χρυσός, που ρίχνουν η μία το μπαλάκι των ευθυνών στην άλλη.

Οι απολύσεις, μάλιστα, από μία που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν δύο, και μάλιστα επειδή οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας και τις απεργίες ενώ από την Παρασκευή κατ`απαίτηση της Ελληνικός Χρυσός απαγορεύτηκε η είσοδος στο μεταλλείο στον πρόεδρο και τον γραμματέα του «Συνδικάτου Εργατοΰπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος». Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν η απαγόρευση εισόδου συνιστά απόλυση, καθώς το αίτημα του Συνδικάτου για συνάντηση με την Ελληνικός Χρυσός που είναι και η υπεύθυνη του έργου, δεν έχει απαντηθεί ακόμη αλλά ούτε και η Edilmac έχει δώσει σχετικές εξηγήσεις για το συμβάν.

Το μόνο που έχει απαντήσει η Edilmac στους εργαζόμενους πριν την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης είναι ότι τηρεί την ελληνική νομοθεσία και περιμένει την απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με μια σειρά ζητημάτων. Ωστόσο το Συνδικάτο καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε επί τόπου ελέγχους τονίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο με πρόφαση την πανδημία να έχουν σταματήσει όλοι οι έλεγχοι.

Επιπλέον το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν για την «χρυσή συμφωνία» εμείς βιώνουμε ακόμα νέες δυσκολίες, απαγορεύσεις εισόδου στα εργοτάξια συνδικαλιστών-εργατών, απαξίωση και προσπάθεια διάλυσης σωματείων, απολύσεις εργαζόμενων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, σοβαρά θέματα υγείας και ασφάλειας και πολλά άλλα» περιγράφοντας πως τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός μετά και τη νέα σύμβαση μετατρέπονται σιγά σιγά σε ένα ιδιότυπο κάτεργο.

Έτσι, η σημερινή απεργία στόχο έχει, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «να μην περάσει ο εκφοβισμός των διοικήσεων των εταιρειών, ότι όποια φωνή ακούγεται και παλεύει για τα δίκια της δεν έχει θέση στο μεταλλείο, στην υπεράσπιση της κατάκτησης της ύπαρξης και αγωνιστικής δράσης των σωματείων στο εργοτάξιο» και την υποστήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά της Edilmac.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει προκλητικές τις ενέργειες της εταιρείας EDILMAC και την καλεί έστω την ύστατη στιγμή να μη προχωρήσει στις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και παράλληλα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο και την ΟΜΕ προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στα σοβαρά προβλήματα που θέτει το σωματείο.

«Η Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με την εργολαβική “Edilmac” που χάρις στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ απόκτησαν νέα προνόμια για τα υπερκέρδη τους, να ξέρουν ότι δεν μπορούν να τρομοκρατούν και να εκμεταλλεύονται τους μεταλλωρύχους και να ξεγελούν τις τοπικές κοινωνίες ατιμώρητα» σημειώνεται στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται και 25 (μέχρι στιγμής) συνδικαλιστικές εργατικές οργανώσεις που έχουν αποστείλει μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.

Παραθέτουμε τα αιτήματα της σημερινής απεργίας:

«Άμεση άρση της απαγόρευσης εισόδου στο εργοτάξιο του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου μας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας.

  1. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  2. Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο.
  3. Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων για την υποστήριξη της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα).
  4. Καμία απρεπή συμπεριφορά/απειλή προς εργαζόμενο.
  5. Διαλλείματα- Χώροι ανάπαυσης (Υπόγειο και Επιφάνεια).
  6. Έλεγχος καυσαερίων μηχανημάτων.
  7. Air Condition σε όλα τα μηχανήματα/οχήματα.
  8. Προχώρηση του δικτύου επικοινωνίας μπροστά στα μέτωπα. Ασύρματοι σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων. Εγκατάσταση τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα μέτωπα εργασίας.
  9. Τακτική συντήρηση/επισκευή των μηχανημάτων και οχημάτων σύμφωνα με την ασφαλή λειτουργία τους.
  10. Ανά πάτωμα εργασίας να λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα την ίδια στιγμή.
  11. Επαρκή οχήματα για την μεταφορά των εργαζόμενων από/πρός το υπόγειο.
  12. Αύξηση μισθού σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
  13. Μηνιαίες αποδοχές όλων των εργαζόμενων με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (Σάββατα) και παροχές (ημέρες άδειας). Καταβολή των αναδρομικών αυτών.
  14. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός της έδρας τους λόγω εργασίας.
  15. Τήρηση των ωραρίων εργασίας και πληρωμή των υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση.
  16. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του COVID-19 χωρίς καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.
  17. Προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού.
  18. Καμία απόλυση εργαζόμενου».

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜέΡΑ25: «Λαϊκές αγορές – Από τους παραγωγούς στους μεγαλοκαρχαρίες»

«Όχι στην απόλυση του Κ. Καταραχιά» – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