in

Μέδουσες: Απαιτούμε τη δικαίωση κάθε δημοσιογράφου που διώκεται

Την στήριξη της στο alterthess και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη δηλώνει η φεμινιστική συλλογικότητα Μέδουσες από τη Λάρισα εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της στην Ingeborg Beugel και «σε κάθε γυναίκα που τολμάει να κάνει ανοιχτά κριτική στην εξουσία».

«Απαιτούμε τη δικαίωση για κάθε δημοσιογράφο που διώκεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της συλλογικότητας Μέδουσες που τονίζουν πως «δε θα ανεχτούν τη φίμωση της δημοσιογραφίας όταν ελέγχει την εξουσία και τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί, πόσο δε μάλλον όταν αυτά στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Πρόσφατα η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» θυγατρική της «Εl dorado gold», στην Χαλκιδική κινήθηκε νομικά καταθέτοντας αγωγή ενάντια στον ενημερωτικό ιστότοπο alterthess.gr και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη. Συγκεκριμένα, ζητείται αποζημίωση αστρονομικού ποσού (100.000 ευρώ) από τη δημοσιογράφο και η ίδια απειλείται με κράτηση ενός έτους, σε περίπτωση μη εκτέλεσης της αποζημίωσης.

♻️Ο λόγος για την αγωγή σε βάρος του alterthess ενός συνεταιριστικού μέσου της Θεσσαλονίκης, είναι ένα μη αρεστό ρεπορτάζ που αφορά την καταδίκη στελεχών της εταιρίας για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και καταγγελίες πολιτών για περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της δράσης της εταιρίας. Η αγωγή βασίστηκε στην «παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» στελέχους της εταιρίας, ο οποίος προφανώς θεωρεί πως η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα μιας δημόσιας δίκης για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια ανθρώπων μιας ολόκληρης περιοχής.

?￯ᄌマΗ υπόθεση μας θυμίζει την πρόσφατη επίθεση από τον Πρωθυπουργό ενάντια στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ingeborg Beugel, που με εξαιρετική τόλμη άσκησε δημόσια κριτική στην εξουσία, για τις επαναπροωθήσεις (pushbacks) μεταναστ(ρι)ών στο Αιγαίο. Μια κριτική που βασίζεται στις δεκάδες αναφορές προσφύγων και διεθνών οργανισμών, αλλά και σε δίκες που γίνονται για την πολιτική των pushbacks από το ελληνικό κράτος. Μια επίθεση που συνεχίστηκε από τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια με δολοφονία του χαρακτήρα της, με απειλές και επιθέσεις με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να φύγει προσωρινά από την Ελλάδα.

?Η κατάσταση και στις δύο περιπτώσεις κάνει έκδηλη την προσπάθεια φίμωσης του δημόσιου λόγου και της ελευθερίας της πληροφόρησης ιδιαίτερα όταν η θεματολογία περιλαμβάνει «καυτά» θέματα όπως το προσφυγικό, το περιβαλλοντικό ζήτημα και άλλα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση με την εξουσία. Το μένος, οι απειλές και η τρομοκρατία πολλαπλασιάζονται εκθετικά όταν ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά και των εταιρειών που παραβιάζουν τους νόμους, ασκείται από γυναίκες δημοσιογράφους.

?Στεκόμαστε στο πλευρό της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του site alterthess και Είμαστε στο πλευρό της Ingeborg Beugel και κάθε γυναίκας που τολμάει να κάνει ανοιχτά κριτική στην εξουσία. και απαιτούμε τη δικαίωση για κάθε δημοσιογράφο που διώκεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος.

?Δεν ανεχόμαστε την φίμωση της δημοσιογραφίας όταν ελέγχει την εξουσία και τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί, πόσο δε μάλλον όταν αυτά στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον.

❌Δεν θέλουμε να ζήσουμε σε μια ολοκληρωτική, ρατσιστική, φασιστική και μισογύνικη κοινωνία που φιμώνει όσες φωνές προκαλούν ρήγματα στους ηγεμονικούς λόγους.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απλήρωτοι και χωρίς δικαίωμα κανονικών αδειών οι ασκούμενοι δικηγόροι στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Αναστέλλονται και τα έκτακτα χειρουργεία στο Ιπποκράτειο