in ,

Μύθοι και αλήθειες για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

«Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή»

Στην αποδόμηση των μύθων που διοχετεύει η κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων προχωρά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης μέσα από την καμπάνια με τίτλο «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή».

Η ΕΝΙΘ εξηγεί ότι οι λίστες αναμονής προέκυψαν από τη διαχρονική έλλειψη των νοσοκομείων ενώ αν λειτουργούσε οι 25 από τις 75 αίθουσες που είναι κλειστές στη Θεσσαλονίκη θα είχαμε επιπλέον 15.000 χειρουργεία το χρόνο (όσο και η λίστα αναμονής σε όλη την Β. Ελλάδα). Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή τους μέχρι τώρα δείχνει ότι χειρουργούνται κυρίως ασθενείς εκτός λίστας χειρουργείου ή που είχαν μπει μερικές μέρες πριν.

Επιπλέον τονίζει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν συνιστούν καμία ελεύθερη επιλογή των ασθενών. Αντίθετα η μόνη «ελεύθερη επιλογή» είναι αν ο ασθενής θα πληρώσει αδρά για να χειρουργηθεί στην ώρα του ή αν θα περιμένει ακόμα και για χρόνια στις ατελείωτες λίστες αναμονής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του! Μάλιστα, αυτήν την δυνατότητα «επιλογής» έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος, με βάση τον τιμοκατάλογο!

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. «Τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει με την δυνατότητα «επιλογής» των ιατρών ΕΣΥ να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για πελατεία, να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, να απωλέσουν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος! Αν θέλαν να δώσουν κίνητρα, να αυξήσουν τους μισθούς των ιατρών ΕΣΥ γιατί δεν καταργούν τις περικοπές; Γιατί δεν επαναφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα του 2012, όπως έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος και το ΣτΕ; Γιατί δεν τους εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;» διερωτάται.

Τέλος, σημειώνει ότι σκοπός της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων είναι η ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. «Η εμπέδωση από την μια στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, από την άλλη στους υγειονομικούς ότι πρέπει να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες και να απεμπολήσουν κάθε έννοια εργασιακού ωραρίου για να αυξήσουν το εισόδημα τους. Αυτό είναι το “νέο ΕΣΥ” που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, Νοσοκομεία – “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».

«Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο, αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας» καταλήγει η ΕΝΙΘ ζητώντας .

-Ουσιαστικές αυξήσεις στις απολαβές των υγειονομικών.

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. -Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

-Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Αυτοί με δίκες, διώξεις, τρομοκρατία εμείς με το λαό για δωρεάν παιδεία!»

Συγκλονίζει το δράμα των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα – 12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε 23 ημέρες