in ,

Μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, υποστελέχωση του ΣΕΠΕ κατήγγειλαν εργατικά σωματεία

Την τραγική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων τα τελευταία χρόνια κατήγγειλαν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ως αιτία, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ουσιαστικά μόνο τρεις επιθεωρητές-τριες είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν χιλιάδες χώρους εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία. Εξαιτίας της υποστελέχωσης οι έλεγχοι για τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα εργατικά ατυχήματα καθίστανται δύσκολοι ως και αδύνατοι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τα εργατικά σωματεία μίλησαν για τις συνθήκες επισφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι με αφορμή και τον τραγικό θάνατο του 39χρονου διανομέα στις 19 Νοέμβρη κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.

Την ώρα μάλιστα που δινόταν η συνέντευξη Τύπου ένα ακόμη εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε εργοστάσιο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν τις 10 και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, 35χρονος εργάτης έπεσε από ανυψωτικό μηχάνημα, σε εργοστάσιο, στην επαρχιακή οδό Σίνδου- Χαλάστρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει κάκωση κάτω άκρου

Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, μιλώντας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε χώρους εργασίας σημείωσε ότι μόνο το 2022 είχαμε 104 θανάτους και 142 σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων σε διάφορους χώρους εργασίας.Πριν κλείσει το 2023 162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που χάθηκαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Ο κ. Μπρανίκας επεσήμανε τον αγώνα των σωματείων και του κλάδου του επισιτισμού να μην επιτρέπεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα να εργάζονται διανομείς και την αναγκαιότητα να οριστεί τι είναι ακραία καιρική συνθήκη ενώ όλα τα σωματεία μίλησαν για τη σημασία των αγώνων στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στον κλάδο της οικοδομής οι εργαζόμενοι δουλεύουν εντατικά ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες μέχρι να καταρρεύσουν τα πόδια τους. Αυτό δήλωσε ο Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίζοντας την έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια που οδηγούν σε περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγα τα περιστατικά τραυματισμών τα οποία υποτιμώνται από τους εργοδότες και το κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράκη, «δεν μπορεί εξήντα χρονών εργαζόμενος να δουλέψει σε μεγάλο ύψος και πραγματικά όπως είπε, τα σωματεία «παλεύουν γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κολογκούνης, μίλησε για τις επαγγελματικές ασθένειες που έχουν πολαπλασιαστεί, και πολλοί εργαζόμενοι υποφέρουν από καρδιαλογικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνων πριν φτάσουν στη συντάξιμη ηλικία. Εργάζονται, όπως είπε, σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάλληλο ρουχισμό και επαρκή εξαερισμό και με μακροχρόνια έκθεση σε θορύβους. Από τις εκλάμψεις των συγκολλήσεων δυσκολεύονται με την όραση ενώ τα μεγάλα βάρη που έχουν να σηκώσουν καταπονούν τον οργανισμό τους. Παράλληλα, όπως είπε οι συνθήκες εργασίας «οδηγούν σε μερική κώφωση και σε προβλήματα όρασης» επισημαίνοντας την έλλειψη χορήγησης ΜΑΠ στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ Σίνδο ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Υγείας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και την εγκατάσταση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Εκ μέρους των διανομέων της  e-food, σημειώθηκε ότι την ώρα που απαγορεύεται ο απόπλους των πλοίων και έρχονται μηνύματα του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων οι διανομείς αναγκάζονται να οδηγούν δίκυκλα με τον κίνδυνο των ατυχημάτων να αυξάνεται σημαντικά. Ο Ηλίας Νεοχωρίτης περιέγραψε το πώς καταπονείται το σώμα σε συνθήκες παγετού και καύσωνα, την συνολική επιβάρυνση της υγείας των διανομέων ζητώντας να απαγορευτούν οι διανομές κατά τη διάρκεια τέτοιων φαινομένων. Ζητούν ακόμη 5νθήμερη και 7ωρη εργασία, χορήγηση ΜΑΠ και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των οχημάτων που οδηγούν οι διανομείς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους δήμους είναι τα 120 εργατικά ατυχήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα σε τρία χρόνια, τα 86 εκ των οποίων αφορούν τον τομέα της καθαριότητας. Ο Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων έκανε λόγο για μια επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση για την οποία η πλειοψηφία των δημάρχων αδιαφορεί ενώ παράλληλα βλέπει την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος. Ο ίδιος απέδωσε τα ατυχήματα σε απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών, στην έλλειψη προσωπικού, στα ασυντήρητα οχήματα και τη μη χορήγηση ΜΑΠ. Επιπλέον μίλησε για την πίεση που ασκείται σε διοικητικούς υπαλλήλους από την εντατικοποίηση της δουλειάς καθώς και αυτοί υποφέρουν από καρδιακά και ισχαιμικά επεισόδια. Παράλληλα κατήγγειλε και έγγραφο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προς τους Δήμου που ζητά να μην ελέγχονται ατυχήματα ήσσονος σημασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα βίαιη έξωση του 82χρονου Θεόφιλου Τζοχουνίδη από τα Φλογητά- Βρέθηκε στον δρόμο μέσα στο κρύο

«Κοίτα τους»: Η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά, του Μάριου Ποντίκα