in

Μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη στη Λευκάδα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής του Κάστρου

ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Σε νέες κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτήν την εβδομάδα οι κάτοικοι της Λευκάδας συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της κεντρικής παραλίας του νησιού και την προστασία της περιοχής του κάστρου. Οι κινητοποιήσεις της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του κάστρου» ξεκίνησαν με συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία του τοπικού βουλευτή της ΝΔ και του δημάρχου και κορυφώνονται την Τρίτη 1 Οκτωβρίου με διαδήλωση στο κέντρο του νησιού με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου.

Η κεντρική παραλία του νησιού που απειλείται με ιδιωτικοποίηση

Η περιοχή από το 2020 απειλείται με δόμηση μέσα από τα σχέδια της εταιρείας Notion που στοχεύει σε δύο όμορες ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω στην κεντρική παραλία. Ουσιαστικά, επιδιώκει την μακροχρόνια μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου αλλά και την αγορά εγκαταστάσεων του παλιού οινοποιητικού συνεταιρισμού (ΤΑΟΛ) προκειμένου να μετατρέψει έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και με πολλαπλά καθεστώτα προστασίας σε τουριστικό συγκρότημα με πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικό περίπτερο, εστιατόριο, καφέ μπαρ, καμπίνες και ομπρελοξαπλώστρες. (Δείτε το βίντεο του alterthess σχετικά με την υπόθεση)

Να σημειωθεί ότι το οινοποιείο ανήκει στον συνεταιρισμό αγροτών Λευκάδας (ΤΑΟΛ-Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας) ενώ το τουριστικό περίπτερο (Ροτόντα) με τις εγκαταλελειμμένες λουτρικές εγκαταστάσεις, βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν τέσσερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας, τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου, ένας δημότης ή δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας και ο λιμενάρχης Λευκάδας.

Το εγκαταλελειμμένο οινοποιείο του ΤΑΟΛ

Όπως υπενθυμίζει και η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» (ΕΛΛΕΤ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε καθεστώς αρχαιολογικής προστασίας, είναι τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ενεργό φάρο, σε καθεστώς προστασίας του Δικτύου Natura 2000, στην περιαστική περιοχή της πόλης της Λευκάδας και εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως τοπίο περιφερειακής εμβέλειας από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) το οποίο δίνει και τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας και αδόμητη και ως «ο απαραίτητος ζωτικός χώρος που πρέπει να παραμείνει ελεύθερος κτισμάτων, με τον οποίο το Φρούριο της Αγίας Μαύρας συντίθεται σε αδιάσπαστη πολιτιστική ενότητα». Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτό απορρέει κι από τον αρχαιολογικό νόμο, που ορίζει ότι «oι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον, που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθενται σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα». Το μόνο που επιτρέπεται σε μια τέτοια περιοχή κατά νόμον, μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, είναι μόνο η κατασκευή κτισμάτων ή προσθηκών σε υπάρχοντα κτίρια, που είναι αναγκαία για την ανάδειξη των μνημείων ή χώρων. Παράλληλα, στην περιοχή των δύο λιμνοθαλασσών (προστασία από Natura και συνθήκη Ramsar) παρατηρείται έντονη βιοποικιλότητα με αποδημητικά πουλιά και θαλάσσιες χελώνες.

