in , ,

Με τους ανθρώπους ή με τα κοράκια; – Η απίστευτη ιστορία ενός πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στο Κιάτο

Οι δεκάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα αποτελούν μια ανοιχτή πληγή για τους ανθρώπους που τους βιώνουν αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Ο βίαιος διωγμός ενός ανθρώπου από το σπίτι του μόνο πολέμους και φυσικές καταστροφές θυμίζει. Και απ’ ότι φαίνεται εδώ και 13 χρόνια, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος, από τη μια μεριά άνθρωποι που πτώχευσαν λόγω της κρίσης και «έπεσαν έξω» και από την άλλη οι τράπεζες, τα fund και τα κοράκια.

Σκεφτείτε να σας έχουν κατασχέσει την πρώτη κατοικία σας, το fund που διαχειρίζεται το σπίτι το βγάζει σε πλειστηριασμό και ένας άνθρωπος με τον οποίο έχετε προσωπικές σχέσεις εδώ και χρόνια, και έχετε υποδεχθεί κατά το παρελθόν την οικογένεια του στο σπίτι σας, «χτυπάει» τον πλειστηριασμό και αγοράζει το σπίτι σας.

Αυτή την απίστευτη ιστορία βιώνει τους τελευταίους μήνες ο κύριος Β., χαμηλοσυνταξιούχος πλέον και πρώην εργολάβος σε περιοχές της Αττικής, της Κορίνθου κ.α.. Ο κύριος Β. αν και εργολάβος έλαβε στη ζωή του δύο επιχειρηματικά δάνεια, το πρώτο το 2001, το οποίο και αποπλήρωσε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ.

Το δεύτερο δάνειο δεν μπορούσε πλέον να το αποπληρώνει από το 2012 με μηνιαία δόση πάνω από 2.000 ευρώ, όταν η οικονομική κρίση φούντωνε και είχε οδηγήσει σε κατάρρευση των τομέα των κατασκευών της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του 2012 ο κύριος Β. όπου και σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δόσεις του δανείου λόγω της οικονομικής του πτώχευσης, είχε καταβάλει πάνω από 455.000 ευρώ σε τόκους, έχοντας μειώσει την οφειλή του κεφαλαίου από 470.000 σε 280.000 ευρώ, μέσω της πώλησης του τελευταίου ακινήτου που μπορούσε να πουλήσει.

Στη συνέχεια, έναν χρόνο μετά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τράπεζας από την οποία είχε λάβει το δάνειο για ρύθμιση της οφειλής. Η τράπεζα του πρότεινε να «παγώσει» το δάνειο για έναν χρόνο, κάτι που επαναλήφθηκε και το επόμενο έτος. Το 2015 όμως ο κύριος Β. διαπίστωσε πως το «πάγωμα» που του πρότεινε η τράπεζα επέφερε ανακεφαλαιοποιημένους τόκους, με αποτέλεσμα η νέα οφειλή να ξεπερνά τις 326.000 ευρώ, ενώ του ζητήθηκε να καταβάλει μηνιαία δόση πάνω από 3.500 ευρώ, ένα ποσό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να καταβάλει, μιας και τα έσοδα του ήταν μηδενικά.

Έκτοτε, η τράπεζα απέφευγε να επικοινωνήσει μαζί του κατά τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να εξασφαλίσει μια μικρότερη δόση της τάξης των 400 ευρώ τον μήνα, καθώς στόχος του κυρίου Β. ήταν να εξυπηρετεί όπως μπορεί το δάνειο. Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό.

Οι δύο κόρες του κυρίου Β., μπροστά στην απόγνωση και την παραίτηση του πατέρα τους, ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με όσους δικηγόρους μπορούσαν για να βρουν μια λύση, ωστόσο μάταια, το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση ανακοπής που κατατέθηκε, παρά το γεγονός ότι ο κύριος Β. είχε ουσιαστικά πληρώσει το δάνειο 2,5 φορές πάνω από την αρχική του αξία καταβάλλοντας στο δικαστήριο όλες τις αποδείξεις πληρωμών.

Κοράκι από τον… Καναδά!

Έτσι, με το δάνειο μη εξυπηρετούμενο από το 2022 και μετά ξεκίνησαν οι κατασχέσεις των ακινήτων του κυρίου Β. μεταξύ των οποίων η πρώτη του κατοικία αλλά και η πρώτη κατοικία της πρώην συζύγου και μητέρας των παιδιών του, οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία του κυρίου Β., η οποία είχε λάβει και τα σχετικά δάνεια. Σημειώνεται ότι άλλα ακίνητα της εταιρείας πουλήθηκαν επίσης μέσω πλειστηριασμού και αγοράστηκαν από γνωστά «κοράκια» του Κιάτου, ένας εξ αυτών πρώην συνεργάτης του κυρίου Β.

Οι δύο του κόρες όμως δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν τις προσπάθειες να ανακληθούν οι κατασχέσεις, έχοντας στο πλευρό τους και την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών.

Η γνωστή εταιρεία που διαχειρίζεται κατασχεμένα ακίνητα Dovalue έβγαλε την πρώτη κατοικία του κυρίου Β. που βρίσκεται στο Κιάτο σε πλειστηριασμό. Τον πλειστηριασμό «χτύπησε» ο κύριος Δ.Τ., ο γιός οικογενειακών φίλων του κυρίου Β.,  που έκαναν παρέα όταν έρχονταν από τον Καναδά για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και ανιψιός καρδιακού φίλου του Β επί τριακονταετίας.

Ο κύριος Δ.Τ. παρά το γεγονός ότι γνώριζε προσωπικά τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και παρά τις προσπάθειες και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις κόρες του κυρίου Β. επέλεξε να «χτυπήσει» τον πλειστηριασμό και να αγοράσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή την πρώτη κατοικία.

Έκτοτε η οικογένεια του κυρίου Β. αλλά και τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών καταβάλουν κάθε προσπάθεια ανάκλησης της διαδικασίας του πλειστηριασμού έτσι ώστε ο κύριος Β. να μην βρεθεί στον δρόμο και να επιστρέψει στο σπίτι που ο ίδιος έχτισε στο Κιάτο.

Και όπως εύστοχα διερωτάται μια από τις δύο κόρες του κυρίου Β., τίτλο «Με τους ανθρώπους ή με τα κοράκια;».

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΦΣΘ: Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων

Ο σύντομος αιώνας του Toni Negri, Roberto Ciccarelli