in , , , , ,

Μαζική συμμετοχή και πρόγραμμα δράσεων από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Σίνδο

Την Κυριακή 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων, στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης ενάντια στη λειτουργία μονάδων καύσης ιατρικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Συζητήθηκαν οι πολύ σοβαροί κίνδυνοι που θα προκύψουν για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, που είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, αν υλοποιηθούν αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια.

Μαζική η συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συλλόγων

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου – Καλλυντικού, Γραφικών Τεχνών – Τύπου – Χάρτου, Ιματισμού – Δέρματος – Κλωστοϋφαντουργίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και επίσης της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Γυναικών Δήμου Δέλτα (ΟΓΕ), της Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, του Συλλόγου Γονέων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Διαβατών και του Πυγμαχικού Συλλόγου Βαθύλακου «Η ΠΥΓΜΗ».

Αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς ώστε να πάψουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του νέου κορωνοϊού, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης, σε προσωπικό και εξοπλισμό, των μονάδων ΠΦΥ της περιοχής, όπως και η δημιουργία Κέντρου Υγείας, εντός της ΒΙΠΕ.

«Τι και για ποιους θεωρείται ανάπτυξη;»

Ο Γ. Ραπτάκης, γραμματέας του Σωματείου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας ανέφερε στην τοποθέτησή του:

«Μπορεί να γίνει ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων όταν οι μονάδες αυτές λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και εγκαθίστανται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές ή όταν θα λειτουργούν με στόχο την προστασία των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος, σε κατάλληλους χώρους μακριά από κατοικημένες περιοχές, με την εποπτεία αρμόδιων φορέων (πχ πανεπιστήμια), και με σύσταση εξειδικευμένης ομάδας που θα πραγματοποιεί ολοκληρωμένες και συνεχόμενες μελέτες με σκοπό την διαρκή μελέτη της ρύπανσης της περιοχής;

Ανάπτυξη είναι να δημιουργηθούν Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων ή να ανοίξει τώρα πλήρως στελεχωμένο Κ.Υ. που παρέχει ιδιαίτερες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων εργατών της ΒΙ.ΠΕ. (ενδεικτικά πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων, οργανωμένα τμήματα που θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους – εξετάσεις, ακόμη και φυσιοθεραπείες κ.α.);

Ανάπτυξη είναι να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ στην περιοχή ή να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου (προφανώς χωρίς εισιτήριο), με αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές όπου οργανωμένα ο λαός της περιοχής θα μπορεί να παίρνει τις ανάσες του, να αξιοποιεί ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο του;

Κατά τη γνώμη μας η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη εργαζόμενων και κατοίκων της περιοχής για διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, μόνιμης και σταθερής δουλειάς με μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στα εργοστάσια, σύγχρονων και ανοιχτών σχολείων με ολιγομελή τμήματα».

Πλάνο δράσεων τις επόμενες εβδομάδες

Στο τέλος της σύσκεψης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που καλεί τους κατοίκους και τους εργαζομένους σε δράσεις τις επόμενες εβδομάδες:

-Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Δέλτα να συνεδριάσει δια ζώσης και να πάρει θέση για τα δίκαιο αίτημα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Σίνδο. Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας των φορέων και κατάθεση των αιτημάτων μας όποτε οριστεί η συνεδρίαση.

-Ημέρα δράσης των εργατικών σωματείων στην ΒΙΠΕ για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς την Πέμπτη 15/4 και συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.

-Κινητοποίηση των φορέων την Τρίτη 27/4, στις 6μμ στην πλατεία Σίνδου ενάντια στη καύση υγειονομικών αποβλήτων στη περιοχή.

-Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

-Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση όλων των φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο Π. Μελά το Σάββατο 5 Ιούνη, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που είναι σε εξέλιξη και όσα σχεδιάζονται στην περιοχή.

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Το ψήφισμα που συνυπογράφουν μέχρι στιγμής οι προαναφερόμενοι σύλλογοι αλλά και τα εργατικά σωματεία, μεταξύ άλλων διεκδικεί:

«Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN», που θα επεξεργάζονται τόνους επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

‘Οχι στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση των 2 εργοστασίων. Χωροθέτηση αποτεφρωτών μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η χωροθέτηση και η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων να λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Με ευθύνη του κράτους, να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες επιδημιολογικές μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας, την πλήρη χαρτογράφηση των επιπρόσθετων πιθανών επιπτώσεων της εν λόγω ιδιωτικής επένδυσης (πχ. περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος, παραγωγή επικίνδυνων συγκεντρώσεων ρύπων κ.ά.)

Να σταματήσουν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης, να συγκληθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αδειοδότηση της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων με παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης εκπροσώπων από συλλόγους, φορείς και σωματεία.

Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με δυνατότητα φροντίδας επειγόντων περιστατικών, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας.

Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών εργασίας, τη τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λ.π.

Το κράτος να αναλάβει να διεξάγονται τακτικά τα απαραίτητα TEST και η αναγκαία ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Όχι στην μετακύλιση της ευθύνης στις λαϊκές οικογένειες. Drive through test στις ΒΙΠΕ μια φορά την εβδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Δειγματοληπτικά TEST κάθε εβδομάδα και μέσα στα χωριά γύρω από τις περιοχές των ΒΙΠΕ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδήλωση: «Αυταρχική διακυβέρνηση: Εξαίρεση ή ηγεμονική στρατηγική;»

Τρίτη 13 Απριλίου: Εκδήλωση στα πλαίσια της ημέρας δράσης εργαζομένων στα πανεπιστήμια