in

Μικρό εγχειρίδιο στην κατανόηση Ελλάδας – Κίνας. Του Απόστολου Λυκεσά

Μικρό εγχειρίδιο στην κατανόηση Ελλάδας – Κίνας. Του Απόστολου Λυκεσά

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην πατρίδα μας σταχυολογώ αποσπάσματα φιλοσοφικών σκέψεων Ελλήνων και Κινέζων φιλοσόφων συνδυάζοντας αποκλειστικά και μόνο την παραλληλία του χρόνου που έζησαν στο πέρασμά τους από τον μάταιο τούτο κόσμο. Δίνουν σίγουρα τροφή για διαλογισμό -έρχεται και σαββατοκύριακο- στα σύγχρονα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Περισσότερα για την σκέψη ενός εκάστου των Μεγάλων μπορεί εύκολα να βρει όποιος ενδιαφέρεται σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και το ίντερνετ. Ενδεικτικές, επίσης, οι σύγχρονες αναφορές στο τέλος.

Κομφούκιος (Κουνγκ Φου Τσι) 551 – 479 π.Χ.

«Υπάρχει καμμιά λέξη» ρώτησε ο Τσου Κουνγκ «που θα μπορούσε να θεωρηθεί κανόνας για την συμπεριφορά των ανθρώπων;» Ο Δάσκαλος απάντησε «Δεν είναι η φιλευσπλαχνία η λέξη που ψάχνετε;»

Θαλής ο Μιλήσιος 625 – 545 πΧ.

Ο κόσμος μπορεί να εξηγηθεί άνευ επικλήσεως των Θεών.

Λάο Τσε 570 – 490 π.Χ.

(Εν ολίγοις): Αν δεν κατακτηθεί η ενότητα ηθικής και πολιτικής οι κυβερνήσεις θα έρχονται και θα φεύγουν δίχως να καταφέρνουν τίποτα.

Ηράκλειτος 535 – 480 π.Χ.

Κανένας δεν μπαίνει στο ίδιο ποτάμι δυό φορές.

Μο Τσι 479 – 438 π.Χ.

Όποιος κλέψει τον λένε κλέφτη. Αν κάποιος κατακτήσει ένα κράτος όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι σωστό.

Σωκράτης 470 – 399 π.Χ.

Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου.

Μέγκιος (Μενγκ Τσι) 371 – 289 π.Χ.

Πρώτα ο λαός δεύτερος ο ηγεμόνας ο οποίος νομιμοποιείται αν εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία του λαού. Αν δεν τα καταφέρει και η απογοήτευση είναι το μόνο έργο του τότε ο λαός δικαιούται να εξεγερθεί.

Αριστοτέλης 384 – 322 π.Χ.

Προαιρείσθαι τε δεί αδύνατα εικότα μάλλον ή δυνατά απίθανα. (Ποιητική 1460α) «Αυτό που είναι αδύνατο να συμβεί αλλά εμφανίζεται ως πιθανό είναι καλύτερο από κάτι που μπορεί να γίνει αλλά μοιάζει απίθανο» ( ελεύθερη απόδοση)

Και φθάνοντας με ένα Μεγάλο Άλμα από τις Πύλες του Χρόνου στο σήμερα.

Λι Κετσιάνγκ, κινέζος πρωθυπουργός, (2014)

«Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία»(από άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή)

Αντώνης Σαμαράς έλληνας πρωθυπουργός (παρά τω αντιπροέδρω) 2014

«…σήμερα εξασφαλίζουμε μία σχέση φιλίας σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και που και οι υπόλοιποι (;) πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ν. Φιλαδέλφεια: Τραμπούκικη επίθεση οπαδών της ΑΕΚ σε κατοίκους