in ,

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι εν`όψει ΔΕΘ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι εν`όψει ΔΕΘ

Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της καλεί ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων ( ΕΡΤ-ΕΛΜΕΘ-Διδασκαλικοί Σύλλογοι- ΟΤΑ-Υγεία- Δίκτυο Ανέργων) μέλη του οποίου παραχώρησαν συνέντευξη σήμερα στον χώρο της ΕΡΤ3. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν στην αυριανή πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ.με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και η οποία θα καταλήξει στην ΕΡΤ3 όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από τις 11 Ιουνίου που έπεσε το μαύρο στην τηλεόραση, αποφάσισαν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο όλων των εργαζομένων στους χώρους που η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει λουκέτο , στα σχολεία στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όπως δήλωσε αρχικά ο συντονιστής της συνέντευξης και δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 Δημήτρης Μακρής οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ περιμένουν ακόμη την υλοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ, του ανώτατου οργάνου της δικαιοσύνης ,η οποία, όπως αποδεικνύεται, εκτός από τυφλή έγινε και κουφή και μάλλον διαπλεκόμενη. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θεωρούν όλους τους εργαζόμενους καλοδεχούμενους στον αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν εκτός από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην παραπλάνηση συναδέλφων. Καλούν έτσι να βγούν όλοι μαζί στο δρόμο γιατι στο τέλος , όπως είπε,θα “μοιραστούμε όλη την ήττα, η οποία δεν κάνει διακρίσεις”.

 

Με κινητοποιήσεις διαρκείας απαντούν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Ο Χρήστος Τζαγανίδης πρόεδρος της Ε` ΕΛΜΕ τόνισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει γυρίζει την εκπαίδευση στην δεκαετία του 50, προωθεί την απλήρωτη εργασία, αντικαθιστά την γνώστα με τη κατάρτιση , βάζει ολόκληρη την κοινωνία συνολικά στο στόχαστρο. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση οι εκπαιδευτικοί θα απαντήσουν με απεργία διακρείας και με κινητοποιήσεις μέχρι και την πορεία της ΔΕΘ η οποία θα αποτελέσει και την κορύφωση του αγώνα αυτού.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οι οποίοι βρίσκονται τα τελευταία 3,5 χρόνια σε κινητοποιήσεις θα δώσουν και αυτοί τον δικό τους αγώνα επισημαίνοντας στην συνέντευξη τύπου την ανάγκη για συντονισμό και σύνδεση των κινημάτων. Όπως είπε ο Μηνάς Μοναστηρίδης εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ η μάχη πρέπει να δοθεί από κοινού για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιολόγηση που θέτει η κυβέρνηση ως κορυφαίο ζήτημα δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν φοβήθηκαν ποτέ την αξιολόγηση προσωπικού και ότι αυτή αποτελεί το πρόιχημα για τις απολύσεις οι οποίες γίνονται χωρίς να συνδέονται με μια τέτοια διαδικασία. Ο Μ. Μοναστηρίδης σημείωσε ότι με την απόλυση των 2.220 σχολικών φυλάκων 2.000 οικογένεις θα βρεθούν στην πλήρη ανεργία χωρίς καμία δυνατότητα να συντηρηθούν και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Εκπροσωπόντας των σχολικών φυλάκων δήλωσε ότι “ κοιμηθήκαμε εργαζόμενοι και ξυπνήσαμε άνεργοι” και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικών φυλάκων οι οποίοι, όπως είπε, συνδέονται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως με την προστασία των μαθητών.

Από την πλευρά των συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μίλησε ο Ηλίας Σμήλιος ο οποίος δήλωσε ότι τα σχολεία δεν θα κλείσουν όπως λέει η κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών αλλά εξαιτίας των μέτρων που παίρνει η ίδια η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως είναι ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη που, όπως είπε, δεν προάγει την εκπαιδευτική λειτουργία αλλά και στην έλλειψη εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι 1.200 δάσκαλοι συνταξιοδοτήθηκαν περυσι και 1280 φέτος. Πέρυσι έγιναν προσλήψεις πέντε δασκάλων και φέτος καμία ενώ παράλληλα ο ίδιος αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Στόχος της κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο να μετατραπεί ο εκπαιδευτικός σε ελαστικά απασχολούμενο εργαζόμενο με 200 ευρώ μεροκάματο εξέλιξη που θα οδηγήσει συνολικά στην απαξίωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου.

