in ,

Να ανοίξει τώρα το Λοιμωδών!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Να ανοίξει το «Λοιμωδών», στελεχωμένο και εξοπλισμένo ζητάει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Κυριακή το μεσημέρι έξω από το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο. Μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, συλλογικότητες και πολίτες που στηρίζουν το αίτημα αυτό δήλωσαν ότι πρόκειται για μια πρώτη δράση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καμπάνιας για το άνοιγμα εγκαταλελειμμένων δομών της πόλης.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών σταμάτησε τη λειτουργία του από το 2013 με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό παρόλο που παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.

«Σε αυτήν την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας ξεκινάμε σήμερα μια καμπάνια για να ανοίξουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι σήμερα το πρώτο βήμα. Έχουν γεμίσει οι θάλαμοι και οι διάδρομοι, οι εντατικές βάζουν ανθρώπους στα χειρουργεία. Οι άνθρωποι με τα τακτικά προβλήματα εδώ και ένα χρόνο δεν μπορούν να παρακολουθηθούν πουθενά.  Ένα 20% έχει τη δυνατότητα να πάει στον ιδιωτικό τομέα οι υπόλοιποι δεν την έχουν. Με αποτέλεσμα όταν δεν έχουν και τη δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακά τους μένουν χωρίς καμία αγωγή και είναι μια κατάσταση τραγική» σημείωσε ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης, γενικός γιατρός και μέλος του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε το «Λοιμωδών» έχει ένα πλεονέκτημα μεγάλο και έχει τη δέσμευση απέναντι στο Ιταλικό κράτος που το παραχώρησε με 74 ευρώ το χρόνο να παραμείνει δομή υγείας. «Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως αποθήκη και τίποτα παραπάνω. Μπορεί να ανοίξει με προσλήψεις προσωπικού για να εξυπηρετήσει την πόλη. Θα συζητήσουμε με όσες συλλογικότητες μας προσεγγίσουν για τα επόμενα βήματα. Το αίτημα μας για άνοιγμα των νοσοκομείων αφορά φυσικά και το «Παναγία», ένα νοσοκομείο που είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Επίσης, στο εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Φράγκων θα μπορούσε να γίνει μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή και να οριστεί ένας κύκλος ευθύνης της πρωτοβάθμιας εκεί».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ράπτης, γενικός γιατρός μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης σημείωσε πως είναι προφανές ότι η πόλη έχει ανάγκη από νοσοκομεία. «Το ΕΣΥ αδειάζει, οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όρια του burn out, οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες κατά 97%. Το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» που έκλεισε τα 2013 εν μέσω Μνημονίων, είναι αδήριτη ανάγκη να επαναλειτουργήσει. Το νοσοκομείο είχε μια τεράστια τεχνογνωσία πάνω στα λοιμώδη νοσήματα. Δεν μπορεί ένα λοιμώδες νόσημα να κατατρέχει εδώ και δύο χρόνια τη κοινωνία και να έχεις ένα ειδικό νοσοκομείο κλειστό και από την άποψη των εργαστηρίων και από άποψη χώρων. Το νοσοκομείο έχει μια χωρητικότητα 80-100 κρεβατιών και μένει έτσι ανεκμετάλλευτο. Εφτά χρόνια ερημιάς προφανώς έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει όσα πρέπει ένα νοσοκομείο αλλά πρέπει να το φτιάξουν όπως φτιάχνουν άλλα πράγματα που δεν είναι χρήσιμα στη κοινωνία. Ως ΚΙΑ Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε με συλλογικότητες και κινήματα της πόλης και θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους να αποδοθεί το νοσοκομείο στο λαό της πόλης».

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης παραθέτει, επίσης, στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα νοσοκομεία τα οποία επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών».

-κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία: 536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό (από 973 τον Απρίλιο του 2021 και από 3500 συνολικά που προτείνει ο ΠΟΥ με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας)

-ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ είναι κάτω από το 60% και οι απώλειες σε προσωπικό για φέτος 9000 άνθρωποι (αναστολές εργασίας , συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

21 Νοεμβρίου 2021 Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας