in , ,

Μαζική συγκέντρωση επαγγελματιών στο ΥΜΑΘ ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο- «έκτρωμα» που φέρνει η κυβέρνηση ζητούν επαγγελματικά, εργατικά και επιστημονικά σωματεία που συγκεντρώθηκαν στο ΥΜΑΘ μετά από μαζική διαδήλωση που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου. Βιοτεχνικά σωματεία, επαγγελματίες έμποροι, επαγγελματίες οδηγοί ταξί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κ.ά τονίζουν ότι το νομοσχέδιο φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς αυταπασχολούμενους με βάσει το τεκμαρτό εισόδημα αλλά για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί. Τονίζουν ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί μόνο πρόσχημα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα βάλει ταφόπλακα στις μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της αυταπασχόλησης και η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης ο Βαγγέλης Βαλασίδης σημείωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια μέτρα που κρύβουν πάντα αδικίες καθώς φορολογεί τους επαγγελματίες που δεν υπάρχουν. «Το αίτημα μας είναι να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τις αδικίες που κρύβει» σημείωσε ο κ. Βαλασίδης τονίζοντας ότι στον κλάδο τους πλήττονται 4.900 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες και ειδικά σε επαρχιακές πόλεις.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) Γιώργος Μουτσογιάννης τόνισε ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο, πολλές μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. «Ήδη προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση που βλέπετε πόσα λουκέτα έχουν μπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε κάθετοι σαν Ομοσπονδία Εμπόρων και Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης στην οριζόντια φορολόγηση και ζητάμε από την πολιτεία να πάρει πίσω το μέτρο που θα σημάνει την ταφόπλακα των μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Για τους δικηγόρους ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή αποτελεί πρόσχημα καθώς στην πραγματικότητα αυτό φέρνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα στρώματα του κλάδου, ωθώντας στον εξοβελισμό τους από το επάγγελμα. Ο Δημήτρης Νταφόπουλος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την Αγωνιστική Συσπείρωση σημείωσε ότι «το τεκμαρτό εισόδημα που εισάγει στην πραγματικότητα πιάνει συναδέλφους που δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο όχι επειδή έχουν και τα κρύβουν αλλά επειδή δεν έχουν. Μιλάμε για συναδέλφους, μητέρες που υποαπασχολούνται επειδή ανατρέφουν τα παιδιά τους, δικηγόρους που δεν πρόλαβαν να σταθούν στο επάγγελμα, και ανθρώπους που έχουν τυπικά ενεργές τις επιχειρήσεις τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Μιλάμε για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου πάνω από το 33% έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ και περίπου το 30% δηλώνει ως έδρα το σπίτι του. Υπάρχουν μισθωτοί δικηγόροι που φαίνονται ως ατομικές επιχειρήσεις καθώς δεν τους αναγνωρίζεται η προστασία του κατώτατου μισθού και τώρα τους λένε ότι θα τους φορολογήσουν με τον κατώτατο. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει στόχευση όχι μόνο ταξική, να πλήξει τους αδύναμους αφήνοντας ανέγγιχτους τους ισχυρότερους, αλλά να κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις, να μειώσει τα ποσοστά αυταπασχόλησης και να αυξήσει τη συγκέντρωση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία» τόνισε.

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο με αποφασιστικότητα και ενότητα εξέφρασε ο γραμματέας του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Κώστας Σαμδάνης. Σημείωσε ότι μια πρώτη καλή αρχή ήταν αυτή η κινητοποίηση ενώ στο πλάνο υπάρχουν προτάσεις για ανοιχτές συνελεύσεις για να οργανωθεί ο αγώνας. «Σε αντιδιαστολή με τα όσα διατείνεται το υπουργείο ότι δεν δηλώνουμε πάνω από 10.000, η αλήθεια είναι ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όποιος-α είναι επαγγελματίας πάνω από 12 χρόνια θα χρεωθεί 15.000 για όλο τον επαγγελματικό βίο και θα πρέπει να δηλώνει ανελλιπώς 15.000 εισόδημα, κάτι που είναι ανέφικτο. Δεν μπορεί μια επιχείρηση που ποτέ δε θα έχει τέτοια εισοδήματα και κάποιες φορές θα έχει και ζημιές να πληρώσει αυτά τα χρήματα και έτσι θα κλείσει. Επιπλέον το νομοσχέδιο λειτουργεί ως φόβητρο για το άνοιγμα νέων μικρών επιχειρήσεων»

Νωρίτερα επαγγελματίες οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν οδό Μιχαήλ Ψελλού, πραγματοποιώντας αυτοκινητοπομπή προς το ΥΜΑΘ ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Κοίτα τους, η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά», του Μάριου Ποντίκα για 6 παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για Black Friday: «Μαυρίζουν» τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη τους