in ,

Με κλείσιμο απειλείται το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Με κλείσιμο απειλείται το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Φοβερό πλήγμα δέχεται το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, μετά από μια πρωτόγνωρη μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε ποσοστό 80% από το Υπουργείο Εργασίας. Το παιδικό χωριό αποτελεί την μεγαλύτερη δομή προστασίας ανήλικων παιδιών και σήμερα φιλοξενεί 38 ανήλικα παιδιά ενώ υποστηρίζει ακόμη 18 εκτός του πλαισίου αυτού.

Μέσω του Facebook, το Παιδικό Χωριό κάνει έκκληση για βοήθεια, καθώς, όπως σημειώνει, «έφτασε στο έσχατο σημείο να απειλείται άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας του με κίνδυνο την επ’ αόριστον αναστολή των υπηρεσιών του».

Όπως αναφέρει στην έκκλησή του, μεσούσης της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα από τον Μάρτιο του 2020 τον περιορισμό των μετακινήσεων, την απαγόρευσης διενέργειας εκδηλώσεων, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλεται να τηρεί το Σωματείο (περιορισμός επισκέψεων, αναστολή λειτουργίας της εκκλησίας μας κλπ) και της γενικής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας, το παιδικό χωριό βιώνει «την πρωτόγνωρη μείωση σε ποσοστό 70%-80%, τόσο των χρηματικών δωρεών και των χορηγιών, όσο και των προσφορών σε τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και την μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει περίπου 80% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Μάλιστα έχει σταλεί σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς το Σωματείο να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση.

«Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πορείας μας. Εδώ και 32 χρόνια διατηρούμε ένα πλαίσιο παιδικής προστασίας που προσφέρει φροντίδα και προστασία στη Β. Ελλάδα σε παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους, πρώτη φορά κάνουμε έκκληση βοήθειας» σημειώνει ο Λ.Ίσσαρης, διευθυντής στο παιδικό χωριό μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης προσθέτοντας: «Κρίναμε ότι θα πρέπει να αναστείλουμε κάποιες λειτουργίες του πλαισίου μας γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε. Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές να τοποθετήσουν κάπου αλλού τα παιδιά μας, δε μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την έκκληση που απηύθυνε το σωματείο χθες, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και προσέφερε πετρέλαιο και πέλετ για την θέρμανση αλλά και προϊόντα. Ωστόσο σε ένα μήνα τα προβλήματα θα ξαναπροκύψουν.

Ακολουθεί η έκκληση:

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, μέλη και συμπαραστάτες του Ελληνικού Παιδικού Χωριού

Τον Ιανουάριο του 2020 το Σωματείο μας συμπλήρωσε 32 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον τομέα της Παιδικής Προστασίας, μια πορεία δύσκολη και επίπονη, κατά την διάρκεια της οποίας πολλές φορές αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και προβλήματα που στην αρχή φαίνονταν μεγάλα και ανυπέρβλητα, όμως όλοι μαζί καταφέραμε να τα προσπεράσουμε και να τα επιλύσουμε. Μπορεί να βραχήκαμε αλλά καταφέραμε να περάσουμε απέναντι και να βγούμε στην ακτή.

Όλη αυτή η πορεία είχε ένα και μοναδικό αποδέκτη ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, τα 200 και πλέον παιδιά που είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε, να φροντίσουμε και να μεγαλώσουμε. Και τώρα να καμαρώνουμε για την πορεία τους. Κάθε μέρα αποτέλεσε μια διαφορετική και δημιουργική μέρα, ένα ταξίδι συναισθημάτων και ψυχικής ανάτασης.

Σε αυτό το ταξίδι υπήρξαμε όλοι συνοδοιπόροι, μέλη, φίλοι του σωματείου , ανώνυμοι και επώνυμοι, εταιρείες, και επιχειρήσεις που στάθηκαν στο πλάι μας και θέλησαν να κάνουν αυτό το ταξίδι μαζί μας.

Από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της ενδημούσης πανδημίας, τον περιορισμό των μετακινήσεων, της απαγόρευσης διενέργειας εκδηλώσεων, των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλεται να τηρούμε στο Σωματείο μας (περιορισμός επισκέψεων, αναστολή λειτουργίας της εκκλησίας μας κλπ) και της γενικής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας, βιώνουμε την πρωτόγνωρη μείωση σε ποσοστό 70%-80%, τόσο των χρηματικών δωρεών και των χορηγιών, όσο και των προσφορών σε τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και την μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το Σωματείο μας περίπου 80% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες φτάσαμε στο οριακό σημείο να μην έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε με θέρμανση και τα 8 σπίτια μας στα οποία διαμένουν τα 38 ανήλικα παιδιά που αυτήν την χρονική στιγμή φιλοξενούμε. Αντιμετωπίζουμε έλλειψη σε βασικά είδη διατροφής και προϊόντα απαραίτητα για την καθημερινότητα των παιδιών μας.

Λόγω έλλειψης ρευστότητας τους τελευταίους μήνες, το Σωματείο αδυνατεί να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και
στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του (υπαλλήλους και συνεργάτες του), οι οποίοι κατανοώντας το τεράστιο μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Σωματείο μας, με αξιοθαύμαστη υπομονή συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά μας, παραμερίζοντας την αβεβαιότητα της καταβολής των μισθών τους.

Όπως γνωρίζετε το Σωματείο μας, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ανηλίκων παιδιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών που φιλοξενούμε και την αξιοπρεπή διαβίωση τους στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αίσθημα ευθύνης, για πρώτη φορά στα 32 χρόνια ζωής του Σωματείου μας βρίσκεται στην άκρως δυσχερή θέση να απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Με πόνο ψυχής, το Σωματείο μας ανακοινώνει ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες έφτασε στο έσχατο σημείο να απειλείται άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας του με κίνδυνο την επ’ αόριστον αναστολή των υπηρεσιών του.

Φίλες και Φίλοι, καινούργιοι και παλιοί, μέλη και συμπαραστάτες μας, ζητάμε την υποστήριξη και την βοήθεια σας, στην πιο δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνει το Σωματείο μας.

ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ….ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ….ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

ΤΗΛ. 2310-233033
2310-678460
Email: [email protected]
ΛΟΓ.ΤΡΑΠ. ΕΘΝΙΚΗ: GR1501102120000021229604190
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR78 0172 2380 0052 3800 3332 696
EUROBANK: GR7802602320000520100436403
ALPHA BANK: GR8101407010701002101162926

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στηρίζουμε, Φροντίζουμε, Δημιουργούμε Σχέσεις: Δίκτυο αλληλοβοήθειας στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

Γιατροί μηνύουν την κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία