in

Μέλη του Κογκρέσου «στριμώχνουν» τη Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Μέλη του Κογκρέσου «στριμώχνουν» τη Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Με επιστολή τους προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, 4 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζουν, όχι απλώς την ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες συνέπειες της σκληρής στάσης του Ταμείου απέναντι στην Αθήνα, αλλά και την πεποίθησή τους ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή του ελληνικού λαού.

Την επιστολή υπογράφουν οι Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.

Το έγγραφο εστάλη στην κ. Λαγκάρντ στις 2 Ιουλίου. Τα μέλη του Κογκρέσου που την υπογράφουν εκφράζουν την ανησυχία ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία θα πλήξει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Εύστοχη και κρίσιμη διαπίστωση κάνουν τα 4 μέλη του Κογκρέσου:  Ότι  η οικονομική πίεση που ασκείται από τους πιστωτές, με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να υποχρεωθεί η Αθήνα να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις, ώθησε την Ελλάδα στην ύφεση. Η οικονομική ανάκαμψη γίνεται δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά, τονίζουν.

Στην επιστολή εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο εμμένει στη σκληρή γραμμή, απέναντι στην Ελλάδα.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των «μεταρρυθμίσεων» που ήδη επιβλήθηκαν, οι «4» σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής ,τα τελευταία έξι χρόνια. Επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 19%, καθώς και ότι μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές.

Οι συντάκτες της επιστολής υπενθυμίζουν ότι το ίδιο του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί πως η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Επικρίνουν επίσης την επιμονή που επέδειξε το ΔΝΤ για πλεονάσματα  μεγαλύτερα του 4% του ΑΕΠ, επί «πολλά χρόνια». Σημειώνουν δε ότι αυτήν την αξίωση οι πάντες σήμερα τη θεωρούν εσφαλμένη.

Επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε προθυμία για συμβιβασμό και προσθέτουν:

«Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία».

Και καταλήγουν:

«Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».

Πηγή: Στο Κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι είναι το ΟΧΙ που δεν καταλαβαίνει το ΝΑΙ; Της Αντας Ψαρρά

Πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός μετά το ΟΧΙ: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα- Σύνοδος Κορυφής τη Τρίτη