Την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την υγεία και την ζωή των παιδιών τους. Παρά τη δυνατή βροχή οι διαμαρτυρόμενοι άνοιξαν πανό στην πύλη του νοσοκομείου και επεσήμαναν την ανάγκη διεκδίκησης από όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, Δάφνη Κατσίμπα, «τον τελευταίο καιρό με την έξαρση της πανδημίας και τις αναπνευστικές λοιμώξεις πολλά παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους», με δεδομένο ότι στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μόνο 10 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ιπποκράτειο, και έτσι οι γιατροί αναγκάζονται πολλές φορές να ψάχνουν στην Πάτρα και στην Αθήνα για να βρουν μια μονάδα για να στείλουν ένα παιδάκι που κινδυνεύει η ζωή του. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε τα θλιβερά περιστατικά διακομιδής παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς ΜΕΘ της Πάτρας και της Αθήνας.
Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, «οι μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε υποδομές δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθούν γιατί έχει αποφασιστεί το κλείσιμο νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν νέες υποδομές σε ΜΕΘ και πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, με νευρολόγους, παθολόγους, λοιμωξιολόγους και ενδοκρινολόγους, καθώς υπάρχουν παιδιά ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτές τις ειδικότητες και οι οικογένειες τους τρέχουν ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Η κυβέρνηση έμεινε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί έχοντες να πηγαίνουν στον κάθε επιχειρηματία να «αποθέτουν» την υγεία τους», διαπίστωσε η γ.γ. της ΕΝΙΘ.
Σε σχέση με το νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε και η διαμαρτυρία, η παιδιατρική κλινική δεν έχει προσωπικό, ενώ έγινε πρόσφατα προκήρυξη για μόλις έναν επικουρικό γιατρό. Ενδεικτικό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα αρρώστησε παιδίατρος με κορονοϊό και αναγκάστηκαν να έρθουν από άλλα νοσοκομεία παιδίατροι για να συνδράμουν την κατάσταση.
Από τη μεριά της η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, Ελένη Μπακιρλή, δήλωσε ότι «αυτό που γίνεται με τις παιδιατρικές κλινικές δείχνει πώς το κράτος αντιμετωπίζει την υγεία συνολικά του λαού μας. Πρόκειται για ένα σχέδιο για το οποίο πεθαίνουν παιδιά γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ παίδων».