Πλευρά του κάστρου της Αγίας Μαύρας

Όσον αφορά το οινοποιείο του ΤΑΟΛ, κινδυνεύει να βρεθεί στα χέρια της εταιρείας, μετά από μια μεθοδευμένη απόφαση της διοίκησης του συνεταιρισμού να πουλήσει την ιδιοκτησία του, όπως έχει καταγγελθεί τόσο από την «Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του κάστρου» όσο και από την «Πρωτοβουλία αγροτών Λευκάδας». Η απόφαση αφορούσε την πώληση ενός κτιρίου στην εταιρεία Notion, το οποίο είχε παραχωρηθεί στους αγρότες της Λευκάδας για συγκεκριμένη χρήση (που σήμερα δεν υφίσταται) με τίμημα 1.280.000 ευρώ, με πρόσχημα χρέος του συνεταιρισμού ύψους 2 εκ. ευρώ, και ενώ η πραγματική αξία της περιουσίας του συνεταιρισμού υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, μάλιστα, πάρθηκε το 2021 με διαδικτυακές συνελεύσεις των αγροτών λόγω covid, ενώ καταγγέλθηκαν μεθοδεύσεις (αποκλεισμοί από τη γενική συνέλευση, ακόμη και διαγραφές μελών) έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύνθεση βολική ως προς τον επιδιωκόμενο από τη διοίκηση του ΤΑΟΛ στόχο. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τα μέλη του ΤΑΟΛ, τα οποία μέσα από την «Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας» έχουν προσφύγει νομικά κατά της απόφασης της διοίκησης του ΤΑΟΛ με την υπόθεση να έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο (οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) μετά από ένα πλήθος συνελεύσεων και κινητοποιήσεων στο νησί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ της διοίκησης του συνεταιρισμού και της εταιρείας έχει υπάρξει ήδη προσύμφωνο και η ανησυχία για το που θα οδηγηθούν τα πράγματα είναι ιδιαίτερα έντονη. Να σημειωθεί ότι το εγκαταλελειμμένο οινοποιείο του ΤΑΟΛ, το οποίο είναι και καταγεγραμμένο ως κτίριο βιομηχανικής κληρονομιάς, μπορεί, σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ, να μετατραπεί και να φιλοξενεί μόνο χρήση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του μνημείου – πολιτιστικού τοπίου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό η «Πρωτοβουλία για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου» έχει προτείνει το κτίριο να μετατραπεί σε ένα μοναδικό Μουσείο Οινοποιίας (δηλαδή σε συναφή χρήση με την αρχική) και όχι να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση.

Το τουριστικό περίπτερο (Ροτόντα)

Όσον αφορά το τουριστικό περίπτερο της Ροτόντας, υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν υπήρξαν αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των διοικήσεων του Δήμου της Λευκάδας για ενοικίασή του έναντι χαμηλού τιμήματος στην ίδια εταιρεία. Μάλιστα, εκτός από τα κτίρια και τις λουτρικές εγκαταστάσεις, η απόφαση για την παραχώρηση (μέσα από διακηρύξεις διαγωνισμών και ενστάσεις της εταιρείας) αφορούσε και επιπλέον 8,5 στρέμματα αμμώδους παραλίας. Ωστόσο, μέσα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, μαζικές διαδηλώσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και πιέσεις προς τη διοίκηση του Δήμου, τον Νοέμβριο του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια μαραθώνια συνεδρίαση έλαβε απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης της περιοχής του Κάστρου. Συγκεκριμένα, κάλεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ανακαλέσει τις δύο επίμαχες αποφάσεις (με αριθ. 10 του 2020 και του 2021) που είχε υποβάλει προς το υπουργείο Ναυτιλίας για παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου και των 8,5 στρεμμάτων αμμώδους παραλίας, καθώς και να κηρύξει τον διαγωνισμό που οδήγησε στην παραχώρηση άγονο. Η εταιρεία αμφισβητώντας, όμως, το δικαίωμα του Δήμου και των εκλεγμένων εκπροσώπων του νησιού να αποφασίζει για τα ζητήματα που το αφορούν και φυσικά έχουν ύψιστο δημόσιο ενδιαφέρον, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Η προσφυγή της εταιρείας εκδικάζεται στις 8 Οκτωβρίου ενώ στις 2 του ίδιου μηνός πρόκειται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα μέσω των οποίων ζητείται από την εταιρεία η αναστολή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ακύρωση της παραχώρησης.

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του νησιού δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς γνωρίζουν καλά ότι οι επιδιώξεις της εταιρείας θα οδηγήσουν σε ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη ζωή ενός νησιού. Με ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου» εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις  γύρω από το οινοποιείο του ΤΑΟΛ και το τουριστικό περίπτερο, ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής της εταιρείας κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η στάση της δημοτικής αρχής εντείνει αυτήν την ανησυχία «και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση από την μεριά του ΔΣ να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τις αποφάσεις του και να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε τόσο το τουριστικό περίπτερο όσο και το οινοποιείο να παραμείνουν περιουσία του Λευκαδίτικου λαού!»