Κατά της διάκρισης τεχνικής και γενικής εκπαίδευσης τάχθηκε η Ελ. Ζιβρακάκη πρόεδρος της Δ` ΕΛΜΕ χαρακτηρίζοντας εφιαλτικό το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο . “Το νομοσχέδιο ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα καταργεί τον ρόλο των τεχνών και των ανθρωπιστικών σπουδών” είπε.

 

Ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη

Μεγάλη υποδοχή θα ετοιμάσουν οι εκπαιδευτικοί στην ΔΕΘ σύμφωνα με τον Τρ. Τρανό πρόεδρο της Γ` ΕΛΜΕ ό οποίος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα μετατρέψει για ακόμη μια φορά την πόλη σε φρούριο οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τους εκπροσώπους της κυβέρνηση ως ανεπιθύμητους διοργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις για έναν νικηφόρο αγώνα.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να φοβηθούν μια τέτοια εξέλιξη. Τέλος τόνισε ότι “εμείς θέλουμε σχολεία ανοιχτά για την δημοκρατία κλειστά για τον κ. Αρβανιτόπουλο”.

Να σημειωθεί ότι κριτική ασκήθηκε απ`όλους τους συνδικαλιστές-εκπροσώπους των εργαζομένων στην στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η οποία όπως σχολιάσθηκε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Στόχος των εργαζομένων πρέπει να είναι σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ο ανυποχώρητος αγώνας μέχρι την νίκη, δηλαδή την ανατροπή της κυβέρνησης και τον λόγο αυτό και απέναντι στις απολύσεις και τα μημονία της κυβέρνησης θα απαντήσουν με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις.

 

Εμπάργκο στην ΔΤ από την  αντιπολίτευση

Μάυρο στο μεταβατικό μόρφωμα της ΔΤ αποφάσισαν να ρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αρχηγοί τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ,, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ) στις χθεσινές συνάντησεις που είχαν μαζί τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.  Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι Π. Καμμένος, Δ. Κουτσούμπας και Φ. Κουβέλης αποδοκίμασαν το μόρφωμα της ΔΤ και δήλωσαν ότι κανένα στέλεχός των κομμάτων που εκπροσωπούν δεν θα συμμετέχει στις ενημερωτικές εκπομπές της ΔΤ. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν πραγματοποίησαν αντίστοιχη συνάντηση με την Χρυσή Αυγή γιατί όπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου η Χρυσή Αυγή δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση αλλά το πολίτευμα, δηλαδή την δημοκρατία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 πιστοί στις αποφάσεις τους για συνέχιση του αγώνα τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την στάση αυτή της αντιπολίτευσης και μέσω της εκπροσώπου των εργαζομένων Ελ. Φαραντάκη επεσήμαναν την ανάγκη για μια ΕΡΤ "ανοιχτή στην κοινωνία" για μια κοινωνία που πρέπει να κρατηθεί όρθια.

Όπως ανέφερε και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών το θέμα του εμπάργκου στην ΔΤ θα τεθεί στην σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι πρόεδροι όλων των ΕΛΜΕ όπου πρόκειται να αποφασιστεί κανένας εργαζόμενος να μην συμμετέχει στις εκπομπές της.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 κάλεσαν τέλος  τη EBU να επανεξετάσει την θέση της σχετικά με την διακοπή της παροχής σήματος στην ΕΡΤ καθώς όπως ανέφεραν η ΔΤ δεν πρόκειται με τέτοιους όρους να προάγει την ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Νέο κούρεμα, Παλαιό Δόγμα. Του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε πορεία καλεί σήμερα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων & Φορέων Θεσ/νίκης