Μιλώντας στο alterthesso Κώστας Βλάχος, μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου», κάνει λόγο «για αδράνεια εκ μέρους της διοίκησης του δήμου να υπερασπιστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που κατοχυρώθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις του λαού της Λευκάδας. Εμείς ζητάμε να δεσμευτεί ότι το τουριστικό περίπτερο δε θα παραχωρηθεί αλλά και να προετοιμαστεί νομικά απέναντι στις προσφυγές της εταιρείας που αμφισβητούν τις αποφάσεις του Δήμου». Μάλιστα, όπως τονίζει o ίδιος, ο Δήμος έχει να αντιπαρατεθεί απέναντι σε ένα ισχυρό νομικό γραφείο της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η ίδια εταιρεία που είχε αποστείλει εξώδικο στον Δήμο Λευκάδας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τον Σεπτέμβριο του 2022, επειδή επέτρεψαν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το Κάστρο, κατηγορώντας τον Δήμο μεταξύ άλλων για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και των διοικητικών ορίων του. Είναι, επίσης, η ίδια εταιρία που μέσω των δικηγόρων της απέστειλε αγωγές SLAPP κατά δύο κατοίκων του νησιού, θεωρώντας τις υπεύθυνες για την καθυστέρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης απαιτώντας υπέρογκες αποζημιώσεις εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασαν στο δημόσιο λόγο τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόσφατα, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή εναντίον της μίας κατοίκου, ενώ εκκρεμεί η δίκη για την άλλη κάτοικο του νησιού που προέβη στο «έγκλημα» να δημοσιεύσει στο «Άρωμα Λευκάδας» άρθρο – επιστολή  προς τους κατοίκους του νησιού, όπου αναφέρονται στοιχεία και τίθενται ερωτήματα προς τους αιρετούς του νησιού.

Συμβολική κατάληψη της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου στα γραφεία του δημάρχου της Λευκάδας

Μέλη της Πρωτοβουλίας, αναγνωρίζοντας τη συνέχεια των μεθοδεύσεων τόσο της κυβέρνησης μέσω του βουλευτή της όσο και της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση όλης της περιοχής, προέβησαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία τους ενώ διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, καλώντας όλους τους Λευκαδίτες-ισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Η Πρωτοβουλία διεκδικεί:

-Το δημοτικό συμβούλιο να υπερασπίσει με κάθε τρόπο – και νομικά απέναντι στη προσφυγή της εταιρείας – την απόφασή του να παραμείνει δημόσια η ευρύτερη περιοχή του Κάστρου, με την ανάκληση της παραχώρησης από το λιμενικό ταμείο  και την ακύρωση του διαγωνισμού.

-Να παραμείνει, χωρίς αλλαγές, το καθεστώς προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου (αδόμητο) και της πολλαπλής προστασίας του χώρου.

-Οι αρχές του τόπου, Δήμος, Περιφέρεια και βουλευτής να ζητήσουν από το Δημόσιο την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οινοποιείου του ΤΑΟΛ και να εξασφαλίσουν με οποιονδήποτε τρόπο η περιοχή αυτή να αποδοθεί στο λαό της Λευκάδας.

-Να συγκληθεί μονοθεματικό συμβούλιο για το μέλλον του τουριστικού περιπτέρου και του Οινοποιείου του ΤΑΟΛ

Δείτε ακόμη: «Η παραλία»- Βίντεο για τον αγώνα διάσωσης της περιοχής του Κάστρου στη Λευκάδα

Σημαντική νίκη στον αγώνα της Λευκάδας να διασωθεί η παραλία του Κάστρου

Η βιομηχανία των SLAPP αγωγών χτυπάει τη Λευκάδα –Αγώνας για να διασωθεί η παραλία του Κάστρου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Καλή χρονιά;

Τέχνη – Λήθης Αντίδοτο: 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη